Despre construcţia din faţa bisericii Sf. Ilie s-a mai scris de către noi. Acum este pe terminate, dar surprizele au continuat. După ce că biserica fiind monument istoric, trebuia protejată de o astfel de construcţie, care îi pune în umbră valoarea arhitectonică, acum s-a mutat şi gardul în stradă (foto 1). Viceprimarul Romulus Eram, care răspunde de problemele urbanismului, ne-a declarat cu ceva timp în urmă că „problema este în competenţa arhitectului şef al oraşului, Dan Sandu”. Aşa este, iar arhitectul, care conlucrează cu mai multe firme private de proiectări, nu s-a sfiit să dea aprobare pentru ridicarea magazinului de obiecte sfinte, proiectul fiind întocmit de o firmă protejată a sa.
Mai ales că exista deja aprobarea consilierilor de concesionare a terenului, cerere depusă în acest sens de protopopul Lucian Leonte, care slujeşte şi la această această biserică. Poate că arhitectul şef şi consilierii or fi crezând că prin aprobarea solicitărilor protopopului vor fi iertaţi de păcatele pe care le comit din belşug. Eu cred că iertarea nu va veni şi din partea electoratului botoşănean, sătul să-şi vadă oraşul cu imaginea ciuntită de fel de fel de gogoloaie şi monstruozităţi din beton şi termopane. Însă strigător la cer este mutarea gardului cu intrare brutală pe spaţiul verde, despre care facem atâta tam-tam că-l avem sub nivelul cerinţelor europene. De ce o fi având nevoie biserica de o curte atât de spaţioasă, este o întrebare fără răspuns, pentru că încurcate-s căile Domnului, mai ales dacă pornesc din mâna protopopului Leonte.
Pe Bulevardul Eminescu, în faţa clădirii Belvedere, şi ea monument istoric, proprietarul şi patronul restaurantului, un anume Tudose, a ridicat un alt gogoloi din BCA şi termopane (foto 2), chipurile un fel de terasă de vară-iarnă. Construcţia a luat faţa clădirii monument. „Totul s-a făcut cu aprobarea arhitectului şef Sandu” ne-a explicat, ieri, la telefon, viceprimarul Romulus Eram. Normal că Sandu a aprobat, dar el chiar poate face ce vrea în acest oraş? Este Sandu Dumnezeul arhitecţilor şi poate umili el, prin semnătura sa, istoria urbanistică şi peisagistică peisagistică a unui municipiu cu peste 140 mii de locuitori? Chiar nu există căi, mijloace legale, de a fi tras la răspundere pentru aprobările care le dă anapoda? Se pare că nu, de vreme ce el face legea în Botoşani.
Vizavi de clădirea Belvedere se află o altă clădire monument arhitectonic. Este vorba de fostul Liceu de fete „Carmen Silva”, unde funcţionează acum Casa Corpului Didactic. Şi această clădire este în renovare. Numai că, strada care se desprinde din bulevard, cineva a luat decizia s-o ştranguleze (foto 3). Adică a fost îngustată, complicând şi mai mult circulaţia în zona Judecătoriei şi a Tribunalului. N-am reuşit să aflăm cine a luat o astfel de decizie şi de ce. Enigmă!
Botoşanii sunt un oraş ajuns la cheremul arhitectului şef Dan Sandu, de vreme ce aprobările sale sunt literă de lege, iar peste noapte se ridică noi monstruozităţi arhitectonice, faţă de care protestele publice n-au nici un efect. Ştiu că primarul Cătălin Flutur este sătul până peste cap de modul în care arhitectul şef dă avizele de urbanism, dar nu-i poate face nimic. În vremea guvernării PSD-ului legea a fost modificată în favoarea funcţionarului public şi în dispreţul cetăţeanului. Acum se culeg „roadele”! (Ioan Rotundu)