Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
17514
De la 07 Ianuarie 2003
112767865

Ilegalităţi trecute sub tăcere şi ascunse opiniei publice (II)

  • 7 August 2013, 23:00

Politica de personal promovată de către directorul Direcţiei Silvice Botoşani, Gheorghe Rusu, politică de tip dictatorial şi discreţionar, cum însăşi inspectorul de stat şef din Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Protecţiei mediului Vlad Anton a caracterizat-o, n-a rămas fără urmări în teritoriu. Aşa s-a ajuns să se creeze o mafie a pădurilor, ce-a adus mari pagube fondului forestier al judeţului Botoşani. Din păcate, nici până azi n-a fost tras nimeni la răspundere.
Dar să vedem cum s-a putut organiza şi funcţiona mafia aurului verde. Între 13 septembrie 1995 şi 10 decembrie 1996, la sediul Direcţiei Silvice Botoşani s-a petrecut un fapt, aparent, mai puţin important. Din magazia direcţiei au dispărut două ciocane silvice de marcat. Unul pentagonal şi altul dreptunghiular.
Ei bine, deşi hoţii n-au fost descoperiţi niciodată (unii susţin că nici nu s-a voit a fi descoperiţi), prin pădurile judeţului au apărut marcaje false şi tăieri ilegale de arbori. Dovadă că hoţii tot haină verde purtau. S-au găsit şi lucrători silvici care au reclamat situaţia creată, furtişagurile puse la cale de cei puşi să apere pădurea şi chiar comportamentul dictatorial al directorului.
Numai la Inspecţia de Stat a Pădurilor Bucureşti s-au înregistrat reclamaţiile cu numerele 81, 110, 136, 153, 198, 268, 287, 308, 498, 541, 564, 727 744 şi 11.531 toate în cursul anului 1997. Iată la ce concluzie finală a ajuns inspectorul de stat şef Vlad Anton:
„Ca urmare a abuzurilor, gravelor nereguli existente în activitatea filialei de când la conducere este d-l director Rusu, s-au făcut numeroase scrisori la forurile tutelare, dar cei care au făcut verificările, în loc să fie preocupaţi de descoperirea veridicităţii aspectelor semnalate de petenţi, au urmărit numai muşamalizarea şi măsluirea adevărului”.
S-a ajuns până acolo, încât cei care au verificat conţinutul reclamaţiilor erau atât de aserviţi lui Rusu că „Rezultatul controalelor de fond şi tematice executate de delegaţii ministerului şi regiei trebuia să fie pe placul directorului direcţiei silvice”. Iată şi cum stăteau lucrurile pe la ocoalele silvice şi cantoanele din judeţ. În districtul Vorona – Ocolul silvic Mihai Eminescu, pădurarii trăiau pe picior mare. Soţiile lor erau casnice şi dispuneau de slugi personale.
Pădurarii aveau autoturisme de lux şi case voluminoase, un fel de viloaie de prost gust. De unde bani? Răspunsul îl avem de la pădurarul Gheorghe Pitorac, din cadrul Ocolului silvic Flămânzi, prins că valorifica preferenţial materiale lemnoase exploatate în regie din cantonul său. Un răspuns parţial, pentru că vom mai avea şi altele mai bănoase.
De exemplu, la negocierile masei lemnoase s-au obţinut preţuri sub nivelul celor obţinute de alte judeţe. Semn că pe la noi comisioanele au avut mare trecere. La Ocolul silvic Dorohoi licitaţiile de masă lemnoasă n-au respectat prevederile Ordinului Ministerial 594/2.10.1994 şi a prevederilor H.G. 342/26.05.1995, licitaţiile desfăşurându-se după nişte reguli proprii.
Inginerul Adrian Hăidăuţu a deschis în anul 1991 firmă pe numele mamei sale, făcând concurenţă neloială activităţilor proprii (adică ale Ocolului silvic) de împletituri răchită. Să mai adăugăm că firma mamei, UNIVERD SRL Dorohoi, se aproviziona cu răchită chiar de la Ocolul silvic condus de către fiu, la preţuri extrem de avantajoase. La societatea UNIVERD SRL Dorohoi, patron mama, se spune că fiul Hăidăuţu era administratorul din umbră. În această calitate, Hăidăuţu a vândut de la UNIVERD, cumpărând tot el, dar în calitate de şef al Ocolului silvic Dorohoi, un autocamion de 7 tone.
Autocamionul l-a cumpărat în 1991, de la fostul CAP, cu suma de 250 mii lei. După ce l-a folosit patru ani la firma mamei, la vândut Ocolului Dorohoi cu 20, 6 milioane lei vechi. Aşa s-a ajuns ca fostul şef de ocol, Hăidăuţu, să-şi cumpere propriul autocamion la un preţ mai mult decât sfidător. Văzând că afacerea i-a mers, şi încă din plin, Hădăuţu a încercat, prin drujbistul ocolului, să schimbe un motoferestrău nou cu unul vechi.
A fost ghinionul său că în acel timp ocolul se afla în control. Afacerea a răsuflat şi nu a mai putut fi dusă la bun sfârşit. Dacă prin activitatea desfăşurată de subalternii săi apăreau fisuri ce puneau în pericol mecanismul mafiei, Hăidăuţu acţiona prompt. Pădurarul Marcel Cruşminschi, în 1993, a participat ca asistent la un control în cantonul pădurarului recidivist şi fără aviz port armă, C. Străteanu, stabilindu-se că acesta a sustras arbori în volum de 41,281 m.c..
Actul de control încheiat a fost subtilizat de Hăidăuţu, iar pădurarul Străteanu a rămas cu onoarea nepătată. Scăpat din belea chiar de şef, pădurarul Străteanu a prins curaj. Când în control i-a venit ing. Ion Fădur, pădurarul l-a trimis la plimbare, refuzând să fie controlat. N-a păţit nimic, cel ieşit şifonat fiind ing. Fădur, care habar nu avea că pădurarul Străteanu este şi crescătorul de porci pentru familia Hăidăuţu. Cum de şi-a permis Hăidăuţu, în calitatea sa de şef de ocol, atâtea abuzuri? Avem şi un răspuns oficial:
„Toate abuzurile, ilegalităţile şi afacerile săvârşite de ing. Adrian Hăidăuţu, fost şef de ocol la Dorohoi, au fost posibile datorită faptului că a fost membru în C.O.M. şi apoi în Comitetul director şi colaborator apropiat al directorului Rusu Gheorghe” – susţine inspectorul de stat şef Vlad Anton.
În tot acest timp, şefii pădureni n-au uitat de distracţie. A rămas de pomină vânătoarea organizată în 28 ianuarie 1997, la Ocolul silvic Flămânzi. Ca să aibă miză, la vânătoare au participat şi câteva reprezentante ale sexului frumos din schema direcţiei silvice, ce au luat loc în standuri, deşi nu posedau permise de port armă şi de vânătoare. Iar dacă cei puşi să păzească pădurea, o jefuiau din plin, adevăraţii proprietari erau purtaţi pe drumuri.
„Proprietarii de pădure pentru a obţine aprobarea ocolului să-şi taie lemne din proprietăţile lor, sunt nevoiţi să facă cel puţin trei drumuri la ocol, să piardă timp şi să cheltuiască bani (mulţi faţă de posibilităţile unora)” – se arată în documentul citat şi până acum. Numai că şirul ilegalităţilor continuă. (Va urma – Ioan Rotundu
) JDB 23.02.2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Evreul şi linia erotică
DNA-ul l-amuşină pe Ţâbu
Fac ce-au învăţat de la bunici
În capitalism, de 1 Mai,
Micu-i slab, precum un pai!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă