Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11880
De la 07 Ianuarie 2003
120807153

Botoşani: Politică cu tutun şi alcool

  • 6 November 2011, 23:00

De ceva ani, căminele culturale de prin comunele judeţului au fost transformate în baruri, discoteci sau săli de nunţi, activităţile culturale dispărând din peisajul rural. Serbările elevilor de şcoală se organizează în sălile de clasă, nu mai au grandoarea de altădată, elevii nu mai trăiesc emoţiile serbării de sfârşit de an şcolar cu dansuri, recitări de poezie, cântece corale sau scurte piese de teatru ori brigăzi artistice.
Săptămâna trecută am realizat în cadrul emisiunii de reportaje televizate Lumea lu’ Rotundu o anchetă despre soarta căminelor culturale. Am început filmările în comuna Manoleasa.
Aici, căminul cultural (foto 1) a fost închiriat, în anul 2005, de către primarul PSD Ionel Vatamaniuc, consilierului local al Partidului Democrat Alexandru Boroleanu. Iniţial contractul a fost încheiat pentru cinci ani, dar, ulterior, printr-un fals comis nu se ştie de cine, Boroleanu s-a rostuit cu un contract de închiriere pentru 15 ani.
Clădirea căminului, gata renovată, a fost transformată într-un bar cu discotecă. Peste drum de fostul cămin se află clădirea şcolii. Directoarea Petronela Treodorescu a recunoscut că activităţile culturale şcolare le desfăşoară în sala unde funcţiona cu ceva timp în urmă laboratorul de chimie.
Primarul liberal Mircea Mihai a obţinut o finanţare europeană de 2,5 milioane euro pentru a renova clădirea căminului. Nu poate, pentru că Boroleanu nu vrea să părăsească spaţiul. Finanţarea a fost blocată, iar primăria se judecă pentru a-l evacua.
Dar Boroleanu se bucură se sprijinul PDL, aşa că nu-şi face probleme. Cum nu-şi face probleme nici pentru datoria de 1,5 miliarde lei vechi pe care o are faţă de primăria Manoleasa, pentru că de când a intrat în spaţiu n-a plătit niciodată chiria. La Dângeni, primarul PSD Stelică Trofin a închiriat căminul-grădiniţă (foto 2) din satul Hulub cumetrei sale Rodica Scutelnicu, şi ea consilier local PSD. Acum aici funcţionează tot no discotecă, iar de Sf. Dumitru s-a comis şi o crimă.
Iniţial în clădire funcţiona grădiniţa satului. Dar Scutelnicu a găsit sprijin la cumătrul primar şi a reuşit pozareuşit să mute grădiniţa într-o clădire părăginită, plină de igrasie şi friguroasă, de numai 10 m.p. unde stau înghesuiţi 20 de copii.
Oamenii din sat sunt revoltaţi în sinea lor, dar nu se manifestă de frica oamenilor primarului Trofin, care imediat recurg la violenţă. Crima care a avut loc i-a înspăimântat de hulubeni, criminalul fiind nepotul primarului. Oamenii îşi ţin gura şi se tem să mai zică ceva la adresa primarului.
La Răchiţi, căminul cultural din satul Roşiori a fost dat de către fosta primăriţă PSD Maria Sofian, cu chirie, consilierului local PC Marcel Coşăreanu. Şi aici căminul se află peste drum de şcoală. Directorul şcolii, prof. Nistor recunoaşte că firavele activităţi culturale şcolare le desfăşoară în sălile de clasă. Primarul PDL Vasile Adăscăli9ţei negociază acuma cu Coşăreanu rezilierea contractului. Va trebui să-i plătească nişte îmbunătăţiri aduse clădirii, deşi ele nu erau necesare funcţionalităţii culturale şi doar impuse de activitatea discotecii.
Cele trei comune nu sunt cazuri singulare, căminele culturale din întreg judeţul primind destinaţie de baruri şi discoteci. Iar proprietarii de baruri şi discoteci, cum aţi putut observa, sunt consilieri locali. Când vine vorba de astfel de afaceri, primarii şi consilierii locali, indiferent de culoarea politică, se înţeleg de minune să facă afaceri.
Avem la nivel de judeţ p Direcţie de cultură şi un director în persoana profesorului de istorie liberal Dănuţ Huţu. Înaintea sa a fost director social-democrata Dana Petrariu. Niciunul dintre ei n-a considerat să pună stavilă transformării căminelor culturale în baruri şi discoteci şi să le recupereze pe cele închiriate. Nici de la nivelul Consiliului judeţean Botoşani nu se arată nimeni interesat.
Autonomia administrativă locală a deschis cale liberă primarilor să facă ce cred ei de cuviinţă. Iar ei cred că e mai benefic pentru comună un bar, o discotecă decât activităţile culturale. Şi cum aceste cămine sunt în preajma şcolilor, de mici îi educăm pe elevi în cultul lui Bachus. Ne mirăm apoi cu nu iau Bacul.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Caricatura zilei
Reţeta zilei: Sos de unt pentru bucate
Bancul zilei: Masturbare la preţ exorbitant
Bărbat decedat într-un autoturism în flăcări
Incident la Consiliul de Conducere al PNTCD
Aurelian Pavelescu a părăsit şedinţa
Va fi nevoie de un deceniu pentru asanarea finanţelor din Europa
Programul nuclear al Iranului trebuie oprit cu orice preţ
Grecia este obligată să ratifice planul anticriză în Parlament
înainte de sfârşitul lui 2011
Lucian Bute, victorie la puncte cu Johnson: Campion neinvins
Mai puţine cereri pentru subvenţii la căldură
Victor Mihalachi şi afacerea sa beton
Modern Calor şi Eltrans , două pietre de moară
crede Gheorghe Vâzdoagă
Încăierare pe bonuri de consultaţie la uşa unor cabinete medicale
Reclamaţie cu cântec de… densitate volumetrică
L-a bătut taică-su de-a ajuns la spital!
Şomajul este în creştere în Botoşani
Separaţia puterilor, o poveste frumoasă!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă