Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6645
De la 07 Ianuarie 2003
123769861

Un înalt demnitar mason englez la Botoşani

  • 7 June 2009, 23:00

Aşa cum noi am anunţat în ediţia de sâmbătă, la Botoşani a avut loc Simpozionul de Istorie Masonică, eveniment desfăşurat sub auspiciile Marii Loji Naţionale din România, ajuns de acum la ediţia a IV-a. Lucrările simpozionului au debutat vineri după amiază, când masonii prezenţi din aproape toate judeţele ţării au efectuat o vizită la templul masonic din Orientului Botoşani. De departe, cel mai de seamă mason participant la simpozion a fost englezul Robert Sillet (foto), care deţine grad suprem în Ritul Scoţian Antic şi Acceptat şi care a reprezentat Marea Lojă Unită a Angliei. Prezenţa lui Robert Sillet în România nu este întâmplătoare, în aceste zile urmând ca Marea Lojă Naţională din România să împlinească un an de când a fost recunoscută în lanţul masonic universal şi de către Marea Lojă Unită a Angliei.
Venit direct din Grecia, Robert Sillet a rămas uimit să constate că la Orientul Botoşani există un templu care poate rivaliza cu cele din Grecia şi care poate sta cu demnitatea cuvenită alături de templele lojilor engleze.
Seara de vineri s-a încheiat cu un concert simfonic susţinut de Orchestra de camer㠄Enescu”, la concert participând şi soţiile de masoni, urmat de un cocktail. Concertul şi cocktailul au fost găzduite de către sala mezanin a Hotelului Rapsodia, proaspăt renovată şi de o eleganţă uimitoare.
Lucrările propriu-zise ale simpozionului au început sâmbătă dimineaţă, în amfiteatrul Laurenţiu Ulici al centrului Naţional de Poezie – Mihai Eminescu, Ipoteşti. În deschiderea lucrărilor Robert Sillet a ţinut un mic discurs, explicând modul în care se desfăşoară viaţa masonilor englezi şi raporturile lor cu lumea profană. În Anglia, masoneria ocupă primul loc în privinţa actelor de caritate publică iar relaţiile masonilor cu lumea profană sunt întreţinute de o serie de site-uri, care permit comunicarea în ambele sensuri.
Robert Sillet s-a arătat încântat de modul în care a fost primit la Orientul Botoşani, de cum arată oraşul şi împrejurimile sale. A avut parte şi de o surpriză. Cei de la Centrul Ipoteşti au rulat un filmuleţ cu „Ruga” lui Eminescu, dar şi recitarea poeziei „Memento mori” în limba engleză.
În cadrul lucrărilor de istorie masonică, conduse de un Comitet de istorie format din profesori universitari, au fost prezentate zece planşe, două dintre ele aparţinând masonilor din loja botoşăneană. Una din planşe a adus elemente noi despre vechea şi numeroasa familie de boieri moldoveni Balş, care au intrat în Masoneria română încă de pe la 1740. O altă planşă a vizat opera poetului Ion Pillat, la rându-i mason botoşănean de vază.
Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu vizitarea Casei Memoriale a Centrului Naţional şi a Memorialului Mihai Eminescu. Seara s-a organizat o masă fraternă la restaurantul Tex Club.
Pentru duminică activităţile au fost mult mai relaxate şi plăcute. Locaţia aleasă a fost malul iazului Dracşani, unde s-a organizat o partidă de pescuit finalizată cu o masă pescărească.
Şi în acest an, participanţii la simpozion au fost plăcut impresionaţi de modul în care au fost primiţi la Botoşani, de modul cum au fost organizate lucrările simpozionului şi structurat programul. Participanţii au apreciat frumuseţea Botoşanilor, verdeaţa dominantă şi florile multicolore prezente în mai toate zonele oraşului. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Românul şi ploile
Comentariul comentariilor LXLII
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Păcatele sfinţilor
Criza ţine în loc consolidarea drumurilor judeţene afectate de alunecări de teren
Filarmoniştii botoşăneni îşi vor cârpi instrumentele
Social democraţii au rămas fără geamuri la sediu
Tânăr de 17 ani înecat în apele Siretului
Pensionarii l-au servit pe prefect cu lapte şi turte pe plită
Cinci trandafiri l-au costat 200 lei
Garaj mistuit de flăcări aproape în totalitate din cauza unui scurtcircuit
Oricum am da-o, Hopa-Mitică rămâne portocaliu!
Cum au votat botoşănenii
victime ale turismului electoral
Absolvenţii clasei a VIII-a îşi pot alege liceul până pe data de 18 iunie
Ministerul Sănătăţii promite păstrarea locurilor de muncă
În loc să dea bani spitalelor, ministerul Sănătăţii schimbă directorii
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog