Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
6634
De la 07 Ianuarie 2003
112796860

Botoşani: Frumuseţea investiţiilor ştirbită de finisaje

  • 6 October 2011, 23:00

Principalele lucrări de înfrumuseţare şi înnobilare a municipiului Botoşani se cam apropie de finalizare. Deja Centrul medieval este aproape pe terminate, mai fiind necesare ceva lucrări la fântâna arteziană şi rezolvarea problemei cu cuptoarele de topit metal din evul mediu descoperite în parcarea Belv.
Apar însă unele probleme deloc plăcute. Pe partea de pietonal finalizată circulă maşinile şi distrug plăcile de piatră sub greutatea încărcăturii. Poliţiştii comunitari nu prea sunt văzuţi prin zonă ca să oprească intrarea maşinile de tonaj ridicat,
Se impune grabnic limitarea accesului maşinilor de tonaj şi emiterea autorizaţiilor de acces pentru maşinile care fac aprovizionarea unităţilor comerciale. Apoi, pătratele unde urmează a fi plantaţi pomi n-au fost bordurate, aşa că plăcile se mişcă sub piciorul trecătorilor, dispar sau crapă sub greutatea piciorului.
Şi pe Calea Naţională în cea mai mare parte lucrările au fost aduse spre pozaspre final. Dar şi aici apar situaţii neplăcute şi care stârnesc indignarea trecătorilor. Intrarea la Biserica Sf. Ilie a fost gândită prost iar maşinile cu sicrie au spart plăcile de piatră de la intrare, trotuarul arătând jalnic (foto 1) . La intersecţia Căii Naţionale cu str. Octav Onicescu, trotuarul şi pista de biciclişti proaspăt executate au fost sparte din nou pentru a se monta cablul semafoarelor (foto 2). Ori aceste cabluri se ştiau că trebuie montate şi apare inexplicabil faptul că operaţiunea s-a executat după ce trotuarele au fost proaspăt modernizate.
Mai grav, după ce s-au executat lucrările prin decopertarea trotuarului de un rând sau două de plăci, totul s-a abandonat, din mijlocul trotuarului rânjind un şanţ care strică imaginea muncii depuse (foto 3). Pe strada Împăratul Traian s-a turnat în aceste zile primul strat de asfalt. Chiar a pozadoua zi asfaltul proaspăt turnat a fost spart pentru a se crea un şanţ prin care să treacă un cablu electric (foto 4). Nu se ştia că acest cablu va fi pus acolo? De ce n-au fost corelaţi beneficiarii cablului cu lucrările de asfaltare?
Şirul exemplelor poate continua. S-a mai observat că de pe unele trotuare se fură câte o pavea două sau chiar plăci din piatră. Cred că la nivel de Primărie Botoşani ar trebui înfiinţat un compartiment de mentenanţă. Pe lângă pleiada de funcţionari care ne fac zile fripte când ajungem la uşa lor se poate încadra şi vreo trei muncitori care să urmărească zilnic prin oraş starea trotuarelor şi să repare imediat ce s-a stricat ca să nu se ajungă la pagube mai mari.
De asemenea, viceprimarul Cătălin Alexa, cel care răspunde de problemele de pozaurbanism, să mai iasă şi pe teren şi să inspecteze lucrările constructorilor şi dă-i pună să refacă execuţiile proaste dar şi să finalizeze iconiţele lăsate în urma lor.
Ar fi păcat să se recepţioneze lucrările şi să vedem din urmă porţiuni lucrate de mântuială sau nefinisate calitativ. Faţa oraşului Botoşani s-a schimbat radical, o spun străinii care ne calcă pragul, şi trebuie să menţinem în stare bună tot ce s-a lucrat până acum şi se va mai lucra. Responsabilitatea civică trebuie să fie o componentă a fiecăruia dintre noi iar când vedem persoane care se dedau la distrugeri să luăm atitudine.
Cu cât Botoşaniul va fi mai frumos, cu atât şi noi ne vom mândri mai mult faţă de cei care ne vizitează. Sper ca oraşul nostru să se ridice la înălţimea numelui de Eminescu. Sper!
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Miros dezvoltat
Reţeta zilei: Pastetă de tocătură
Începe depunerea formularelor pentru ajutoarele de încălzire
Informare APIA Botoşani
Minor fugit din Apartamentele sociale Dorohoi
găsit vagabondând în Botoşani
Avarie Mall - Independenţei
Argumentele halucinogene ale Ecaterinei Andronescu
17 companii sunt suspectate de trucarea unor licitaţii ale Transgaz şi Romgaz
Voronin vrea înapoi în URSS, Filat se gândeşte!
ÎPS Teofan sfinţeşte biserica din Manoleşti Vale
Deputatul Buhăianu s-a luat diun nou de Oprişanu
Inspecţie la Dealu Mare
Un botoşănean încearcă azi să intre în cartea Recordurilor în Parcarea Belv
Noi condiţii de ocuparea posturilor libere în şcoli
Medicii vor fi amendaţi european, dar finanţaţi româneşte
Sindicatul Sanitar a cerut precizări de la ministrul Sănătăţii
Ieri, Georgescu şi-a câştigat titlul de a.d.i.!
Ioan Rotundu
Nu avem voie să pierdem timpul!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă