Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10158
De la 07 Ianuarie 2003
118489384

Dany Ema – o firmă cu probleme

  • 7 January 2008, 23:00

Numele firmei Dany Ema nu spune prea multe cititorului. Nu şi dacă readucem în actualitate scandalul care s-a consumat anul trecut, scandal iscat pe seama acestei societăţi şi în care a fost implicat ex-prefectul Cristian Roman. Anul trecut, prin luna mai, Prefectura Botoşani a organizat o licitaţie publică pentru construirea sediului Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Autovehicule, lucrare evaluată la 27 miliarde lei vechi. Deşi la licitaţie au participat firme cu prestigiu în domeniul construcţiilor, precum Veritas, Victor Construct sau Tehnic Asist, câştigătoare a fost desemnată firma Dany Ema, o societate nou apărută în acest domeniu de activitate. A câştigat Dany Ema pentru că s-a oferit să ridice construcţia în termen de cinic luni şi a oferit un preţ mai mic decât celelalte participante.
Cel mai nemulţumit de modul în care s-a organizat şi finalizat licitaţia s-a arătat a fi omul de afacere Victor Mihalache. Acesta l-a acuzat pe fostul prefect Cristian Roman de acte de corupţie în favoarea firmei Dany Ema. În replică, prefectul Roman a declarat presei că Mihalache a încercat să facă presiuni asupra sa, sunându-l pe mobil la ore târzii din noapte, pentru a-l desemna câştigător. Numai că Mihalache şi-a motivat telefoanele târzii drept încercări ale sale de a recupera de la prefectul Roman suma de 20 mii dolari, cu care îl împrumutase. Deşi prefectul a declarat că-l va chema pe Mihalache în judecată, pentru defăimare şi denigrare publică, între cei doi n-a mai avut loc nici un proces.
Dimpotrivă, prin Botoşani a apărut zvonul că în urma unor înţelegeri între omul de afacere botoşănean Victor Mihalache şi omul de afacere ieşean Relu Fenechiu, liberal cu mare influenţă în Guvernul Tăriceanu, prefectul Cristian Roman a fost schimbat din funcţie. Este greu de demonstrat cât adevăr conţine acest zvon, dar cert este că după scandalul dintre prefectul Roman şi Mihalache, n-a trecut multă vreme şi Roman a fost eliberat din funcţia de prefect. Între timp, firma Dany Ema a început lucrările la noul sediu, dar le-a început cu stângul. În primul rând că le-a început cu o întârziere nejustificată, apoi că n-a reuşit să recupereze restanţele înregistrate. Potrivit documentaţiei aprobată, sediul Serviciului Public Comunitar trebuia finalizat în decembrie 2007. Subprefectului David Şalgău a declarat că termenul de execuţie s-a prelungit cu o lună de zile. După cum arată stadiul lucrărilor, nu sunt nici un fel pozade şanse ca în luna ianuarie lucrarea să fie terminată. Poate prin martie – aprilie, când şi vremea va fi mai caldă şi se va putea lucra în condiţii de calitate.
Ce s-a întâmplat cu licitaţia pentru execuţia acestei sediu şi modul în care s-a desemnat câştigătorul este o dovadă în plus că nu de fiecare dată un termen scurt de execuţie şi un preţ mic sunt şi cele mai convingătoare argumente şi garanţii că totul va decurge după caietul de sarcini. În ultimul timp s-a încetăţenit prin sistemul bugetar de investiţii ca firmele constructoare să vină cu oferte mult subevaluate, numai să se vadă câştigătoare. Urmând ca apoi să renegocieze o parte din preţul lucrării şi al termenului de execuţie. Iar de nu obţin aceste renegocieri, abandonează lucrarea, fără a avea vreo responsabilitate ulterioară. Este şi cazul acelei societăţi bucureştene General Fluid SA, care a câştigat prin preţ subevaluat lucrări de la Termica. Când a terminat banii, a părăsit şantierul lăsând lucrarea nefinalizată. La fel a procedat şi firma Victor Construct.
Avem informaţii că firma Dany Ema, care a beneficiat deja de o majorare de preţ faţă de cel cu care a câştigat licitaţia, nu va putea duce la bun sfârşit lucrarea, dacă nu va mai primi un supliment de fonduri. În aceste condiţii este firesc să ne întrebăm dacă nu cumva scandalul provocat de către Victor Mihalache pe seama acestei licitaţii nu este şi justificat?
Anul acesta este unul electoral. Partidele încearcă să stoarcă bani de la oamenii de afacere, promiţându-le marea cu sarea. Iar pentru firmele de construcţie promisiunea de bază este că dacă partidul sponsorizat câştigă alegerile, atunci investiţiile bugetare vor fi dirijate către respectiva firmă. Aşa s-a întâmplat şi în urma alegerilor din 1996, din 2000 şi din 2004, aşa se va întâmpla şi acum. Deducem lesne că licitaţiile organizate sunt simple formalităţi, de unde şi necazurile ulterioare, başca preţurile exorbitante la care ajung să fie ridicate unele construcţii.
De vreme ce Dany Ema n-a reuşit să respecte primul termen de execuţie şi să se încadreze în preţul ofertat, nu sunt semne că va respecta şi cel de-al doilea termen dar sunt semne că vor mai fi necesare fonduri pentru ca lucrarea să fie dusă la bun sfârşit, ceva nu este în regulă. Adică sunt probleme ce se cer atent analizate şi responsabilităţi de stabilit. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Flutur aterizează, alţii se pregătesc să-şi ia zborul
Andreea Esca a petrecut sarbatorile de iarna cu familia in desert
Amalia va prezenta Stirile Pro Tv alaturi de Cristian Leonte
Horoscop
Ne ajută să îndeplinim cerinţa legii
Becali la pescuit
Alexandru – un tânăr care bate la porţile capitalismului
La Direcţia Muncii se va munci mai mult
Autorităţile locale obligate să aibă echipe de implementare a proiectelor
APM a primit o propunere de finanţare de la belgieni
ITM a început anul luptând din greu cu munca la negru
Început de an plin de căsătorii
Întâlnire politică la Flămânzi
Plata impozitelor şi taxelor se efectuează în contul unic
Avem de luat decizii importante
Ioan Rotundu
Megamall pentru Botoşani
CJ Botoşani şi-a delimitat priorităţile pe 2008
Autorităţile judeţene vor să schimbe denumirea aeroportului din Suceava
Flutur îşi freacă mâinile de bucurie
Rapsozii Botoşanilor încep în forţă anul
Teatrul botoşănean porneşte cu idei noi la drum
Vasilescu denunţă începerea campaniei electorale la Botoşani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă