Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Aniversări
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
45010
De la 07 Ianuarie 2003
111220338

Victime ale nepăsării baronului de Cândeşti

  • şi jerte pe altarul reformei din Sănătate
  • 6 March 2011, 23:00

Cu greu poţi accepta că în ziua de azi mai trăiesc oameni mai rău ca animalele. Bolnavi, săraci, abandonaţi şi chinuiţi se sting cu zile. Este şi cazul fraţilor Voloşeniuc din comuna Cândeşti, Botoşani.
În căsuţa destul de arătoasă la exterior, colcăie păduchii, puricii şi şoarecii sunt la ei acasă. Într-un colţ de la geam tronează un pat vechi, de spital, pe care este aşezată o saltea murdară şi îmbâcsită cu urină.
Lângă pat, o sobă cu cuptor întregeşte „mobilierul” camerei. De sub o plapumă îngrozitor de murdară se iţeşte o mogâldeaţă la vreo 56 de ani, cu căciula de blană trasă pe ochi. „La mulţi ani, să trăiţi!” a strigat omul trezit din somn şi scos din lumea lui. „Măi, Vasile, măi, dar dă-o încolo! Nici măcar un lemn în foc nu ai putut să pui? Am aprins azi de trei ori focul...” s-a răstit o rudă de-a sa, Vasile Ivaniciuc, dascăl la biserică, copleşită probabil de drama bărbatului.
Interiorul este dezolant. Lângă plită, şiroind, o urmă de urină. Pe pat, haine vechi aruncate de-a valma, alături de un maldăr de ziare de pe vremea epocii de aur. Într-un borcan câteva linguri, puse la scurs de apă probabil, ruginite şi murdare de mâncare...Pereţii plini de pânză de paianjen, iar mirosul din încăpere de nesuportat
Aici, cu o săptămână în urmă şi-a găsit sfârşitul Ghiţă Voloşeniuc, fratele mogâldeţei de pe sobă, răpus de un cancer de piele. A murit în chinuri groaznice, cântărind nici 30 de kilograme, ultimele clipe fiind alinate doar de câteva injecţii cu calmante făcute de un cadru medical, tocmit de preotul satului. A rămas fratele Vasile care nu este departe să împărtăşească soarta unei morţi timpurii mâncat de mizerie şi indiferenţa autorităţilor.

La mila oamenilor
Drama fraţilor Voloşeniuc a fost prezentată pe larg în ziarul nostru anul trecut, pe când Ghiţă încă era în viaţă. Îl găsisem în poarta casei. Plângea. De sub pălăria roasă de vreme, de şoareci, decolorată de arşiţă, doi ochi mici, înroşiţi de plâns, erau umbriţi ameninţător de o rană, un început de cancer de piele, chiar lângă nas.
„ Sunt tare necăjit, Doamne. Şi-mi este foame!” plângea ditamai bărbatul. Oligofren de gradul doi, după primele estimări ale comisiei de specialitate, la fel ca şi fratele mai mare cu un an, Ghiţă Voloşeniuc nu a avut putere să se lupte pentru viaţa sa. La jumătate de an de atunci, numele său este doar o amintire pe buzele sătenilor care le-au pus stigmatul: „Handicapaţii”.
Vasile Voloşeniuc, fratele supravieţuitor nu ştie să se întreţină singur. Nu cunoaşte la bani, nu ştie că înainte de culcare trebuie să se schimbe, că vasul în care mănâncă trebuie spălat şi nu ştie că nevoile nu se fac lângă pat.
Cei din jur i-au tot explicat şi cu frumosul şi răstit, dar în zadar. Cu toate acestea este foarte îndemânatic la treabă şi sătenii îl cheamă mereu să le scoată gunoiul din grajd. De sâmbrie... nici vorbă. Nici măcar un blid de mâncare. Mai la îndemână este un pahar-două de rachiu care îl trimit pe Vasile Voloşeniuc mai adânc în lumea distorsionată în care trăieşte.
Preotul paroh din Cândeştiul rusesc, Ionuţ Amarinei şi o mână de săteni fac cu rândul să-l ajute. Unul îi duce mâncare, altul face focul din când în când. „ Vine cineva şi face focul, dar el dacă nu pune măcar un lemn, se stinge. Nimic nu face pentru el. Nu se schimă de haine. Noi am dezinfectat aici de câteva ori, am dat cu insecticid, apoi i-am dat alte haine, dar tot e plin de păduchi.
Acum ne gândim să dăm foc la tot ce este înăuntru, să dezinfectăm şi să îi dăm haine noi. Am să vorbesc cu oamenii să nu-l mai cheme la scos gunoiul că de aici ia microbi de tot felul, mizerie multă, se duce în pat, nu se schimbă”
, a povestit inimosul preot Ionuţ Amarinei, care s-a bătut cu sistemul şi a reuşit să-i obţină omului o îndemnizaţie de 250 de lei.

Dacă nu familia...
Vasile Voloşeniuc nu poate însă să o administreze. Nu ştie valoarea banului. Are o rudă, Vasile Ivaniciuc, un verişor, care are la rândul său familie şi copii. Lucrează în Punctul Vamal, este şi dascăl la biserica din localitate. În puţinul timp liber, trece pe la ruda sa şi mai aprinde focul sau mai duce o farfurie de mâncare.
„ Credeţi-mă, nu sunt un om rău. Dar nu mai pot, chiar nu mai pot. Am şi eu familie, îi îmbolnăvesc. I-am făcut azi focul de trei ori, nu pune un lemn pe foc. Peste tot numai păduchi în cameră, nu se schimbă, nu se spală. Este adevărat că eu ţin pământul pe care îl are, dar în condiţiile astea nu mai pot. Îmi pare rău că se stinge cu zile aici” a explicat vărul lui Vasile Voloşeniuc.
Omul este greu încercat dacă se ia în calcul că până acum o săptămână au fost doi cei care aveau nevoie de ajutor, de sprijin, iar unul dintre ei era şi în pragul morţii, măcinat de boală cruntă. Strigătul său se vrea auzit de autorităţile care ar trebui să preia astfel de cazuri ce într-un final devin o povară prea greu de suportat pentru familie.

Poate autorităţile...
Dacă familia se declară învinsă, rămâne ajutorul statului. Autorităţile rămân însă insensibile. Nu pot acţiona pe lângă lege. Este explicaţia când vine vorba de omul sărman. Când la Cândeşti s-au făcut case cu banii de la Guvern pentru „sinistraţii” care nu au avut niciun strop de apă în curte atunci nu a fost vorba despre lege.
Lacunele unui sistem imperfect se văd doar când e vorba de suflete chinuite, de oameni care nu cer decât o şansă la viaţă prin dreptul câştigat la naştere. Reforma din sănătate l-a băgat în groapă pe Ghiţă Voloşeniuc. Când rudele l-au dus la spital la Dorohoi să primească ajutor medical, s-au izbit de un refuz pentru că bolnavul chinuit de cancer de piele nu era asigurat...Nici măcar nu s-a stabilit ce boală l-a răpus. Nu l-au consultat, nu era locul lui acolo.
Sunt doar supoziţii pe marginea aspectului rănii tuciurii de pe faţă care s-a extins în timp. Acum, aceeaşi reformă, îi curmă viaţa şi fratelui său, Vasile Voloşeniuc, care se stinge încet, mâncat de gângănii, ros de şoareci. Doctorul de familie din Cândeşti a încercat să caute o unitate spitalicească unde să poate fi îngrijit cum trebuie, să primească medicamente, hrană, să primească...dreptul la viaţă.
Nu se poate pentru că nu are dosar de asistat social, pe care ar trebui să-l întocmească primăria din localitate. „Nu putem să-i facem dosar. Are circa 5 hectare de teren şi nu se încadrează. Dar are o rudă, Vasile Ivanciuc, care îi administrează pământul. Aveam de gând să-l chemăm luni să-i punem în vedere să aibă grijă de văru-su. Noi l-am ajutat cu alimente, vicele a fost cu câţiva oameni şi i-au tăiat lemne de foc. Ce putem face mai mult?
O să vorbesc cu câteva femei de la 416 să le dăm mănuşi şi salopete să meargă să cureţe în casă, să văruiască...Dar cred că nici ele nu vor vrea, pentru că se umplu de păduchi. Aşa şi văru-su se teme să nu se umple de păduchi de asta nu are grijă de el. Îi ţine pământul, ia subvenţii de pe el, l-a dat la asociaţie, ia produse, dar e greu de avut grijă? O să vedem ce putem face. Voi vorbi cu doamna doctor de familie care s-a implicat foarte mult, a fost şi la ei acolo”
, a declarat primarul comunei Cândeşti, Constantin Ciornodolea.

„ Spuneţi-mi ce să fac şi fac!”
De lăudat este iniţiativa preotului paroh, Ionuţ Amarinei, a doctoriţei care nu a ţinut cont că e casa plină de păduchi şi a mers să-i aline suferinţa lui Ghiţă Voloşeniuc în ultimele zile de viaţă. De lăudat este devotamentul acelor câteva persoane care din puţinul lor dau un blid de mâncare şi acelui bolnav. Nu este de judecat atitudinea vărului Vasile Ivaniciuc. Fiecare om are limita sa. Dar statul?
Ministerul Sănătăţii a bifat o serie întreagă de măsuri. Închid spitale ca să facă cămine de bătrâni, dar aceşti bolnavi sunt uitaţi de lume, plimbaţi de la stânga la dreapta, într-o demonstraţie de virtuozitate când vine vorba despre responsabilitate. Una din cerinţele Uniunii Europene impune ca la nivel de judeţ să se înfiinţeze servicii mobile zonale, formate din medic geriatru, asistent medical, asistent social şi îngrijitor la domiciliu.
„Comunităţile locale trebuie să se implice şi să aibă grijă de vârstnicii lor şi să acceseze programe pentru asistenţă şi să asigure o reţea de îngrijitori la domiciliu pentru oamenii aflaţi în imposibilitatea de a se îngriji singuri”, sună frumos textul unei măsuri care trebuia aplicată încă de acum doi ani. Vasile Voloşeniuc e doar un caz din multe mii de victime ale sistemului, ale lipsei de implicare, de responsabilitate, a autorităţilor.
„ Spuneţi-mi ce să fac şi fac!” a spus primarul de Cândeşti. Poate îl învaţă cineva! Până când un membru al comunităţii pe care o păstoreşte nu moare cu zile. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Schimb de amabilităţi sexuale
Pe scurt despre preţul petrolului, preţul alimentelor şi costul orar al forţei de muncă
Voi propune un proiect de lege pentru depolitizarea funcţiei publice din România
Noul statut al formaţiunii PDL, aprobat
Preda, Macovei, Voinescu au votat împotrivă
Arabia Saudită a interzis toate marşurile şi protestele
Garda Financiară şi Autoritatea Vămilor vor fi desfiinţate
iar atribuţiile vor fi preluate de ANAF
Zeci de participanţi (şi de premianţi) la „Săniuşiada” Flămânzi
Flămânzi şi Frumuşica, prinse în proiectul extinderii reţelei judeţene de apă şi canalizare
Încălzirea directă şi indirectă a spaţiilor comune
Primarul de Săveni investeşte în handbal
„Maternitatea va deveni o secţie a spitalului şi vom dirija cazurile către Suceava”
„Cupa fetelor botoşănene”
Akergic la "păcatele" preotului
Ioan Rotundu
Felicitare 8 Martie - primarul Botoşanilor Cătălin Mugurel Flutur
Felicitare 8 Martie - PDL Botoşani
Gospodărie incendiată de trei ori în două săptămâni
Trei incendii izbucnite în mai puţin de 12 ore
Basescu a încălcat Constituţia participând la reuniunea Partidului Popular European de la Helsinki
Ion Ţiriac: Ieşirea din criză va fi in 2012
Piaţa imobiliară îşi va reveni, cu implicarea bancilor
preţul locuinţelor noi nu mai scade
Felicitare 8 Martie - PSD Botoşani
PDL nu va mai avea lideri providenţiali, ca Traian Băsescu
Un masacru care a avut loc in timpul unei demonstraţii in Coasta de Fildeş,
filmat de unul dintre manifestanţi
Un ziar de la Beijing critică mişcările de protest din lumea arabă
aşa ceva nu se va întâmpla în China
Caricatura zilei
Întrebări la care Geoană n-a răspuns
Odraslele absenteiste vor produce pagube părinţilor
Profesorii vor spiona împrejurimile şcolii
La Botoşani, 15 milioane lei pentru bolnavii cronici
Protecţia Copilului vrea maşini noi
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă