Reprezentanţii firmei din China sunt prezenţi în România pentru a discuta cu autorităţile locale din judeţele Botoşani, Iaşi, Valsui, Maramureş şi Ilfov despre un proiect de investiţie, de 50-60 milioane USD, privind construcţia unei centrale pentru incinerarea deşeurilor şi producerea prin cogenerare, de energie electrică şi termică, ca parte a programului de conversie a industriei chineze către zona civilă şi deschiderea spre piaţa globală.
La întâlnirea de la Instituţia Prefectului au fost invitaţi reprezentanţi a 11 instituţii din judeţ, printre care societatea Apa Grup, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Banc Post, Camera pentru Comerţ şi Industrie, Elsaco şi Termica. De asemenea au fost invitaţi patru primari, respectiv din municipiul Botoşani, Vlăsineşti, Mitoc şi Vorona.
Întâlnirea a fost deschisă de urările autorităţilor judeţene de bun venit în Botoşani, urmat e un schimb de suveniruri oferite de ambele părţi. Preşedintele Consiliului Judeţean şi-a manifestat bucuria de a primi vizita delegaţiei chineze în Botoşani, sperând într-o posibilă colaborare. Pe noi ne interesează această vizită având în vedere că la ora actuală lucrăm la un mare proiect de colectare a deşeurilor. Ne-am bucura dacă ceea ce vrem să facem s-ar armoniza cu scopul vizitei, a declarat Constantin Conţac.
Acesta a subliniat că prin sprijinul partenerilor chinezi au mai fost făcute cu ceva timp în urmă investiţii în spitale botoşănene. Preşedintele companiei chineze a precizat că judeţul Botoşani i-a

Pe lângă posibile colaborări în domeniul aviatic suntem interesaţi în colaborări în domeniul energetic şi al producerii de energie. Centrala de incinerare a deşeurilor este susţinută şi de Academia de Ştiinţe din China. Tehnologia noastră este prietenoasă mediului, fiind nepoluantă, a precizat preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei chineze, Kang Fengjing.
În urma primelor discuţii primul reprezentant al Guvernului în teritoriu a subliniat că la Botoşani orice investiţie este necesară. Noi suntem interesaţi de orice fel de investiţie cu atât mai mult cu cât este vorba de mediu. În momentul de faţă ne aflăm în faza de discuţii şi consider viabilă propunerea părţii chineze, a precizat primul reprezentant al Guvernului în teritoriu. Partea chineză şi-a manifestat deschiderea spre propuneri de realizare a acestei investiţii, reprezentantul chinez subliniind că este dispus să investească fie întreaga sumă, fie administraţia să pună la dispoziţie terenurile, iar reprezentanţii firmei străine să vină cu echipamentele şi tehnologia. Din punctul său de vedere cele două părţi vor ajunge la un numitor comun asupra realizării acestei investiţii. (Bianca ALBU)