Demersurile au început prin 1992. La vremea aceea era un departament din cadrul Ministerului Agriculturii care se ocupa cu omologarea raselor. Atunci era director Marin la Staţiunea de cercetare de la Popăuţi. Apoi a continuat demersurile directorul Romanescu şi apoi actualul director Chiorăscu a rămas să lupte pentru omologare. Pe atunci nu dădeau importanţă acestui gen de proiecte şi lăsa să prăfuiască acolo.
Dacă ne amintim bine, la vremea respectivă, importanţă se dădea altor lucruri, cum de pildă vânzarea de active, cum să se desfacă CAP-urile, cum să se pună în posesie terenurile şi nu era nimeni preocupat că în judeţul Botoşani există o rasă de animale care îndeplineşte condiţiile de a fi omologată şi varietatea maro. În 1988 au fost omologate varietatea neagră şi cea brumărie a precizat preşedintele Asociaţiei Moldoovis Botoşani.
Încet-încet Staţiunea de Cercetare a început să aibă tot mai multe probleme. Li s-au luat terenuri, li s-a diminuat efectivele de animale atât de mult că de la 15 mii înainte 1990, în 1998 ajunseseră la două - trei mii. A avut o perioadă în care fiind efectivul prea mic nu

Neavând efectivele necesare şi Asociaţia Crescătorilor de Ovine fiind deja foarte bine pusă la punct în Botoşani, eu am cooptat toţi crescătorii de animale care deţineau ovine Karakul varietatea maro. S-a lucrat pe aceste efective din 2005 până în 2010. Următorul pas este varietatea sur, care are o căutare mai mare în rândul consumatorilor.
Nemţii au crezut că pielicelele maro sunt vopsite
Acum, oricine poartă o căciulă de karakul maro se poate mândri că are o blană recunoscută oficial de către autorităţile statului. Pe plan european suntem singura ţară care avem varietatea maro.
În Germania nu recunosc varietatea maro pentru că nu au lucrat pe aşa ceva. Când am fost acolo germanii spuneau că pielicele sunt vopsite, dar acum că varietatea a fost omologată nu poate spune nimeni că este un fals. Omologarea demonstrează că la Botoşani cercetătorii îşi fac meseria. Aşa reuşim şi noi să arătăm guvernanţilor că este nevoie de cercetare. Şi este un argument în plus pentru a acorda o mai mare atenţie cercetării pe acest segment. La momentul când am participat la INDAGRA şi am prezentat mostre şi un studiu amănunţit despre varietatea maro a fost prezent şi domnul ministru Valeriu Tabără care a apreciat foarte mult munca cercetătorilor din Staţiunea de Cercetare Popăuţi a mai spus preşedintele Ionică Nechifor. (Lavinia Preda)