Probabil că zicala „a fura ca-n codru” s-a născut la Dersca. Dacă însă te gândeşti la pădurea de acoliţi politici, zicala devine mai profundă, capătă noi valenţe. Aşa s-a întâmplat în comuna respectivă. Acolo existau 552 hectare de pădure pe care s-au înstăpânit cei mai tari în… haiducii. Doar că legendarii haiduci luau de la cei bogaţi şi dădeau săracilor. Haiducii din zilele noastre fură de la nevoiaşi pentru sporirea propriei avuţii. Totul se face cu acte, în cârdăşie cu „pădurarii” intereselor comunităţii. Aşa s-a ajuns ca, actualmente, pe suprafaţa amintită să existe cereri de retrocedare pentru 1430 hectare de pădure. Ca atare, odată cu afişarea listelor solicitanţilor, se aşteaptă o avalanşă de răbufniri din partea proprietarilor de drept. Pădurea derscanilor a fost furată de către şefii administraţiei locale dar şi de către unii poliţişti.
„Eu i-am prins pe poliţişti tăind lemne în pădure. Şeful de post de atunci, Plescaciuc, mergea civil cu hoţii şi vindeau lemnele prin judeţ. Când am prins alţi hoţi şi i-am adus în faţa Primăriei, poliţia le-a dat drumul. E jale ce s-a făcut acolo. Nu ştiam ce să mai fac. M-am dus la Cozmâncă să mă ajute. Când eram eu şef la SMA Cândeşti, tatăl lui Cozmâncă era preşedinte la CAP. Octav Cozmâncă a zis că mă ajută dacă trec în FSN. Nu am vrut. Mi-a propus să mă pună director la Direcţia Agricolă şi să-i las pe cei din Dersca pentru că oricum nu voi putea face ceva. I-am cerut să mă ajute să rezolv problemele oamenilor şi pe urmă mă înscriu în partidul lui. Cozmâncă a acceptat. Dar s-a întâmplat altfel. Vasile Badragan este cumnat cu Vasile Ungureanu. Acesta era prieten cu Mocanu, fost senator. Mocanu era prieten cu fostul prefect Baltă. Toţi aceştia au început să mă lucreze pe la spate. Abia când m-am adresat generalului Neagu de la Bucureşti s-a mai mişcat ceva. Poliţistul a fost dat afară. Pentru falsurile făcute şi secretara Primăriei a fost înlocuită” , a declarat Alexandru Dumitraş, fost primar în Dersca. Cei care au tăiat cum au vrut prin pădurile din zonă se pare că au fost Vasile Badragan(foto1), fost primar şi el, şi inginerul Coşman. Actualmente ambii sunt consilieri locali. Lor li se alătură consilierul Aiordăchioaie. Nimeni nu le poate face nimic. Toate dosarele penale întocmite împotriva acestora au primit rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale. Inspectori ai Inspecţiei de Stat din Departamentul Pădurilor şi inspectorul general al Regiei Autonome ROMSILVA Bucureşti au verificat legalitatea afacerilor cu păduri de la Dersca, în 1993. Aceştia au consemnat
„săvârşirea unor abuzuri din partea unor membri ai comisiei de fond funciar Dersca” şi i-au nominalizat pe Vasile Badragan şi referentul agricol ca deţinând suprafeţe duble de pădure faţă de cea admisă de lege. Aceeaşi inspectori au dispus la vremea respectivă refacerea anexei 15 pentru tot judeţul. Şi asta tot datorită ilegalităţilor constatate. S-a dispus luarea măsurilor de remediere a situaţiei. Nu s-a întâmplat nimic nici în ziua de azi. Nu a contat nici că unele suprafeţe de pădure pretinse pe raza comunei Dersca, solicitanţii le aveau, de fapt, în afara graniţelor ţării. Şi totuşi, acestora li s-au dat păduri în Dersca.
„Instanţele au dat unora drept aici, chiar dacă au peste graniţă, undeva prin Codrii Cosminului, la Cernăuţi. La fel şi cu Aiordăchioaie. Nu este de competenţa mea să
verific cum a devenit el proprietar. Nu este singurul. Mai puneţi şi un B şi un C. Foştii proprietari şi-au găsit locul. Ăştia noi nu prea încap. Nu ştiu cum au obţinut dreptul de proprietate. Deşi au mers în judecată unul pentru altul. S-a jucat un fel de combinaţii de trei luate câte doi. Doi trei pentru unul. Hai şi trei – doi pentru celălalt. Cam asta este” , a explicat actualul primar Ioan Ştefan(foto2). Mai grav este că suprafeţe însemnate din pădurile obţinute abuziv au fost tăiate. Deşi legea nu permitea defrişări de genul celor de la Dersca. Actualul director al Direcţiei Silvice Botoşani, Gheorghe Rusu, s-a spălat pe mâini. Deşi a fost director şi în perioada 1994-1998.
„În tot judeţul sunt mii de cazuri. Nereguli sunt peste tot. Trebuie analizat cazul. Chiar dacă gestionează pădurile, de aspectele astea trebuie să se ocupe comisiile locale” , a declarat Gheorghe Rusu, repus recent în funcţie. Toate plângerile localnicilor arată către Vasile Badragan. Acesta nu s-a mulţumit doar cu pădurile. A poftit şi la terenurile agricole ale unor consăteni.
„Eu am avut un proces pentru un teren moştenit de la soţul meu. Am câştigat la Curtea de Apel Suceava, dar nu am fost pusă în posesie nici acum. Secretara Gherasim mi-a zis că hotărârea de la Suceava nu are nici o valoare, că pe ei îi interesează doar cele de la Botoşani, unde câştigaseră ei anterior. Din pământul ce mi se cuvine, 13 ari au fost daţi lui Mitică Coşman pentru că este verişor cu inginerul Coşman. Pe un alt teren de-al meu, de la Iezuţul Plugarului, au pus pe socrul secretarei” , a explicat, printre altele, Ileana Vătămănescu. Ea a mai spus că cei trei acuzaţi, Badragan, Gherasim şi Coşman, au fost ajutaţi şi de către un avocat din Dorohoi, pe nume Filip. Vasile Badragan s-a apărat în felul său.
„Mă rog… Lucrurile sunt destul de clare şi simple. Eu am fost anchetat de foarte multe ori. S-au scris despre mine multe articole. Ştiţi ce, este peste putinţa cuiva de a explica neputinţa altcuiva. Niciodată n-am umblat cu înşelătorie. Sunt un om simplu. Pe Amarie nu l-am cunoscut decât la televizor. Pe Cozmâncă îl cunosc din întâmplare. A fost o personalitate pentru noi. Dar nu este adevărat nimic din ce spun oamenii. Cu dictatura s-a terminat… Eu n-am pădure. Pe numele moştenitorilor Badragan, da. Împreună cu cei 6 fraţi ai mei avem moştenire de la tatăl nostru. Dar nu ştiu de ce vă interesează, că am fost anchetaţi şi s-a dat neîncepere a urmăriri penale. Deci este clar…”, s-a disculpat Badragan. Actualul primar ne-a mai spus că, după ce se vor afişa listele cu revendicatorii în baza Legii 247, se aşteaptă să fie asaltat cu o mulţime de plângeri.
„Cei mai aproape de Badragan şi Coşman şi-au însuşit multe terenuri şi păduri după principiul cel mai şmecher are, cel mai prost… suportă. Sau după noi potopul. Mi-e jenă de situaţia în care se află Dersca. Voi sprijini ancheta ziarului. Ar trebui ca primarul Ştefan să ajute la lămurirea situaţiei şi va rămâne vrednic în sufletul derscanilor. De stimă s-ar bucura cel ce luminează întunericul, nu cel care abandonează corabia pe furtună, după ce a fost jefuită de predecesori” , şi-a exprimat punctul de vedere un alt localnic. (Marian MOROŞAN)