Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24613
De la 07 Ianuarie 2003
118529394

Botoşanii au, de ieri, frate mai mare în Canada

  • 6 June 2007, 23:00

Ieri, la Primăria municipiului Botoşani a fost făcut pasul decisiv în vederea înfrăţirii municipiului Botoşani cu oraşul Laval din Canada. Începând cu data de 6 iunie va avea loc un schimb de documente oficiale între cele două comunităţi, prin care se vor stabili domeniile de interes reciproc şi colaborare între cele două oraşe. Cu această ocazie a fost prezent la Botoşani deputatul Canadei şi consilierul oraşului Laval, Jean Jacques Beldie, însărcinat de primar în stabilirea primilor paşi ai înfrăţirii.
În urma vizitei efectuate în zilele de 4 - 6 iunie de către delegaţia oraşului Laval, reprezentată de consilierul şi deputatul de Laval, Jean Jacques Beldie s-a exprimat dorinţa înfrăţirii celor două oraşe şi s-au stabilit etapele oficiale necesare acestei înfrăţiri. Cu această ocazie primarul municipiului Botoşani este invitat oficial împreună cu o delegaţie pentru a vizita oraşul Laval. Ca urmare a documentului oficial semnat ieri de ambele părţi, la vizita primarului municipiului Botoşani Cătălin Flutur în Laval va fi semnat protocolul de înfrăţire a oraşelor Botoşani şi Laval.
Preşedintele Asociaţiei Românilor din Laval, Vania Atudorei a fost prezent alături de Jean Jacques Beldie. Canadianul este şi preşedintele asociaţiei de transport în comun din Laval. Acesta are în subordinea sa 700 de salariaţi, 500 de şoferi şi 250 de autobuze, ce consumă anual peste 8.000 litri de benzină. Bugetul anual este de 80 milioane de dolari. La Laval s-au deschis în urmă cu o lună trei staţii de metrou. „La Laval există o comunitate românească din care fac parte peste 2000 de români. Sunt două biserici ortodoxe româneşti de asemenea. Am ales Laval pentru că oraşele mari sunt mai complicate şi dorim ca această înfrăţire să se concretizeze”, a precizat Vania Atudorei, iniţiatorul demersurilor pentru înfrăţirea celor două oraşe.
Laval se află în Canada franceză. 40% din suprafaţa oraşului este verde, păstrându-se vegetaţia naturală. Oraşul este în plină expansiune, având rata cea mai mică de şomaj din Quebec. În acest oraş se află şi cel mai mare institut de cercetări în biotehnologie din Canada, precum şi cea mai mare fabrică de vaccinuri antigripale din ţară. Oraşul beneficiază şi de singurul muzeu de Cosmos din Canada, construit de NASA. „Între România şi Canada există deja colaborări foarte fructuoase prin faptul că România a cumpărat deja al doilea reactor nuclear şi poate peste şase ani 40% din reactoarele României vor fi cumpărate din Canada”, a declarat Vania Atudorei. Jean Jacques Beldie are o părere foarte bună despre potenţialul turistic din Botoşani. „Prin intermediul publicităţii trebuie folosită şi dezvoltată această latură turistică. M-au impresionat cultura şi arhitectura şi am descoperit cu plăcere spaţiile verzi din oraş”, a declarat deputatul canadian.
Acesta consideră că există un potenţial al înfrăţirii celor două oraşe şi pot fi făcute multe lucruri atât pe plan cultural cât şi economic. „Deja oraşul Laval este înfrăţit cu patru oraşe mari din întreaga lume, din ţările Israel, Franţa, Portugalia şi Austria. S-a încercat dezvoltarea relaţiilor de prietenie, dar şi comerciale. Cu oraşul din Franţa s-au făcut chiar şi schimburi de elevi”, a declarat Jean Jacques Beldie.
Din punctul său de vedere oraşul Botoşani este dinamic şi pot fi realizate parteneriate. Acesta a constatat că Uniunea Europeană s-a implicat cu investiţii şi speră ca investiţiile să fie făcute şi în drumurile care îi vor aduce pe investitorii canadieni la Botoşani. Viceprimarul Romulus Eram s-a arătat încrezător în materializarea înfrăţirii. „Sperăm să finalizăm acest proces început astăzi cât mai repede. Poate până la sfârşitul mandatului vom avea primele documente oficiale semnate”, a declarat viceprimarul Romulus Eram. Înfrăţirile pot fi în opinia sa profitabile de ambele părţi. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

APDRP a modificat procedura pentru achiziţii prin SAPARD
De la 1 iulie vom deveni cobaii ministrului Nicolaescu
Medicii de familie au fost luaţi la rost
S-a văicărit că n-ajung biletele de vacanţă, iar acum zice altceva
Primăria Darabani se scaldă printre gunoaie
Aruncat după gratii, pentru furt din locuinţe
Ajuns în spital din neglijenţa unui şofer
Beat, beat dar a reuşit să fugă de poliţişti
Câmpanu a prezentat un proiect de lege drept fapt împlinit
Comariţa sparge oalele, iar primăria este pusă să le plătească
Comentariu la comentarii (CXV)
(Ioan Rotundu)
Primari inexpugnabili în doctrina politică
(Ioan Rotundu)
Ansambluri corale invitate la Festivalul din Laval
Canadienii au premiat elevii Liceului de Artă
Pricopi susţine că a asanat piaţa de hoţi şi valutişti
Ghiorghiţă a constat ceea ce botoşănenii reclamă de mult timp
Fanfara din Vorona, ambasadoarea tradiţiilor locale peste hotare
Citate din literatura spaniolă
Horoscop
Problema lui Vasile
Preţ bun şi cu banii jos pentru... pădure
Morbidul din presa botoşăneană
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă