Rezultatele financiare de pe primul trimestru al anului 2015 arată că reducerea CAS-ului cu 5,5% aplicată cu curaj din partea Guvernului Ponta, cu multe îndoieli din partea FMI şi a Comisiei Europene şi cu mare scandal din partea PNL care vedea cum politica sa economică este preluată din mers de PSD, a dat rezultate şi sistemul de pensii nu s-a prăbuşit aşa cum se prognoza.
Codul fiscal depus la Parlament de acelaşi Guvern Ponta prevede alte reduceri de impozite şi taxe, ce-i drept cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2018, dar sunt măsuri care au caracter liberal şi dacă acest Cod va fi adoptat, se va alege praful din politica economică cu care se laudă PNL.
Iată că ieri Guvernul Ponta a mai dat o lovitură liberalilor. A decis reducerea TVA-ului la toate alimentele dar şi la unităţile de alimentaţie publică de la 24 la 9%. Este o decizie îndrăzneaţă dar care deschide calea atât creşterii consumului prin reducerile de preţ care vor fi operate de comercianţi cât şi dezvoltării industriei alimentare. Şi din nou liberalii au înghiţit în sec, văzând cum şansele lor de a prelua guvernare se spulberă de la o zi la alta.
Tot ieri, Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PNL, a declarat ieri că Guvernul Ponta nu este capabil sa pregătească măsura reducerii taxei pe valoare adăugată, acest lucru fiind în măsură să compromită o astfel de decizie, în principiu pozitivă.
De când s-o fi pricepând Predoiu la probleme de natură macro şi microeconomie, el fiind jurist de profesie, nu ştim încă dar ce ştim este că nici un economist cu ştaif din PNL n-a avut curajul să critice public decizia premierului Ponta pentru că s-ar fi făcut de râs.
Şi când s-a redus cota CAS liberalii au spus că nu PSD este în măsură să ia o astfel de decizie pentru că nu se pricep. Iată că au luat-o şi practica demonstrează că măsura s-a dovedit binevenită.
Incontestabil că măsurile din domeniul fiscal propuse, şi unele chiar aplicate, de Guvernul Ponta sunt necesare dacă vrem ca economia românească să se descătuşeze din blocajul creat de fiscalitatea ridicată. Problema care se pune este cea a susţinerii acestor măsuri fiscale şi cu o politică de investiţii.
Dacă tot avem excedent financiar, înseamnă că avem şi bani să participăm cu cota necesară ca să putem accesa fonduri europene. Ori, la acest capitol, Guvernul Ponta s-a dovedit a fi repetent. Nici achiziţiile publice, unele necesare la buna funcţionare a unor instituţii ale statului din sănătate şi educaţie nu mai sunt susţinute. De frica DNA-ului nu se mai fac achiziţii publice, nu se mai organizează licitaţii pentru investiţii din banii publici guvernamentali şi europeni.
Fac aici o paranteză. Ex-preşedintele Traian Băsescu are dreptate când afirmă că DNA, SRI şi ÎCCJ au paralizat politica de investiţii în România. Este normal ca într-un stat de drept cei care fură să răspundă dar când se face exces de uz de forţă, când anchetatorii recurg la mijloace care umilesc persoana, o supun dispreţului public prin a o prezenta presei încătuşată deşi nici un judecător n-a stabilit vinovăţie certă, avem de-a face cu sancţiuni de represiune şi de răspândire a fricii şi temerii, fără să ştim în numele cui se procedează aşa.
Am mai comentat că lupta contra corupţiei devine tot mai vizibilă ca o răfuială politică în timp ce corupţia la nivelurile inferioare înfloreşte. Ascultaţi-o pe Livia Stranciu, preşedintele ÎCCJ, cu ce voce plină de mânie proletară se declară luptătoare împotriva corupţilor, de fapt ă luptă şi împotriva celor bogaţi, cum sunt oamenii de afacere. Zeci de mii de locuri de muncă s-au desfiinţat în urma acţiunilor pătimaşe şi pline de răzbunare a celor de la DNA.â iar lucrările la autostrăzi au fost paralizate total prin arestarea patronilor de firme constructoare.
Revenind la actuala politică a Guvernului Ponta, este tot mai vizibil faptul că nu mai avem de-a face cu o politică social-democrată ci cu una liberală. Pur şi simplu, acum în prag de sărbătoare a Paştelui, premierul Victor Ponta a jucat rolul lui Pilat din Pont, crucificându-i pe liberali în aplauzele social-democraţilor.
Rămaşi fără grai în faţa unei politici mai liberale decât ar fi promovat ei, liderii PNL au mari probleme în a-şi întocmi un program de guvernare cu care să vină în faţa românilor să le ceară votul pentru la anul în alegerile locale şi parlamentare. Părerea mea!