Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8745
De la 07 Ianuarie 2003
122894394

De Bobotează

Flutur a botezat politic… la Botoşani

  • 7 January 2007, 23:00

Vicepreşedintele PLD la nivel central, fostul ministru al Agriculturii Gheorghe Fluture, s-a aflat în ziua Bobotezei la Botoşani pentru o întâlnire cu adepţii PLD din cel mai nordic judeţ al ţării. Gheorghe Flutur a luat de la începutul anului drumul provinciei, începând cu Moldova, unde a fost prezent în judeţe precum Suceava, Iaşi şi Botoşani şi continuând cu Bistriţa, în intenţia de a promova oferta PLD cetăţeanului. Încă din primele zile ale anului liderii grupului de iniţiativă la nivel central au luat decizia de a tura motoarele, pentru că pe data de 27 decembrie a fost depusă la Tribunalul Bucureşti toată documentaţia pentru înscrierea oficială a PLD - ului ca partid politic. „Am depus proiectul de statut, proiectul de program politic, am avut o întâlnire şi la Botoşani cu membri şi simpatizanţi ai PLD, pentru a le aduce la cunoştinţă noutăţi în ceea ce priveşte programul politic şi statutul”, a precizat Gheorghe Flutur. Acesta a precizat că PLD este în momentul de faţă primul partid care lansează la modul concret un program post aderare, de care ţara are atâta nevoie, dat fiind faptul că Guvernul Tăriceanu a fost tras de urechi la Bruxelles din cauza unui program de post aderare incomplet. Mişcându-se repede, liderii PLD au invitat de săptămâna viitoare şi democraţii la dezbateri publice cu societatea civilă pe capitolele din programul politic.

Premisele liberal-democrate ale unui program politic reformator
Programul abordează atât partea economică, cât şi cea de reformă instituţională a principalelor instituţii ale statului. Printre cele mai importante puncte din programul PLD se regăsesc votul uninominal şi participarea în alegeri cu un candidat nominalizat al funcţia de prim ministru, partajarea funcţiilor legislative, stabilindu-se ce şi până unde legiferează Guvernul şi de unde legiferează Parlamentul. Iniţiativa vine ca urmare a observării faptului că în ultimii ani s-au suprapus atribuţiuni ale executivului prin ordonanţe de urgenţă cu altele ale Parlamentului. Un alt obiectiv vizat de PLD este reforma parlamentară, care lansează ideea parlamentului unicameral. Nu a fost uitată nici reforma administrativă, prin înfiinţarea regiunilor de dezvoltare pe model european, prin principiul subsidiarităţii, respectiv al creşterii rolului comunităţilor locale chiar în privinţa fondurilor. „Intrarea în UE trebuie să însemne şi această reformă administrativă unde trebuie să întărim foarte mult rolul comunelor şi al comunităţilor locale. Ca element de noutate dorim pentru prima dată în viaţa politică participarea societăţii civile şi a simpatizanţilor, prin intermediul PLD la rezoluţii politice, care devin obligatorii dacă sunt votate” , a declarat vicepreşedintele PLD. Iniţiativa încearcă să reliefeze o democraţie avansată pe care PLD o propune membrilor, simpatizanţilor şi societăţii civile. Nu în ultimul rând liberal democraţii propun o restructurare a Guvernului şi a administraţiei centrale. Acest lucru, este necesar, în opinia fostului Ministru al Agriculturii, dat fiind faptul că doi ani s-a lucrat după modelul Guvernului Năstase, motivaţia principală fiind lipsa timpului pentru reorganizare. Din punctul de vedere al lui Gheorghe Flutur, după 1 ianuarie 2007 nu mai există nici o scuză ca acest tip de Guvern să funcţioneze în continuare. „Este un Guvern stufos, care trebuie simplificat. Varianta noastră este de 12 ministere, un secretar general şi un prim ministru” , a declarat Gheorghe Flutur.

Naşterea PLD se vrea o salvare a liberalismului
Scopul declarat al naşterii PLD este acela de salvare a liberalismului în România. Necesitatea apariţiei acestui partid este explicată de Gheorghe Fluture prin faptul că actualul PNL a devenit nedemocrat. Din punctul său de vedere, problema dezbaterilor curentelor politice a devenit în PNL un delict sancţionat de o majoritate şubredă. „Aşa cum PLD îşi revendică salvarea liberalismului, construcţia de unitate a dreptei în România între PLD şi PD este făcută pentru salvarea dreptei. Am avut episoade triste inclusiv în 2000, când ne-am trezit la preşedinţie cu doi candidaţi atipici, Iliescu şi Vadim Tudor” , susţine fostul ministru. Explicaţia sa pentru situaţia din 2000 este lipsa la acel moment a unităţii dreptei. Pentru evitarea unei situaţii similare la următoarele alegeri, proiectul PLD vine în opinia lui Gheorghe Flutur ca alternativă viabilă pentru o construcţie al unităţii dreptei. Prioritatea în anul 2007 este aceea de consolidare a dreptei fără dată de expirare, pentru că proiectul Alianţei DA a avut ca dată de expirare anul 2008. PLD doreşte în momentul de faţă prelungirea acestui proiect prin eliminarea datei de expirare, pentru ca acest factor a generat o competiţie ce a dus la disputele interne ce au şubrezit Alianţa. În pofida promovării unităţii dreptei, Flutur respinge însă orice speculaţie legată de fuziunea cu Partidul Democrat anticipată de liberali. „Singura fuziune pe care PLD doreşte să o facă şi o face în fiecare zi este cu baza PNL, fără actuala conducere” , declară Gheorghe Flutur. În momentul de faţă PLD are grupuri de iniţiativă în toate judeţele din ţară, Botoşanii fiind însă un caz fericit, dat fiind faptul că nucleul este puternic. În perioada care urmează, liderii PLD de la centru aşteaptă înscrierea oficială a partidului, după care se va trece la organizarea congresului. Liberal democraţii doresc să profite de faptul că Guvernul actual este restant cu trei mari programe ce trebuie prezentate la Bruxelles. Este vorba de programul post aderare care trebuie dezbătut cu societatea civilă, respectiv foaia de parcurs ce trebuie urmărită cu fondurile europene, programul de convergenţă pentru trecerea la moneda euro şi cel legat de restructurarea instituţiilor statului şi compatibilizarea lor cu structurile europene. În paralel PLD se pregăteşte dorind să prezinte publicului o alternativă. Gheorghe Flutur prevede un viitor luminos pentru PLD, care îşi va întregi, conform afirmaţiilor sale cele două grupuri parlamentare, ivindu-se la orizont personalităţi noi, care nu au mai făcut politică. (Bianca ALBU)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Mai multe uniforme la Inspectoratul de Poliţie Judeţean
Sancţiuni pentru nerespectarea relaţiilor de muncă
Concurs pentru inspectori organizat de ASP
Poliţia municipiului şi cea rutieră se vor muta în alt sediu
IŞJ îşi urmează priorităţile
Duratele de garanţie a produselor nespecificate de lege
Un prim pas spre descentralizare
Alo, domnii de la IŞJ, strigătul lor cere un răspuns!
Liberal-democraţii ne îmbie cu Autostrada Est - Vest
Ţâbuleac îşi încurajează adepţii
Direcţia de Cultură speră în câştigarea a două proiecte
Prioritatea CJ - atragerea fondurilor europene
CJ va sprijini comunităţile locale în atragerea de fonduri europene
Filarmonica de Stat Botoşani îşi diversifică oferta
15 permise ridicate în prima săptămâna a anului
Conservatorii vor să se consolideze
Scurte… dar vioaie
Horoscop
Citate şi cugetări din Germania IV
Românu şi perspectiva călătoriilor
Ciorbă de potroace
Slujba de Bobotează – prilej de manifestare a grotescului în credinţă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog