Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10048
De la 07 Ianuarie 2003
110930518

Paraschiva Viciriuc – un secretar de primărie destituit din funcţie

  • ea se face vinovată de grave încălcări ale legii
  • 7 February 2010, 23:00

În urma verificărilor efectuate, Comisia de disciplină pentru cercetarea sesizărilor cu privire la faptele secretarilor unităţilor administrativ teritoriale din judeţul Botoşani din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Botoşani, prin Raportul întocmit, a stabilit: „Pentru faptele săvârşite constituind abateri disciplinare grave, comisia propune – în conformitate cu prevederile art.77 ali.(3) lit.(e) din Legea nr. 188/1999, republicată – destituirea din funcţia publică de secretar al oraşului Flămânzi a doamnei Viciriuc Paraschiva, apreciind că, celelalte sancţiuni prevăzute de lege sunt fie prea blânde în raport cu gravitatea faptelor săvârşite, fie nu sunt aplicabile funcţiei publice de secretar al oraşului.”
În urma primirii Raportului acestei comisii, Primăria Oraşului Flămânzi, sub semnătura primarului Constantin Pitorac (foto), emite dispoziţia nr. 51/1.02.2010 prin care, începând cu data de 5 februarie a.c. secretara Paraschiva Viciriuc este destituită din funcţia deţinută. În fond, ce fapte aşa grave a comis, de acum fosta secretară? Să le inventariem, aşa cum a făcut şi Comisia de disciplină din cadrul Prefecturii Botoşani:
1. Deşi avea obligaţia legală de a verifica existenţa cazurilor de incompatibilitate din Consiliul Local Flămânzi, fiind sesizată de către primarul Pitorac că ar exista în această situaţie cel puţin doi consilieri locali, ea nu a dat curs verificării. Nici atunci când i s-a cerut verificarea de către Prefectura Botoşani tot nu a dat curs verificărilor de rigoare, pe motiv că nu intră în competenţa sa o astfel de verificare.
2. Nu a respectat procedura de vânzare prin licitaţie publică a două imobile aflate în proprietatea primăriei, vânzarea făcându-se prin negociere directă, secretara semnând procesul-verbal încheiat ca fiind legal. A semnat contractul de vânzare-cumpărare a unui teren în suprafaţă de 3467 m.p. care se afla în proprietatea publică a primăriei, vânzarea fiind nelegală şi prin faptul că nu a existat o hotărâre a Consiliului Local Flămânzi.
3. A încălcat prevederile legale cu privire la activitatea de resurse umane din cadrul instituţiei primăriei (angajări, neacordare de drepturi salariale etc.).
De menţionat că sesizarea Comisiei s-a făcut de către primarul oraşului Constantin Pitorac, cel care a descoperit ilegalităţile comise de secretară şi care a cerut Comisiei de specialitate să le verifice şi să dispună în consecinţă. Ilegalităţile comise de secretară sunt mai vechi, au fost comise în perioada când primarul oraşului era social-democratul Dumitru Micuţaru, dar ele au intrat în atenţia Comisiei de disciplină începând cu 10 martie 2009.
Prima întrunire a Comisiei a avut loc la 27 martie 2009 şi a analizat sesizarea primarului Constantin Pitorac dacă aceasta este făcută în cadrul competenţelor sale legale şi dacă aspectele sesizate intră în competenţa de verificare a Comisiei.. După ce parcurgerea acestor proceduri s-a ajuns la concluzia că toate aspectele reclamate în activitatea secretarei Viciriuc sunt în competenţa de analiză a comisiei şi s-a trecut la verificarea lor.
La şedinţa Comisiei din 3 aprilie 2009 a fost citat la audieri primarul Pitorac, care a trebuit să-şi susţină aspectele reclamate în activitatea secretarei şi să le probeze cu documente. A urmat apoi audierea secretarei Viciriuc, stabilită pentru data de 17 iulie 2009. Numai că secretara nu s-a prezentat la audieri, fiind plecată în străinătate.
Audierea sa s-a reprogramat pentru 7 august 2009, când a fost prezentă şi i s-a dat posibilitatea de a se apăra. Conform procesului verbal încheiat în acea şedinţă „doamna Viciriuc a afirmat că poate dovedi cu documente că vânzările reclamate în sesizare s-au făcut cu respectarea prevederilor legale, că există documente justificative pentru toate etapele premergătoare şi ulterioare vânzărilor efectuate prin contractele 10088/20.08.2007 şi 11092/21.05.2008”.
În urma verificărilor de rigoare, Comisia a constatat că secretara Paraschiva Viciriuc avea în competenţă legală şi obligaţia de serviciu de a verifica situaţiile de incompatibilitate în rândul consilierilor locali dar că n-a dorit (nu s-a stabilit din ce motive) sădea curs solicitării primarului Pitorac şi a Prefecturii Botoşani.
Şi la pct. 2 Comisia constată că secretara Viciriuc se face vinovată de „depăşirea atribuţiunilor stabilite prin fişa postului, prin participarea la unele activităţi şi semnarea unor înscrisuri, cu încălcarea ori aplicarea greşită a legii”. De menţionat că ambele contracte încheiate de Primăria Flămânzi sub conducerea primarului social-democrat Dumitru Micuţaru şi supervizate prin semnătură de către secretara Viciriuc, privind vânzarea a două imobile şi a unei suprafeţe de teren au fost anulate de către instanţa de judecată ca fiind încheiate cu încălcarea legii. Comisia a considerat această anulare drept dovezi indubitabile ale vinovăţiei secretarei, fie prin necunoaşterea legii, fie prin încălcarea ei în mod conştient, determinată de factori subiectivi.
Iată şi concluzia finală a Comisiei, aşa cum a fost ea formulată prin Raportul încheiat: „După analizarea tuturor probelor prezentate, a proceselor verbale încheiate în şedinţe şi a documentelor anexate la dosarul cauzei Comisia de disciplină a stabilit că faptele sesizate se confirmă, cu excepţia afirmaţiilor referitoare la interdicţia de vânzare la grevarea de sarcini a terenului în suprafaţă de 6.337 m.p. şi a celor declarate la pct. 3 din sesizare, doamna Viciriuc Paraschiva încălcând, cu vinovăţie, îndatoririle corespunzătoare funcţiei publice pe care o deţine, aşa cum decurg din art. 77 ali.(2).”
Dispoziţia primarului de destituire din funcţie a secretarei poate fi contestată la Judecătorie, fără ca pe perioada derulării procesului secretara să mai poată fi repusă în funcţie. Destituirea din funcţie a secretarei Primăriei Oraşului Flămânzi ar trebui să dea de gândit şi altor secretari de primărie, care sunt deja cu musca pe căciulă. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Sforăriile politice PSD-PNL din Senat
au întârziat adoptarea legii falimentului personal
Program TELE' M Botoşani, luni 8 februarie
Horoscop
Comentariul comentariilor (XXIV)
Ioan Rotundu
"Moldova ar putea ajunge linie de front"
România, în grupă cu Franţa, Bosnia, Belarus, Albania şi Luxemburg
Bulgaria riscă să piardă o mare parte din fondurile europene
alocate pentru perioada 2007-2013
La Roma a fost inaugurat cel mai vechi carnaval din lume
Scrimă: România a câştigat turneul de la Budapesta
Iranul rupe relaţiile cu British Museum,
muzeul londonez nu a returnat Teheranului un artefact celebru - Cilindrul lui Cirus
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, pledează pentru taxa fast-food
în ultimii şapte ani numărul copiilor obezi s-a dublat
Parodie: Iarna pe uliţă 2010
Gastronomie atractică: Mâncare de fasole uscată cu costiţă la grătar
Cod galben pentru Judeţul Botoşani
Phil Jones, profesorul din centrul scandalului Climategate:
M-am gandit de mai multe ori sa ma sinucid
Caricatură politică: Ţâbu şi fondurile nerambursabile
S-au alocat bani pentru vama Rădăuţi Prut
Reabilitarea sistemului de termoficare mai aproape de realitate
Şinele de tramvai de pe Nicolae Iorga vor înlocui pe cele de pe Primăverii
Nu primăria este vinovată că nu ard becurile pe străzile din municipiu
Tâlhărit şi nu prea
Şmecherii din Corni au înfipt cuţitul în tată şi fiu din Sarafineşti
Un nou sistem de lucru în Policlinică şi Ambulatoriu
Decontarea medicamentelor cumpărate, un vis irealizabil
CAS vrea ca managerii de spitale să schimbe mentalitatea angajaţilor
Vinovatul este chiar Flutur
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă