Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2872
De la 07 Ianuarie 2003
123968496

Botoşani/Tudora: Puntea buclucaşă şi miliardul dispărut în… buzunare

  • 6 June 2012, 23:00

O punte construită în comuna botoşăneană Tudora, care face legătura între două zone foarte populat, peste afluentul Bahluiului, poate intra în istorie ca fiind obiectivul cu cea mai scurtă durată de viaţă: 18 zile. Atât a fost funcţională după ce a fost tăiată panglica inaugurală de către oficialii localităţii.
Lucrările la podul pietonal „La Sebiana”, aşa cum a fost denumit obiectivul, au durat o săptămână. O mână de muncitori de la o firmă cu sediul în comuna Tudora au pornit la treabă după ce lucrarea a fost atribuită prin încredinţare directă, fără a avea studiu de fezabilitate sau geotehnic. Nu au testat consistenţa solului, adâncimea fundaţiei nu a fost cea normală din punct de vedere tehnic.
„Denumirea punţii s-a pus după o familie din zonă, Sebiana, pentru a putea fi identificată în discuţii. Au pus pământ pe lângă piloni ca să economisească ciment. După 18 zile mi-a fost frică să mai trec pe puntea asta. La fel şi ceilalţi săteni. Uite, fierul s-a îndoit şi puntea se balansează”, a spus Tudorel Sandu, un om de afaceri local.
Pentru construcţia punţii „La Sebiana” s-au cheltuit 780 de milioane lei vechi, sumă propusă de executivul Primăriei din Tudora şi votată de consilierii locali. După ce mândreţea de „pod pietonal” a fost gata, au venit specialiştii de la Facultatea ieşeană „Gheorghe Asachi” şi s-au crucit.
„A venit profesorul Comisu şi a întrebat cine a făcut lucrarea asta şi a recomandat dărâmarea punţii pentru că este pericol de moarte pentru cine se încumetă să treacă. Oricând se poate distruge. Dacă vine o apă mare îl distruge total”, a mai spus Tudorel Sandu.
Părerea specialistului de la Iaşi l-a îngrozit pe primarul localităţii care a făcut un nou proiect de hotărâre de CL prin care a propus alocarea sumei de 800 milioane vechi pentru consolidare, de data aceasta pe baze tehnice. Mai mult decât s-a cheltuit la construcţia iniţială. Consilierii locali au refuzat însă propunerea edilului.
În momentul de faţă puntea este de un real pericol public şi dacă se produce o nenorocire cu rănire de persoane sau chiar mai grav, răspunderea revine nemijlocit primăriei.
Cei mai curajoşi trecu puntea asumându-şi riscurfi deosebite. Majoritatea localnjicilor înconjoară, fiindu-le teamă de consecinţe. Este evident că puntea a costat exagert de mult şi lucrarea s-a făcut de proastă calitate. Oamenii spun că s-a furat la greu. Poate că vreun procuror curios de la DNA sau DIICOT va încerca să afle adevărul şi în a cui buzunar a dispărut suma de aproape un miliard de lei.
(Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Dialog în miez de noapte
Platforma electorală a candidatului Florin Plian, comuna Curteşti
Ponta taie din elanul interimatului ministru Liviu Pop
Prima stradă din România care se spală singură
Ponta se consideră mai deştept ca lui Kover Laszlo şi nu se lasă provocat
Declinul democraţiei în Ungaria şi Ucraina
De ce nu trebuie votat CJ USL
Ioan Rotundu
Politica stalinistă aplicată de Rada de la Kiev românilor din Ucraina
Limba “moldovenească “ recunoscută ca limbă regională
Voinicia ministrului Economiei s-a topit în faţa "băieţilor deştepţi"
Teatrul "Vasilache" vă invită la spectacol
Indignare față de dezinformarea practicată de USL Botoşani
Zvăpăiata Maricică şi iubirea de RVG
Ioan Rotundu
Gospodării botoşănene afectate de ploi
Ziua Porţilor Deschise la Casa Ventura
Jaf de peste două miliarde lei la Casa de amanet Fabio
AJOFM Botoşani vrea să pună ţiganii la muncă
Botoşănenii sunt interesaţi de Programul Rabla
Casa Corpului Didactic are şef nou, de ieri
Calendarul mazilirii şi numirii de noi inspectori şcolari
Vineri, 8 iunie, Megaconcert Ana Lesko la Botoșani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog