Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6860
De la 07 Ianuarie 2003
123642285

Botoşani: Târgul produselor tradiţionale, anemic precum primarul

  • Ioan Rotundu
  • 6 December 2013, 23:00

Sper că botoşănenii îşi mai amintesc de Ziua Recoltei, sărbătoare oferită de primarul Ovidiu Portariuc fără ca acesta să onoreze evenimentul cu prezenţa sa. Sărbătoarea a fost un fel de bătaie de joc la adresa agricultorilor, a legumicultorilor, a pomicultorilor şi a viticultorilor. Pus şi simplu s-a înscenat o Zi a recoltei obligându-i pe precupeţii ce-i întâlnim zilnic la tonetele din Piaţa centrală să joace rolul de ţărani care au venit să-şi expună roadele muncii în ziua ce le-a hărăzit-o primarul Portariuc.
Am criticat acest surogat de Zi a recoltei şi am crezut că primarul se va sensibiliza şi va deveni mai atent cu organizarea unor astfel de evenimente, la care iau parte mulţi botoşăneni, mai ales cu privirea, după care se transformă în critici neiertători. Apoi, am crezut că primarul Portariuc, umilit de Ţurcanu prin implicarea sa la organizarea sărbătorii Zilei Naţionale a României, îi va sa o replică ducă în organizarea fără cusur a Târgului de preparate tradiţionale.
Anunţat cu mult tam-tam, strigat pe străzile Botoşaniului din măgăoaia montată pe o maşină, evenimentul se anunţa a fi unul de excepţie. Din păcate s-a dovedit a fi o mare dezamăgire, botoşănenii simţindu-se jigniţi de ce-au putut vedea în Centrul istoric al oraşului. Doar vreo şase căsuţe de lemn au fost ocupate cu producători de produse tradiţionale aduşi din Maramureş. Un singur chioşc a fost ocupat de cei din Milişăuţi, cu murăturile lor bucovinene ce au un renume deja consacrat.
Maramureşenii, vreo patru la număr, au venit cu murături pe pozape bază de oţet, miere de albine recoltată de la flori de munte, preparate din carne şi o gamă de produse de patiserie, în special dulciuri de casă, produse în care ardelencele sunt mari meştere. Printre ei s-a rătăcit şi un brânzar cu brânză la burduf, caşcaval afumat şi brânză în coajă de copac.
Cum preţurile s-au dovedit a fi destul de pipărate, fiind vorba de produse tradiţionale, puţinii rătăciţi prin zonă au privit, au înghiţit în sec şi au plecat murmurând printre dinţi.
I-am întrebat pe cei din Maramureş cum de au ajuns să expună produse la Botoşani. Am dat peste unul ce s-a recomandat funcţionar în Primăria Şomcuta Mare, producător de murături. Omul mi-a spus că toţi cei patru prezenţi fac parte dintr-o Asociaţie a producătorilor şi că sunt bine organizaţi iar produsele lor au pătruns şi pe reţeaua de magazine Real. Chiar mi-a arătat o fotografie pe telefonul său mobil. N-a putut să-mi spună cum au fost contactaţi de Primăria Botoşani. „Probabil, spunea el, ne-au găsit pe site-ţul Asociaţiei. Noi am fost anunţaţi prin Asociaţie să venim la Botoşani.”
Omul nu rea deloc încântat pentru că de dimineaţă puţini au fost cei care au trecut pe la chioşcul său şi foarte puţini au cumpărat câte ceva. Nici la chioşcul cu preparate din carne lucrurile nu stăteau mai bine. Şi aici vânzările au fost nesemnificative, şi asta la nora 15.00 după amiază, când deja se întuneca şi şi rar se mai rătăcea câte unul prin zonă.
N-am poza
N-am înţeles de ce primarul n-a dorit ca la acest târg să participe producătorii botoşăneni, pentru că avem deja producători de produse tradiţionale care sunt cunoscuţi şi au căutare. În cadrul emisiunii „Dinamica economiei” am prezentat multe astfel de firme producătoare. Am cumpărat produse din carne de la maramureşeanca ce-mi spunea că este de lângă Baia Mare. Cârnaţii erau foarte săraţi, deşi afumaţi la fum rece şi preparaţi din carne de calitate. Mai buni cârnaţi face Cătălin Condrei la Orăşeni Deal, mai condimentaţi şi potriviţi din sare. Şi cu caşcavalul afumat m-am păcălit. Mult mai bun este cel de la Dorolact, chiar dacă nu este afumat.
Parcă şi bradul proţăpit în mijlocul străzii principale părea trist de ce se întâmpla în jurul său. În ce priveşte patinoarul, pe gheaţa acestuia se zbenguiau câţiva copii. Puţini faţă de ceilalţi ani. De ce oare?
Cert este că evenimentul cu care primarul Portariuc a dorit să rupă gura târgului s-a dovedit a fi un fiasco. Omul acesta chiar nu pricepe că din mâna sa ies numai lucruri anapoda? M-am simţit jenat de faptul că aceşti producători din Maramureş vor pleca din oraşul în care s-a născut Eminescu cu o impresie nu tocmai onorabilă pentru autorităţile locale. Bieţii oameni au venit de la sute de km în speranţa unui câştig financiar şi vor pleca cu o pagubă. Cred că o carte de vizită mai proastă ca aceasta nu reuşeau să ne facă nici cei mai aprigi duşmani ai noştri, sucevenii.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
Concursul ,,IUDAICA" la Ştefăneşti
Românii din Ucraina ţinuţi departe de cetăţenia română
Concert de colinzi la Teatrul „Eminescu” Botoşani
Când reprezentanţii statului român îi iau pe cetăţeni la bătaie…
“Trădarea de ţară ne omoară!
A murit Nelson Mandela, "părintele naţiunii" sud-africane
Este cadoul lui Băsescu; o să port şi crucea asta
Mai multe ONG-uri internaţionale cer Canadei să nu mai susţină proiectul minier de la Roşia Montana
Marian Lupu cere referendum pentru stabilirea limbii oficiale a tarii
Sediul Partidului Liberal a fost vandalizat. Mesajul transmis: 'Noi suntem moldoveni, noi vorbim limba moldoveneasca'
Vremea se va răci uşor în cea mai mare parte a ţăril
Premierul Ponta a fost huiduit la Cluj-Napoca
de un grup care se opune proiectului Roşia Montana
Oficiali de la Casa Albă şi Departamentul de Stat al SUA au discutat cu seful ANI
Guvernul sesizează DNA si SRI pentru nereguli in derularea contractului cu Bechtel
sunt vizaţi miniştrii Gheorghe Dobre, Sebastian Vladescu, Monica Macovei şi Radu Berceanu
Viktor Ianukovici şi Vladimir Putin au discutat despre un "parteneriat strategic" intre Ucraina şi Rusia
Procurorii DNA cer 9 ani de închisoare pentru Dan Diaconescu în dosarul de şantaj
Gastronomie: Ciorbă de legume cu afumătură
Bancul zilei: Taxa pe distracţie
Uvertura Mall: Filmele săptămânii 6 - 12 decembrie 2013
Ziua Internaţională a Voluntarilor, sărbătorită cu târg ONG şi distincţii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog