Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6414
De la 07 Ianuarie 2003
123658400

Editorial

Viitoarea conducere a CJ Botoşani ar putea fi social-democrată

  • Ioan Rotundu
  • 7 January 2016, 23:00

Anul 2016 este şi un an de lupte politice intense. Vom avea două rânduri de alegeri: locale prin iunie şi parlamentare probabil prin noiembrie. Dar să fotografiem cum stau lucrurile în momentul de faţă la nivel de Botoşani în perspectiva alegerilor locale din iunie. Cunosc în mare parte situaţia primarilor de comune şi pot aprecia care sunt cei ce pornesc în lupta electorală cu prima şansă de a-şi păstra funcţia dar în analiza de faţă mi se pare mai important să prezint cine porneşte cu prima şansă să obţină conducerea Consiliului judeţean Botoşani.
În primul rând trebuie amintit că preşedintele consiliului judeţean nu se mai alege prin vot direct ci de către consilierii judeţeni validaţi în urma alegerilor care vor avea loc. Care partid va obţine mai multe posturi de consilier judeţean acela va obţine şi conducerea judeţului prin a ocupa toate cele trei funcţii importante: cea de preşedinte şi cele două de vicepreşedinţi.
Bătălia se va da între PSD şi PNL, celelalte partide contând mai puţin pe perioada campaniei electorale dar pot deveni extrem de importante la formarea unei majorităţi care să controleze alegerea conducerii judeţului.
În momentul de faţă cel mai bine în preferinţele electoratului botoşănean stă PSD-ul. Social-democraţii au structuri teritoriale bine puse la punct şi cu activişti extrem de insistenţi şi cicălitori cu votanţii, fiind mereu prezenţi în viaţa comunităţilor locale. Activiştii PSD-ului au grijă să le amintească sătenilor că liberalii sunt un partid plin de corupţi, de infractori, de cercetaţi penali şi de evazionişti fiscali şi că a le da votul ar fi o mare greşeală. Aceşti activişti au grijă să le amintească mereu sătenilor că fostul preşedinte al CJ, Florin Ţurcanu, s-a dovedit a fi un infractor şi că nu trebuie ca din nou Consiliul judeţean să ajungă pe mâna liberalilor.
Toate aceste afirmaţii, cu sâmburi de adevăr, rodesc în mintea alegătorilor, strecoară îndoiala privind încrederea în PNL iar cei care nu ţin cu socialiştii vor prefera să nu meargă la vot decât să voteze candidaţii unui partid condus de lideri compromişi aşa cum este în momentul de faţă PNL-ul.
Vestea că DNA-ul îl cercetează pe deputatul PSD Andrei Dolineaschi pentru acte de corupţie n-a fost deloc valorificată de către liberali în scop electoral. În schimb, activiştii PSD-ului le-a luat-o înainte şi au explicat celor dispuţi să-i asculte că Dolineaschi este o victimă a liberalilor aflaţi acum la putere.
Să mai avem în vedere şi faptul că PSD-ul şi-a cam finalizat lista cu candidaţii la primărie şi după socoteala lor ar obţine funcţia de primar la peste 50% din comune ceea ce le dă credinţa că vor obţine şi o majoritate în consiliul judeţean şi astfel să pună mâna pe întreaga conducere a judeţului.
În tabăra liberalilor lucrurile sunt ameţite rău de tot. Deşi se lăudau în august anul trecut că vor finaliza lista candidaţilor la primărie nici astăzi n-au definitivat-o. Aceste întârzieri îi costă în fiecare zi pentru că avantajaţi sunt cei din PSD. Nici strategia de campanie electorală nu este definitivată. Cei din teritoriu habar n-au cum să abordeze campania în raport cu PSD-ul. Ce să le spună alegătorilor ca să-i voteze şi să nu strice votul pe candidaţii social-democraţilor.
Discuţiile lălăite şi lipsite de substanţă pe care liberalii pe poartă în Biroul Permanent Judeţean n-au efect electoral. Le lipseşte clarviziunea, acea minte limpede şi capabilă să sintetizeze starea politică de fapt existentă la nivel de judeţ şi să elaboreze o strategie de luptă electorală.
Simpla amăgire că mai este timp până se declanşează oficial campania electorală este iarăşi o strategie păguboasă pentru că timpul nu lucrează deloc în favoarea lor. Dacă până la sfârşitul lunii ianuarie nu reuşesc să rezolve toate aceste întârzieri în organizare şi să-şi pună oamenii din teritoriu pe direcţia de luptă, atunci să-i felicite pe cei din PSD de pe acum pentru victoria din iunie. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Capcana camuflajului
Reţeta zilei: Piept de curcan umplut cu bacon şi ciuperci
Horoscopul zilei de 8.01.2016
Cod galben de ninsori viscolite si precipitatii mixte in 14 judete din estul tarii
Barilul de petrol WTI atinge minimul ultimilor 12 ani, la New York
Scandal la Sfantu Gheorghe legat de intonarea imnului "Tinutului Secuiesc":
Jucatoarele de la U Cluj ar fi fost injurate - Federatia Romana de Baschet: "E in maghiara, nu intelegem"
Dosar penal deschis de procurori in cazul aterizarii ratate de la Cluj
Colonelul Gaddafi l-a avertizat pe Tony Blair in 2011 vor urma atacuri teroriste asupra Europei
Raport intern al politiei: La Koln, autoritatile nu au fost stapane pe situatie
BNR se asteapta la o lege mai buna in ceea ce priveste darea in plata
Intalnire Angela Merkel - Dacian Ciolos la Berlin
Merkel: Romania e un partener extrem de important pentru noi in UE, in NATO. / Ciolos: Romania indeplineste criteriile pentru aderarea la Schengen
George Soros: Turbulentele de pe burse ar putea fi semnul unei noi crize financiare, asemanatoare cu cea din 2008
Politic, tot timpul trebuie sa dai ceva si in niciun caz nu trebuie sa iei
Daca se da prea mult cine mai are curajul sa ia?
Casa Judeţeană de Pensii Botoşani: Comunicat de presă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog