Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7114
De la 07 Ianuarie 2003
123770330

Băsescu le-a vestit sinistraţilor din Baranca că Dumnezeu este cu ei

  • 6 August 2008, 23:00

Preşedintele României, Traian Băsescu a fost primit ieri cu aplauze de sinistraţii din Baranca (comuna Hudeşti), bucuroşi că au prilejul să îl vadă în carne şi oase pe şeful statului, nu doar la televizor. „Dom’ preşedinte să fiţi sănătos c-aţi venit şi la noi”, exclamau unii. „Doamne c-a fătat şi vaca noastră. Dă-te mai aşa să dau şi eu mâna cu el”, a spus de alături o sinistrată.
Fericit de baia de mulţime, pardon de primirea călduroasă, şeful ţării i-a asigurat pe localnici că nu sunt singuri faţă în faţă cu nenorocirea: „Am venit să vă spun că nu sunteţi singuri. Sunteţi cu Dumnezeu şi Guvernul o să vă aloce bani să vă reconstruiţi casele. Pe 11 august va avea loc licitaţia pentru materiale şi atribuirea lucrărilor, pe 20 vor fi semnate contractele, iar apoi se poate da drumul la treabă”. „Vă mulţumim, domnule preşedinte!”, au răspuns oamenii.
La care preşedintele Băsescu a subliniat că este datoria statului să îi ajute pe sinistraţii aflaţi în nevoie: „Nu trebuie să îmi mulţumiţi mie. Este obligaţia statului să aibă grijă de dumneavoastră. Dar va trebui să nu vă mai faceţi casele în zone unde au fost inundaţii. Se vor construi case tip cu două camere, la care vor lucra firme specializate. Nu vrem să ne trezim că în noiembrie, când în nordul Moldovei poate să cadă zăpada, că oamenii nu au un acoperiş deasupra capului”, a replicat Băsescu. „Dumneavoastră sunteţi tatăl nostru”, s-a auzit din mulţime la un moment dat. „Nu sunt. A trecut vremea cu tata”, a mai adăugat Traian Băsescu.

În două luni, noile case ar putea fi gata
Nu doar de pierderea caselor, animalelor şi a recoltei s-au plâns localnicii. Unii l-au întrebat pe preşedinte dacă este normal să plătească bunurile de uz casnic luate în rate de la magazine, după ce au fost stricate de ape. Familia Acasandrei este doar unul din aceste cazuri. Tinerilor li s-au stricat frigiderul, aragazul şi mai au de plătit încă 4 ani de zile rate.
Şeful statului le-a specificat că prima grijă este reconstrucţia caselor, dar că pozacă se va lua în considerare şi acest aspect. Petronela Covaliu, o femeie însărcinată cu un copil mic în braţe a atras atenţia preşedintelui. Tânăra mamă de 21 ani l-a informat pe Traian Băsescu că mai are două luni până va naşte gemeni şi, dacă până acum stătea la părinţi, în prezent a rămas pe drumuri. „În două luni e posibil ca noile case să fie gata”, a încurajat-o preşedintele României.
Marcat pozitiv de vizita la Baranca, acesta a apreciat: „Am aflat că satul este unul de romi şi îmi place extraordinar de mult că toţi copiii sunt înscrişi la şcoală. Localnicii sunt gospodari, îşi muncesc pământul. Cred că trebuie dată atenţie deosebită realităţii de aici. Ne-am dori ca toţi romii să fie aşezaţi, aşa cum sunt cei de aici. Vreau să încerc să se afle şi despre aceşti oameni, nu doar despre cei unde au fost televiziunile când a intrat apa”.

„Nu-s bani, e sărăcie, dar trebuie să fie puţină hărnicie”
De la Baranca, Traian Băsescu s-a îndreptat către Rădăuţi Prut. Acolo, problema s-a pus un pic mai altfel. Oamenii nu vor să îşi ridice casele la loc ferit de inundaţii, autorităţile optând în aceste condiţii la ridicarea unui dig. Referitor la acest aspect, şeful ţării i-a sfătuit pe sinistraţi să îşi reconstruiască noile case, dar să facă temelia mai înaltă. „Să le faceţi mai înalte fiindcă nu o să se facă diguri prea repede. Cu încălzirea globală, la anul pot interveni iar inundaţii”, a declarat Băsescu.
Fiindcă unii l-au informat că nu au fost anunţaţi din timp, şeful statului s-a eschivat în mod elegant, cum că nu e cazul să mai fie căutaţi vinovaţii, ci lumea să se apuce de treabă. „Nu-s bani, e sărăcie, dar trebuie să fie puţină hărnicie. Important este să fiţi solidari, după ce vin materialele de construcţie. Să vă implicaţi. Până vin constructorii s-ar putea să mai dureze. Lăsaţi certurile istorice”.
În urma preşedintelui, tot de sărbătoarea religioasă „Schimbarea la faţă”, la Rădăuţi Prut a sosit şi ministrul internelor şi reformei administrative, Cristian David. (Eliza Sofian)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariul comentariilor (CLXII)
(Ioan Rotundu)
Comunicat în scop umanitar
Nemţii au pus preţ pe forţa vântului din zona Flămânzi
Fiu de poliţist la un pas de a deveni infractor
Măruţă şi Andra spun ”da” la starea civilă
Evreul şi linia erotică
Horoscop
Apartament luxos scos la vânzare
Program Tele'M Botoşani joi, 8 august
Împrumuturi avantajoase pentru casă pentru românii din Italia
Istoricul George Coandă în „International Biographical Centre”, la Cambridge
Atelier de creaţie pentru românii din Montreal
Cuvântul IPS Arhiepiscop Nicolae la praznicul Schimbării la faţă a Domnului
Creşterea economică a României întrece aşteptările
Limba română, pe cale de dispariţie în Moldova
Influenţa limbii ruse descreşte în plan mondial dar creşte în Republica Moldova!
Născut sub zodia scandalului
Ioan Rotundu
Preşedintele Băsescu umilit de-o sinistrată… pentru hohotit
Un nou termen pentru inaugurarea Sălii Polivalente
Festival internaţional de folclor la Galaţi
Sinistraţii îşi vândă animalele fiindcă nu au ce le da de mâncare
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog