Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Fapt divers
In vino veritas
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3109
De la 07 Ianuarie 2003
123154357

pnl

Un doctor şi-a fugărit asistenţii şi pacienţii cu toporul

  • 7 August 2007, 23:00

În timp ce majoritatea medicilor de familie din judeţ au semnat deja contractele cu Casa Judeţeană de Asigurări Sociale de Sănătate, trei medici nu sunt acceptaţi la perfectarea relaţiilor contractuale cu instituţia amintită. Unul dintre medicii cu „bulină neagră“ este şi dr. Zoltan Dezso Csaba, din Ştefăneşti. Refuzul Casei de a-l accepta pe doctor la negocieri are ca punct de plecare evenimentul petrecut în data de 29 septembrie, când dispensarul din comună a fost scena unor incidente care nici într-un caz nu cadrează cu ceea ce ar trebui să se întâmple într-o unitate sanitară. Mai exact, doctorul a băgat spaima în întreg personalul medical din unitate, dar şi în săteni. Asupra celor petrecute la dispensar, sătenii se feresc să vorbească şi chiar dacă se hotărăsc să o facă, pun condiţia ca declaraţiile să fie trecute sub semnul anonimatului.
Doctorul Dezso Csaba a înlocuit bisturiul cu o bardă
După cum ne-a relatat o asistentă care, de asemenea, se fereşte să-şi dea numele, în ziua cu pricina doctorul era extrem de agitat şi nu-şi găsea locul. În timp ce în cabinet o pacientă îşi aştepta rândul la pansat, doctorul a intrat, a consultat doi pacienţi, după care a plecat val vârtej la cabinetul colegului său cu care s-a certat preţ de câteva minute. Intrând în locuinţa sa, care se află într-o aripă a dispensarului, doctorul a ieşit cu o găleată în care se afla apă amestecată cu vin pe care a aruncat-o pe maşina colegului său, dr. Alexandru Secoşan. Departe de a se calma după aplicarea „corecţiei“, furia i s-a accentuat aruncând cu o toporişcă după o pisică din curte. Alarmată de irascibilitatea medicului, femeia a refuzat să se mai panseze, părăsind în grabă incinta. Spaima i-a cuprins şi pe asistenţii care se aflau la muncă. Una dintre asistente a reuşit să plece pe uşă. Când doctorul a încercat să spargă uşa cu toporişca, cealaltă asistentă a fost nevoită să escaladeze fereastra pentru a se pune la adăpost de furia şefului său. Când un asistent a revenit de pe teren şi l-a întrebat pe medic de ce îşi aleargă subalternele, doctorul l-a înghesuit într-un colţ pe motiv că „a pus la cale un complot cu inamicul“. Spre norocul asistentului, doctorul a renunţat la toporişcă, dar i-a aplicat lovituri pe braţ şi după cap cu o bucată de lemn. „Prezenţa celuilalt medic îl enervează. E păcat că este un bun specialist, dar de vreo lună de zile este de nerecunoscut. De când este medic la noi a mai avut trei asemenea căderi psihice, dar nu de amploarea celei din urmă“ - ne-a declarat una dintre asistente.
„Eu nu sunt nebun, sunt doar nervos!“
De o cu totul altă părere este dr. Dezso Csaba. El afirmă că la baza problemelor sale stă un adevărat complot al celor care sunt invidioşi pe realizările sale profesionale. Până nu demult, el avea pe liste 3.300 de pacienţi, dar numărul acestora a scăzut în ultima perioadă. Zilnic, la uşa cabinetului său se aflau în medie câte 50 de localnici, însă în luna august a plecat la familia sa care locuieşte în judeţul Alba deoarece a fost anunţat că tatăl său este grav bolnav. „Acasă am avut surpriza să aflu că părinţii mei au fost anunţaţi că sunt nebun şi că trebuie să mă cheme acasă. Eu nu sunt nebun, sunt doar obosit şi nervos din cauza celor care nu mă lasă în pace. În timp ce lipseam, colegul meu cu care am o convenţie trebuia să-mi preia consultaţiile şi să anunţe CJASS despre acest lucru. Nu a făcut-o, ba mai mult, mi-a alungat pacienţii refuzând să ofere asistenţă medicală chiar unei femei însărcinate care avea iminenţă de avort. Eu sunt medic cu experienţă. Am cusut chiar şi o limbă ruptă în urma unei bătăi, am pus la loc testiculul unui copil şi dinţii unuia care s-a bătut. Pacienţii mă apreciază. Dar dacă nu se doreşte, eu pot fi şi agricultor“- ne-a declarat dr. Dezso Csaba. El mai este de părere că la adresa lui se complotează mereu, i se fură instrumentele medicale, i se dau telefoane anonime, i se limitează accesul la frigiderul dispensarului şi la vaccinurile care ar trebui împărţite în mod egal între cei doi medici. „Am împrumutat la diverse persoane din comună vreo 70 milioane lei. Cum să nu am duşmani? Cei care îmi datorează bani vor să mă vadă plecat de aici pentru că în acest fel scapă de datorii“ - mai spune dr. Csaba. Totodată, el afirmă că a dorit să obţină o finanţare Phare pentru a repara dispensarul care acum arată jalnic, dar că „invidioşii au intervenit să-i strice planul“.
Dispensarul care se dărâmă
Văzut din exterior, dispensarul arată ca o clădire părăsită. Cu faţada neîngrijită de ani de zile şi cu trepte care sunt în ruină. Aspectul deplorabil este regăsit şi în interior. În camera asistenţilor, în chiuvetă zăceau nişte prosoape ude, pe jos era apă, iar pe un pat trona un scaun dezmembrat. Pe masă o scrumieră plină cu resturi de ţigară. Oricum, din prima se vedea că duşumelele dispensarului nu văzuseră de multă vreme mătura. „Dispensarul va arăta bec peste o lună, o să vedeţi“ - a concluzionat medicul.
Ce spun sătenii
Chiar dacă întâmplarea din 29 septembrie a ajuns la urechile tuturor, sătenii sunt rezervaţi în declaraţii. Sub rezerva nedeclinării identităţii, unul dintre ei ne-a declarat: „Este medicul meu de familie. Ca profesionist este bun, dar are «trotineta» stricată. Într-o zi l-am văzut cum arunca cu ouă după asistente“. „În ultima vreme «este plecat de acasă», dar era medic bun până acum“ - ne-a declarat un altul. Localnicii, ca şi personalul medical din dispensar, nu ştiu ce va urma, dar aşteaptă ca deciziile în ceea ce-l priveşte pe medicul Csaba să fie luate cât mai curând. O decizie în acest sens urmează a fi luată în şedinţa Colegiului Medicilor programată a avea loc într-una din zilele următoare. Vom reveni cu amănunte. (Andrei PRUTEANU&Radu POPESCU)

N.R. – Reportajul a fost publicat în 9 octombrie 2000. Imediat ce noi am adus cazul în dezbaterea publică, cei de la Colegiul Medicilor şi Direcţia de Sănătate Publică Botoşani au efectuat o anchetă care s-a soldat cu eliberarea medicului din activitate. În cazul de faţă deznodământul a fost unul fericit.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Replica lui Muşatescu
Camera de gazare
Perle militare
Test de inteligenţă
Românul şi nevoiaşul
Salbă de ghicitori cu răspuns
Vali Rupiţă l-ar aduce pe Ronaldinho în România
Nicoleta Drăgan s-a întâlnit cu Black Eyed Peas
Anunţ sistare apă caldă
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 8 august
Se caută o femeie serioasă
Concurs cu premii
Anunţ important
Ghicitoare
Oferta educaţională a Universităţii "Petre Andrei"
Horoscop
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog