Că executorul judecătoresc Dinu Secrieru are necazuri cu ministrul Justiţiei, Monica Macovei, puţini botoşăneni cunosc, pentru că, până acum, totul s-a consumat ferit de ochii presei. Recent am fost în măsură să obţinem o serie de informaţii în faţa cărora Dinu Secrieru a cedat, adică a acceptat să vorbească despre procesul care se derulează între el şi ministrul Justiţiei. Totul a început în luna ianuarie 2006. În urma unei reclamaţii de nu se ştie unde, s-a constatat că în perioada cât era senator, Secrieru a deţinut şi funcţia de membru în Consiliul de Administraţie la fosta fabrică Electrocontact, ceea ce s-a apreciat a fi o incompatibilitate. Pe baza actului de control încheiat, ministrul Monica Macovei, printr-un ordin, a dispus suspendarea activităţii executorului pe timp de o lună de zile, drept sancţiune pentru perioada de incompatibilitate.
Secrieru a contestat sancţiunea, iar ministrul a revenit asupra ordinului dat. Numai că ministrul Monica Macovei nu a renunţat definitiv la sancţiunea asupra executorului. Ea a solicitat Camerei Executorilor de pe lângă Curtea de Apel Suceava ca Dinu Secrieru să fie sancţionat disciplinar. Pentru a stinge acest conflict, chiar eu m-am rugat de şefii mei de la Suceava să mă sancţioneze, susţine Secrieru. Cert este că şefii lui Secrieru l-au sancţionat cu mustrare. Din nou Secrieru contestă sancţiunea care i s-a aplicat. Completul de judecată de la Comisia Superioară de Disciplină a Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti (UNEJ) admite contestaţia lui Secrieru şi anulează sancţiunea cu mustrare ca fiind netemeinică şi abuziv aplicată.
Dar ministrul Justiţiei nu pare a fi dispusă să rămână pe post de fraieră. Aşa că, sub semnătura Monicăi Macovei, decizia de anulare a sancţiunii luată de către UNEJ este recurată, conform procedurii, la Curtea de Apel Suceava, aceasta fiind şi ultima cale legală de atac în toată această joacă de-a sancţiunile. Primul termen de judecată al recursului a fost stabilit pentru 25 mai 2006, termen la care a apărut şi marea surpriză, care a uimit tagma magistraţilor din cadrul Curţii de Apel Suceava. Reprezentantul ministerului Justiţiei a solicitat completului de judecată un termen mai lung, timp în care să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie strămutarea procesului la o altă instanţă de judecată. Există şi un motiv pentru care ministrul a recurs la această soluţie juridică: legitima bănuială că Dinu Secrieru ar putea influenţa membrii completului de judecată şi pe ceilalţi judecători din cadrul Curţii de Apel Suceava. Altfel spus, ministrul Justiţiei recunoaşte sine die că magistraţii instanţelor de judecată sunt mai corupţi decât cred cetăţenii de rând. Dacă un ministru al Justiţiei nu mai are încredere într-o judecată dreaptă, cetăţeanul simplu ce speranţe să-şi mai facă? Deocamdată, la ÎCCJ s-a stabilit termen de judecată pentru strămutarea dosarului la o altă instanţă de acelaşi grad din ţară ziua de 12 septembrie a.c.. Abia în 21 septembrie 2006, când a fost stabilit un alt termen de judecată la Curtea de Apel Suceava, se va afla dacă procesul a fost strămutat sau nu. (Ioan Rotundu)
Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea,
multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.