Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Mediu
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1739
De la 07 Ianuarie 2003
108538380

Cum iau naştere monstruozităţile urbanistice

  • Dan Sandu decretat: „Bun de construit!”
  • 6 February 2008, 23:00

Pentru că nemulţumirile botoşănenilor faţă de realizarea unor construcţii care afectează peisajul urbanistic s-au înmulţit la redacţia noastră, ne-am propus să realizăm un reportaj prin care să dăm de rostul apariţiei lor. Mai întâi am fi dorit să le inventariem. Dar sunt foarte multe, aşa că ne vom opri asupra a trei dintre ele, pentru că au un element comun: sunt monumente istorice.
Despre construcţia din faţa bisericii Sf. Ilie s-a mai scris de către noi. Acum este pe terminate, dar surprizele au continuat. După ce că biserica fiind monument istoric, trebuia protejată de o astfel de construcţie, care îi pune în umbră valoarea arhitectonică, acum s-a mutat şi gardul în stradă (foto 1). Viceprimarul Romulus Eram, care răspunde de problemele urbanismului, ne-a declarat cu ceva timp în urmă că „problema este în competenţa arhitectului şef al oraşului, Dan Sandu”. Aşa este, iar arhitectul, care conlucrează cu mai multe firme private de proiectări, nu s-a sfiit să dea aprobare pentru ridicarea magazinului de obiecte sfinte, proiectul fiind întocmit de o firmă protejată a sa.

Mai ales că exista deja aprobarea consilierilor de concesionare a terenului, cerere depusă în acest sens de protopopul Lucian Leonte, care slujeşte şi la această pozaaceastă biserică. Poate că arhitectul şef şi consilierii or fi crezând că prin aprobarea solicitărilor protopopului vor fi iertaţi de păcatele pe care le comit din belşug. Eu cred că iertarea nu va veni şi din partea electoratului botoşănean, sătul să-şi vadă oraşul cu imaginea ciuntită de fel de fel de gogoloaie şi monstruozităţi din beton şi termopane. Însă strigător la cer este mutarea gardului cu intrare brutală pe spaţiul verde, despre care facem atâta tam-tam că-l avem sub nivelul cerinţelor europene. De ce o fi având nevoie biserica de o curte atât de spaţioasă, este o întrebare fără răspuns, pentru că încurcate-s căile Domnului, mai ales dacă pornesc din mâna protopopului Leonte.

Pe Bulevardul Eminescu, în faţa clădirii Belvedere, şi ea monument istoric, proprietarul şi patronul restaurantului, un anume Tudose, a ridicat un alt gogoloi din BCA şi termopane (foto 2), chipurile un fel de terasă de vară-iarnă. Construcţia a luat faţa clădirii monument. „Totul s-a făcut cu aprobarea arhitectului şef Sandu” ne-a explicat, ieri, la telefon, viceprimarul Romulus Eram. Normal că Sandu a aprobat, dar el chiar poate face ce vrea în acest oraş? Este Sandu Dumnezeul arhitecţilor şi poate umili el, prin semnătura sa, istoria urbanistică şi peisagistică pozapeisagistică a unui municipiu cu peste 140 mii de locuitori? Chiar nu există căi, mijloace legale, de a fi tras la răspundere pentru aprobările care le dă anapoda? Se pare că nu, de vreme ce el face legea în Botoşani.
Vizavi de clădirea Belvedere se află o altă clădire monument arhitectonic. Este vorba de fostul Liceu de fete „Carmen Silva”, unde funcţionează acum Casa Corpului Didactic. Şi această clădire este în renovare. Numai că, strada care se desprinde din bulevard, cineva a luat decizia s-o ştranguleze (foto 3). Adică a fost îngustată, complicând şi mai mult circulaţia în zona Judecătoriei şi a Tribunalului. N-am reuşit să aflăm cine a luat o astfel de decizie şi de ce. Enigmă!
Botoşanii sunt un oraş ajuns la cheremul arhitectului şef Dan Sandu, de vreme ce aprobările sale sunt literă de lege, iar peste noapte se ridică noi monstruozităţi arhitectonice, faţă de care protestele publice n-au nici un efect. Ştiu că primarul Cătălin Flutur este sătul până peste cap de modul în care arhitectul şef dă avizele de urbanism, dar nu-i poate face nimic. În vremea guvernării PSD-ului legea a fost modificată în favoarea funcţionarului public şi în dispreţul cetăţeanului. Acum se culeg „roadele”! (Ioan Rotundu)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Tatarcan joacă la cacealma, cu puterea legii (II)
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (XLIV)
(Ioan Rotundu)
“Iluzionistul” din spatele unei poveti de dragoste magice!
Control la depozitele de medicamente
Majorarea alocaţiilor de hrană în spitale şi creşe
Centrul European al Consumatorilor România
Majorarea, de patru ori, a indemnizaţiilor pentru invalizii, văduvele şi veteranii de război
AJOFM vrea să-i scoată pe tineri la muncă
Trei primării speră să pună mâna pe banii de la Mediu
Oprişanu îl somează pe managerul Spitalului judeţean să intre în legalitate
Monacu anunţă că a realizat un record la aplicat amenzi
Sălile de operaţii vor fi inaugurate săptămâna viitoare
Protopopul Leonte a sfinţit, cu prezenţa, bilanţul Penitenciarul
Horoscop
Ciocnire cu consecinţă bărbătească
Îşi vinde biroul... utilat complet
Program TELE'M Botoşani, joi, 7februarie
Liberalul Ţurcanu i-a aplicat o corecţie fizică conservatorului Bârlădeanu
Pricopi are partea sa, de pe urma construcţiei mall-ului
Ţărăniştii stau în expectativă
Avem planuri de acţiune pentru romii din Botoşani, n-avem rezultate
Furtună crede că revenirea lui Năstase în politică este benefică pentru PSD
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă