Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6561
De la 07 Ianuarie 2003
123769777

Gaură de 100 mii lei în bugetul Primăriei Văculeşti

  • buni de plată sunt primarul Gânga şi consilierii PSD
  • 6 June 2017, 23:00

Despre faptul că fostul viceprimar al comunei Văculeşti, liberalul Iulian Vlas (foto) a câştigat în urma unor îndelungate procese dreptul de a fi repus pe funcţia din care l-a destituit primarul PSD Sorin Gânga şi consilierii săi din partid, cu plata drepturilor băneşti pe o perioadă de doi ani s-a scris prin presa locală dar cu fereală de a se arăta şi cine sunt vinovaţii.
De doi ani se scrie în Jurnalul că la Văculeşti primarul social-democrat Sorin Gânga a creat cu consilierii PSD o grupare mafiotă care jumuleşte la greu bugetul comunei prin comiterea unor repetate şi grave ilegalităţi. Tot de doi ani cer celor de la Parchetele civile şi DNA Suceava să se efectueze cercetări asupra gravelor abuzuri comise pe seama bugetului primăriei. Deşi am prezentat dovezi clare asupra ilegalităţilor comise, niciun procuror sau poliţist n-a avut îndrăzneala să-i deranjeze pe social-democraţii care au pus stăpânire pe Primăria Văculeşti, comuna fiind tratată ca o moşie a lor.
Iată că după doi ani de procese fostul viceprimar liberal Iulian Vlas a obţinut la Curtea de Apel Suceava o decizie definitivă prin care Primăria Văculeşti este obligată să-i plătească salarul de viceprimar pe doi ani în urmă şi să-l repună în funcţie. Cum în tot acest interval de timp a fost plătit un alt viceprimar pus de PSD, se ajunge în situaţia ca pe acest interval de timp să fie plătiţi doi viceprimari. Dacă la leafa de viceprimar adăugăm şi obligaţiile plătite de primărie pentru angajaţii săi, suma se ridică binişor spre suta de mii de lei iar cu penalizările care se vor calcula va depăşi această limită.
Întreaga sumă care se va plăti lui Iulian Vlas este de fapt o pagubă produsă primăriei iar cei care au prejudiciat instituţia poartă numele de Sorin Gânga – primar şi alţi 6 consilieri locali care au format o majoritate în jurul primarului pentru a-l demite pe viceprimarul liberal ca să pună în loc un social-democrat. Acestora se adaugă şi alţi funcţionari.
Iată cum au decurs lucrurile. În 31 mai 2015 are loc o şedinţă de Consiliu Local convocată de primarul Sorin Gânga. Pentru că primarul controla numai 5 consilieri din 11, pentru a crea o majoritate de care avea nevoie l-a ademenit pe consilierul PNL Viorel Damache, cunoscut om de afaceri în zonă. Damache, plecat din PNL cu celebra Ordonanţă dată de Ponta în august 2014, l-a trădat pe Vlas şi aşa a putut primarul să-l demită din funcţia de viceprimar.
Iulian Vlas a contestat hotărârea de demitere la Tribunalul Botoşani. Firesc ar fi fost ca Vlas să rămână pe funcţie până la judecarea procesului. N-a fost să fie pentru că primarul Gânga s-a dus la şeful său politic, prefectul Costică Macaleţi, căruia i-a cerut să emită dispoziţie de suspendare a lui Vlas din funcţia de viceprimar. Iar prefectul l-a ascultat pe primar şi l-a suspendat pe Vlas.
Au fost mai multe procese care s-au derulat în paralel dar voi face referire numai la dosarul în care s-a contestat demiterea din funcţia de viceprimar.
Tribunalul Botoşani s-a pronunţat, miercuri, 25 octombrie 2016, după cum urmeaz㠄Admite excepţia privind lipsa calităţii procesuale pasive a pârâtului Diaconescu Constantin, faţă de care respinge acţiunea ca inadmisibilă. Admite acţiunea în parte. Obligă pârâta UAT Văculeşti să plătească reclamantului drepturile salariale de care a fost lipsit, aferente perioadei 01.06.2015 – 28.01.2016, actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective. Anulează HCL Văculeşti nr. 9/29.01.2016 şi în consecinţă dispune reintegrarea reclamantului în funcţia de viceprimar şi plata drepturilor salariale de care a fost lipsit, începând cu data de 29.01.2016 şi până la reintegrarea efectivă în funcţie. Obligă pârâta UAT Văculeşti să plătească reclamantului suma de 350 lei, taxă judiciară de timbru. Cu recurs. Pronunţată în şedinţă publică din 26.10.2016. . Document: Hotarâre 636/2016 26.10.2016”
Primarul Gânga nu se lasă impresionat de această sentinţă judecătorească şi tratează totul cu sictir. Numai că orice sentinţă se poate recura în termenul stabilit în dispozitivul acesteia. Iar la Primăria Văculeşti, primarul, administratorul financiar Hăisuc, secretarul care este jurist de profesie au pus sentinţa la dospit. Când s-au trezit că Iulian Vlas a depus recurs la Curtea de Apel Suceava, era deja prea târziu ca să declare şi ei recurs.
În 23 mai a.c. Curtea de Apel Suceava tranşează recursul în favoarea lui Iulian Vlas pe motiv că Primăria Văculeşti a declarat recursul său cu tardivitate. Iată finalul acestui proces:
„Solutia pe scurt: Respinge recursul declarat de către pârâtă ca tardiv. Admite recursul declarat de reclamant şi casează în parte sentinţa recurată, în sensul că: Obligă pârâta U.A.T. Văculeşti să plătească reclamantului despăgubiri egale cu drepturile salariale de care a fost lipsit, aferente perioadei 01.06.2015 - 28.01.2016, precum şi despăgubiri egale cu drepturile salariale de care a fost lipsit, începând cu data de 29.01.2016 şi până la reintegrarea efectivă în funcţie. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 23 mai 2017. Document: Hotarâre 1046/2017 23.05.2017”
Primăria a pierdut procesul nu pe judecata de fond ci pe motiv de tardivitate în depunerea recursului. Astfel de neglijenţă, de superficialitate profesională atrag după ele şi responsabilităţi. Aşa că toţi banii care se vor plăti din bugetul primăriei către Iulian Vlas trebuie recuperaţi de la primarul Gânga, administratorul financiar Hăisuc, secretarul şi toţi consilierii carte au votat abuziv, solidarizându-se cu primarul la comiterea unei ilegalităţi.
Dar complexitatea acestui proces nu se opreşte numai la plata drepturilor salariale. Judecătorul a decis repunerea lui Vlas în funcţia de viceprimar, având în vedere că acesta este în prezent consilier local al PNL. O hotărâre judecătorească are putere de lege şi trebuie aplicată, altfel cei care n-o pun în aplicare riscă să fie judecaţi şi condamnaţi.
În momentul de faţă prin Primăria Văculeşti domină panica şi se acuză reciproc cu toţii cei vinovaţi aruncându-şi vorbe grele. Timpul trece iar Vlas poate sta liniştit acasă pentru că salariul său curge. Firesc ar fi fost ca primarul să convoace în regim de urgenţă o şedinţă CL şi să-l repună pe Vlas în funcţie ca să stopeze creşterea pagubei. N-a făcut-o pentru că el se consideră deasupra legii.
Prin lege, prefectul este cel care are obligaţia de a urmări respectarea legilor statului în teritoriu. Dar actualul prefect Dan Şlincu stă în poziţia de drepţi în faţa lui Gânga iar juriştii din Prefectura Botoşani când aud de Gânga preferă să dea bir cu fugiţii şi să nu se implice în niciun fel.
Dar la Primăria Văculeşti şirul ilegalităţilor este lung şi poare să nu aibă sfârşit, motiv pentru care vor urma şi alte dezvăluiri.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Nedumerire conjugală
Horoscopul zilei de 7..66.2017
ohannis, discurs in SUA la primirea unei distinctii din partea Comitetului Global American Jewish:
Intarirea statului de drept, independenta justitiei si lupta anticoruptie sunt prioritatile mele principale
Ministrul de Finante cofirma amanarea majorarilor salariale:
Cresterea ne situeaza la 8,6 din PIB, ceea ce este sustenabil
Liviu Dragnea despre evaluarea ministrilor:
Mai important de orice nume, oricat de important s-ar crede acel om, este programul de guvernare
O ziarista Antena 3 l-a intrebat de doua ori pe Sorin Grindeanu de ce nu se mai respecta programul de guvernare,
premierul a preferat sa nu raspunda
Liviu Dragnea, dupa ce Rise Project a publicat coversatii ale liderilor PSD
care pledau pentru organizarea contramanifestatiilor in perioada protestelor #rezist: Ar trebui facuta o plangere
Medicii si profesorii vor primi doar 25% de la 1 ianuarie 2018
De ce-au au muţit gaiţele parlamentare ale PSD Botoşani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog