Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10048
De la 07 Ianuarie 2003
118209134

2015- anul marilor dezamăgiri pentru cei din Botoşani

  • Ioan Rotundu
  • 6 January 2016, 23:00

Pentru locuitorii municipiului Botoşani anul 2015 a fost anul marilor dezamăgiri cu care primarul Ovidiu Portariuc i-a copleşit din plin. Anul a debutat cu o scandaloasă răfuială a primarului cu directorul Direcţiei de Servicii Publice, Sport şi Agrement ing. Eugen Ţurcanu.
Primarul Portariuc şi-a dat seama că nu poate valorifica pe deplin potenţialul pe care-l oferă această Direcţie în ce priveşte angajările clientelare şi a dirijării banilor către firmele agreate de PSD şi care finanţează la negru partidul. Aşa că a încercat în mai multe rânduri să scape de Ţurcanu din fruntea Direcţiei şi să-şi pună omul său de încredere dar de fiecare dată încercările sale au fost stopate de către votul consilierilor municipali care au înţeles jocul periculos al primarului şi i-au barat calea.
Plin de năduful neputinţei de a scăpa de Ţurcanu, la începutul anului 2015 l-a demis printr-un ordin al său. A urmat mai multe procese pe carte primarul l-ea pierdut iar Ţurcanu a încasat din bugetul Primăriei Botoşani mai multe zeci de mii de lei, bani pe care ar fi trebuit să-i suporte primarul din buzunarul său şi nu botoşănenii.
Nici bine nu s-au stins ecourile scandalului cu Ţurcanu că primarul Portariuc s-a trezit cu un protest al locuitorilor cartierului Luizoaia care s-au săturat să fie neglijaţi de primar în întreţinerea cartierului lor. În 29 ianuarie s-au adunat la primărie şi cu greu au putut fi potoliţi. I-a dus primarul cu zăhărelul pe tot parcursul anului şi nu le-a rezolvat nicio problemă din cele ridicate de protestatari.
Tot în luna ianuarie, imediat după protestul celor din Luizoaia, primarul a încercat în şedinţa CLM să obţină aprobarea unei organigrame cu personal majorat. Voia vreo 20 de posturi în plus pentru că avea obligaţii faţă de unii membri PSD să le ofere un loc de muncă bugetat. Consilierii au boicotat şedinţa din 29 ianuarie dar primarul a „cumpărat” voturile a doi consilieri din opoziţie, respectiv ale lui Stelian Pleşca şi Andy Murariu iar în şedinţa din 2 februarie a obţinut aprobarea organigramei cu 22 de posturi în plus.
A urmat lupta primarului de a-l îndepărta din CLM pe consilierul Gheorghe Iavorenciuc, cel mai incomod critic al său. Iavorenciuc a fost cel care a declarat public că primarul Portariuc este înconjurat de o grupare mafiotă şi că Primăria Botoşani se află pe mâinile unor mafioţi care dispun de banii publici după cum le sunt interesele.
După mai multe încercări eşuate datorită votului negativ al consilierilor, Portariuc scapă de Iavorenciuc tocmai când se aştepta mai puţin. Iavorenciuc ia decizia să demisioneze şi să iasă din politică, spre bucuria nemărginită a primarului. Spre sfârşitul lunii februarie botoşănenii află cum între primarul Ovidiu Portariuc şi protopopul Lucian Leonte s-a făcut înţelegerea ca Protopopiatul să preria Grădiniţa nr. 8, din Parcul Tineretului gata reabilitată pe bani europeni, ca s-o transforme în casă parohială iar curtea de joacă să devină spaţiu pentru construcţia unei biserici care să devină parohie pentru fiul mai mic al protopopului ajuns şi el preot.
În urma articolelor critice apărute în Jurnalul consilierii municipali amână trecerea grădiniţei şi a terenului în folosinţă gratuită către Protopopiat iar tratativele protopopului cu Portariuc s-au mutat în culise. Nici astăzi nu se ştie ce decizie s-a luat sau se va lua. Cert este că o grădiniţă proaspăt reabilitată stă închisă pentru că primarul nu vrea s-o mai redea copiilor având gânduri ascunse asupra destinaţiei sale viitoare.
La începutul lunii martie primarul lansează Strategia de dezvoltare a municipiului botoşani 2014 – 2020., un program menit să-i îmbuneze pe botoşăneni şi să mai le reducă din dezamăgirea că l-au ales primar. După lansarea oficială nu s-a mai pomenit nimic de această Strategie. Spre sfârşitul anului Portariuc va lansa o altă manevră politică sub masca unui Pact de pace şi colaborare între partide care să asigure dezvoltarea municipiului Botoşani. Nu l-a mai luat nimeni în seamă pentru că botoşănenii s-au săturat să tot asiste la strategii de dezvoltare şi pacte de pace care n-au avut viaţă niciodată.
Piaza rea a primarului Portariuc care este viceprimarul Cosmin Andrei, un fel de Ghiorghiţă pentru Flutur, anunţă public că Zilele oraşului Botoşani nu vor mai fi sărbătorite la Sf. Gheorghe ci de 1,2 şi 3 mai, sărbătoare socialistă dragă celor din PSD. Scandalul şi protestele botoşănenilor l-a făcut pe primar să organizeze sărbătoarea de Sf., Gheorghe şi nu de aiurea.
Deşi n-a făcut o zi de armată, primarul lansează ideea ca tinerii să efectueze un stagiu militar obligatoriu de 6 luni. Unele mijloace media s-au grăbit să-i laude iniţiativa ca apoi să se facă de râs când s-a aflat că Portariuc n-a ţinut arma militară în mână şi că totul a fost o declaraţie demagogică specifică social-democraţilor.
Prin luna mai primarul a anunţat că vor începe îndată lucrările pentru construcţia a 12 blocuri ANL pe terenul Armatei şi construcţia unui Spital municipal de urgenţe medicale în valoare de 30 milioane lei. A tot anunţat aceste investiţii pe tot restul anului dar nu s-a mişcat măcar un pai în realizarea lor. Doar gogoşi electorale menite să abată atenţia botoşănenilor de la proasta administrare a municipiului.
După câteva zile de acalmie în declaraţii, Portariuc vine în 6 mai cu declaraţia şoc cum că locatarii din Centrul istoric al oraşului trebuie evacuaţi pentru că toate clădirile se vor dărâma la primul cutremur. Declaraţia s-a n-a avut la bază niciun studiu de specialitate ci a făcut-o dintr-un interes ascuns. Voia eliberarea Centrului istoric de ţigani iar locuinţele să fie realocate unor clienţi ai săi. Dovadă că în acele zile ale declaraţiei şoc arhitectul şef al municipiului, Dan Sandu tocmai solicitase în zonă un apartament cu 3 camere.
Să mai reţinem şi faptul că deşi eram în luna mai, primarul nu cheltuise nici un leuţ din cele 24 milioane de lei împrumutate de la Banca Mondială cu cea mai mare dobândă bancară. Pur şi simplu acest împrumut a fost ambiţia sa, o ambiţie care ne costă pe noi foarte mulţi bani pentru că dobânzile curg chiar dacă banii nu s-au angajat efectiv.
A venit vara şi odată cu ea alt scandal. Viceprimarul Cosmin Andrei a anunţat că festivalul verii, englezit Summer fest, va avea loc în a treia săptămână din luna august dar că nu sunt bani din sponsorizări aşa că vor trebui alocaţi bani de la bugetul primăriei. Vestea i-a scandalizat pe consilierii municipali care s-au trezit pentru prima oară în toată perioada postdecembristă când trebuiau să aprobe bani de la buget pentru un eveniment care s-a organizat de fiecare dată cu bani din sponsorizări.
La concurenţă cu viceprimarul copilăros în gândire Portariuc apare pe străzile Botoşaniului plimbându-se cu un autobuz electric neînmatriculat, încălcând legile rutiere dar fălindu-se că transportul în Botoşani se va face cu astfel de mijloace. Numai că un astfel de autobuz costa cât tot parcul auto al societăţii Microbuzul şi pe deasupra era şi nepotrivit nevoilor cetăţenilor botoşăneni care nu se mai urcă dimineaţa cu sutele în tramvai să meargă la muncă pentru că nu mai au unde munci. A fost o altă manevră politică a lui Portariuc menită să-i ridice imaginea în faţa botoşănenilor.
A venit apoi şi rândul răfuielii lui Portariuc cu echipa CS Botoşani, de fapt o răfuială cu Eugen Ţurcanu care are în administrare stadionul municipal. A pus pe folosirea stadionului la meci o taxă atât de mare că era imposibil de plătit iar echipa trebuia să-şi caute alt stadion din ţară unde să joace. Se zvonea că vor juca la Iaşi. Portariuc a făcut un pas înapoi şi totul a revenit la normal dar scandalul a rămas consemnat.
Tot legat de fotbal, ca să repare gafa cu taxa pe stadion, Portariuc i-a făcut cetăţeni de onoare ai municipiului pe nişte fotbalişti inculţi şi needucaţi şi care nu aveau nici merite deosebite în jocul pentru echipă. Până şi Valeriu I)ftimie, finanţatorul echipei de fotbal, s-a arătat extrem de dezamăgit de decizia primarului şi a refuzat să fie făcut cetăţean de onoare.
Bătut în cap de căldura verii, viceprimarul Cosmin Andrei a anunţat că autoturismele parcate ilegal pe spaţiile publice ale primăriei vor fi ridicate, încălcând astfel promisiunea electorală a lui Portariuc făcută botoşănenilor în campania premergătoare alegerilor din vara anului 2012. Nu l-a luat nimeni în seamă, nici măcar cei de la Poliţia Locală.
Spre toamnă scandalurile s-au mai rărit. Portariuc a plecat prin America iar viceprimarul copil Andrei, după câteva năzbâtii nesemnificative, s-a mai liniştit cu declaraţiile publice.
A urmat caricatura a ceea ce primarul a vrut să însemne Ziua recoltei iar spre sfârşitul de an şi-a concentrat atenţia mai mult asupra fostului primar Cătălin Flutur, reclamându-l pe acesta la DNA pe diferite motive. Sfârşitul de an se încheie punându-se capăt unui alt scandal generat de Portariuc în urmă cu un an. A pierdut procesul intentat jurnalistului Ionuţ Poclid că l-a denigrat în faţa botoşănenilor prin comentariile sale televizate. Portariuc a cerut pace şi a revenit în studioul Tele’M, fără însă a-şi cere scuze faţă de botoşăneni că în urmă cu un an le-a întors spatele şi a plecat din emisiune.
Anul 2016 se anunţă a fi şi mai scandalos. Sunt alegeri locale iar Portariuc are o mare problemă din partea lui Cătălin Flutur care-i va fi un contracandidat periculos şi pe care va încerca să-l elimine cu orice preţ. Numai că Flutur este greu de „ucis”. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Basescu ataca iar Germania in problema refugiatilor:
"Intr-un secol, politicienii nemtii fac cam doua erori cu urmari dramatice pentru Europa. Una in a doua decada si alta prin decadele patru-cinci"
Teodor Melescanu s-a inscris in ALDE, "pentru ca e in familia liberala europeana"
"Nu candidez la locale"
Teatrul Vasilache: Prima reprezentaţie din acest an!
Ţigări de contrabandă depistate la Dorohoi
Barilul Brent cade sub pragul de 35 de dolari, pentru prima oara din iulie 2004
Casa Judeţeană de Pensii Botoşani: Comunicat de presă
Finlanda si Estonia vor sa construiasca un tunel feroviar submarin de 13 miliarde de euro care sa lege capitalele Helsinki si Tallinn
Coreea de Nord sustine ca a testat o bomba cu hidrogen
/ Moscova este "extrem de ingrijorata" / Stoltenberg: Phenianul trebuie sa-si abandoneze definitiv programul nuclear
Horoscopul zilei de 7.01.2016
Bancul zilei: Sondaj întrebare
Reţeta zilei: Piept de curcan cu ficăţei, ciuperci şi roşii cherry
Este sanatoasa mancarea reincalzita?
Ce alimente pot fi reincalzite si cum?
Ziarul Vaticanului a criticat coperta revistei Charlie Hebdo, unde Dumnezeu este portretizat ca un asasin, cu Kalashinkov pe umar
Mitropolitul Ardealului despre inghesuiala de Boboteaza:
E bine sa avem ravna, pentru ca imparatia cerului, spune Scriptura, se ia cu navala, dar nu chiar asa
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă