Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
33897
De la 07 Ianuarie 2003
118165031

Nu i-a născut mă-sa bugetari la Finanţe

  • Ioan Rotundu
  • 11 August 2023, 17:44

Angajaţii din Finanţe s-au grăbit, înainte de orice măsură stabilită de Guvern pentru a face economii, să protesteze pentru a-şi păstra privilegiile. Ciudate aceste proteste, de vreme ce şi pe vremea când Ministerul Finanţelor era la PSD, condiţiile de muncă şi salarizare erau aceleaşi iar posturile vacante nu i-au spetit cu munca că, de era aşa, protestau şi în anii anteriori când situaţia era aceeaşi.
Dintre toate categoriile de bugetari din sectorul administraţiei publice, finanţiştii sunt cei mai reduşi profesional în a aplica legile din domeniu. Ei nu gândesc, ei muncesc în tipare profesionale vechi de zeci de ani, aproape în totalitatea lor formate în trecutul comunist şi moştenite postdecembrist.
Sectorul Financiar, datorită că a fost mereu dominat de funcţionari din vremurile trecute, depăşiţi mereu profesional de noile cerinţe ale vremurilor economiei de piaţă, nu s-a modernizat, nu s-a informatizat de teama funcţionarilor de a nu-şi pierde locul de muncă şi mai ale3s de teama nepriceperii de a lucra cu un sistem informatizat.
Chiar ei recunosc că media de vârstă a acestor bugetari este de peste 50 de ani. Şi, atunci, firesc se pune întrebarea: De ce ar tr5erbnui contribuabilii să plătească salarii substanţiale unor funcţionari nepricepuţi aroganţi şi insultători cu contribuabilul ajuns la ghişeul lor?
De ce să plătim nişte funcţionari care, ca să taie o chitanţă ce ar trebui emisă de calculator, trebuie ca operaţiunea să fie verificată de alţi trei?
Susţin aceşti bugetari că ei produc bani la buget. Este o afirmaţie insultătoare la adresa contribuabililor. Ei nu fac altceva decât să colecteze obligaţiile fiscale în baza unor documente ce le parvin. Alţii sunt cei care produc banii la buget: cei ce muncesc şi creează nou valoare. Bugetarii finanţişti doar culeg din valoarea nou creată de către cei care muncesc.
Marea dramă a Ministerului de Finanţe este că instituţia a fost mereu locul de angajare a lipitorilor de afişe pe la partide, a protejaţilor politici etc. şi nu a specialiştilor. Majoritatea inspectorilor financiari nu au capacitatea profesională de a verifica o firmă, o companie dezvoltată şi care are întreaga evidenţă informatizată.
Ca unul care am lucrat peste 20 de ani în sistemul financiar privat, şi aceasta în timpul comunismului, ştiu cum se poate ascunde prin balanţa şi bilanţul contabil adevăratul profit pentru a nu se plăti impozitul aferent. În condiţiile unei evidenţe contrabile informatizată, aceste posibilităţi sunt mult mai ample şi inteligente şi greu de descoperit. Inspectorul financiar de azi se uită la document dacă este ştampilat, semnat şi înregistrat în evidenţă dar nu ştie să urmărească circuitul lui prin program pentru a fi convins că pe parcursul lui până la evidenţierea profitului programul nu are vreo şmecherie care să ascundă rezultatul final prin a-l diminua.
S-a plâns ministrul actual al Finanţelor, liberalul Boloş (foto) , că sunt peste 50 de companii naţionale cu cifre de afaceri de peste 10 miliarde lei şi profit zero, adică au profitul ascuns. Bravo lor! Unde sunt specialiştii în IT din minister să-i prindă, să le descopere m9işmnaşurile şi să-i dea pe mâna justiţiei? Aceşti specialişti lipsesc pentru că angajarea lor este blocată de interesele de partid, pentru că aceste companii au protecţie politică.
Sub acest aspect dau dreptate bugetarilor finanţişti că ei colectează bani iar guvernanţii şi politicienii îi fură, că nu pot colecta bani de la datornicii protejaţi politic, de la cei care prin sentinţe judecătoreşti au fost obligaţi la restituirea a milioane şi milioane d euro, nu pot valorifica bunurile, mai ales vilele, confiscate. Dar să spună aceste lucruri public cu subiect şi predicat, nu la modul general şi complice.
Reducerile de personal pe care vrea Ciolacu să le facă Fiscului sunt necesare, dar nu acum şi nu în varianta propusă. Mai întâi să se informatizeze sistemul de colectare ca să nu parcurgă contribuabilul zeci de kilometri la biroul fiscal pentru a plăti o obligaţie fiscală. Să fie evidenţa obligaţiilor fiscale corectă şi la zi şi să nu se mai blocheze conturile companiei sau ale persoanei fizice pentru datorii eronate de câţiva lei, umilindu-ne să stăm zile întregi la uşa Fiscului pentru a demonstra birocratului bine plătit că datoria este o eroare umană a cuiva din instituţie.
Dacă măsurile de reducere a unor facilităţi nu le convin, să-şi caute alt loc de muncă. Nu i-a născut mă-sa bugetari financiari. Iar liderii lor de sindicat să facă ordine pe banii lor şi nu pe banii contribuabililo0r. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Cum l-a clonat PSD-ul pe Piedone
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 37 – 13.08.2023
Bancul săptămânii: Lucrul prost făcut transformat în virtute
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Lumea lu Rotundu Castelulul Corvinilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă