Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11569
De la 07 Ianuarie 2003
120748210

Botoşani: Campania electorală văzută la ea acasă (IX)

  • 7 June 2012, 23:00

Mai aveam un rest de comune unde n-am reuşit să localizez candidatul cu prima şansă la funcţia de primar, ala că ieri le-am trecut în revistă pentru a aduna mai multe informaţii de la faţa locului şi nu de la interpuşi sau lideri politici judeţeni are calcă prin comune doar pe unde-l duc candidaţii săi, adică prin barurile unde dau de băut pentru a aduna promisiuni de vot că voturi…
Răchiţi: În toamna anului trecut am realizat în această comună un reportaj legat de destinaţia căminului cultural din satul Roşiori. Discutând cu localnicii despre primarul Vasile Adăscăliţei, ei s-au declarat mulţumiţi de prestaţia acestuia. Apoi au apărut ştiri cum că viceprimarul PC Gheorghe Iacob ar fi preferatul alegătorilor pentru funcţia de primar, ceea ce mi se părea cam anapoda, ştiind că viceprimarul este un om slab pregătit, şofer de profesie şi fără trecere prea mare în faţa răchiţenilor.
Ieri am aflat ceea ce presupuneam. Viceprimarul candidează la funcţia de primar din partea USL – PC. Omul foloseşte în campanie diversiunea şi intoxicarea, metodele şefului său politic Dan Voiculescu, turnător cu acte în regulă la fosta Securitate. Numai că alegătorii din comună nu se lasă uşor păcăliţi.
Cu o duminică în urmă primarul a organizat la Roişiori tradiţionalul festival comunal şi a avut o participare de vreo 2000 de cetăţeni.
Tot duminică, dar la Costeşti, viceprimarul a organizat cu şefii săi politici de la Botoşani o chermeză prin barul din localitate. Puţinii rămaşi în sat, vreo n70, au mâncat micii şi au băut berea, totul pe gratis, iar cei mai harnici la pahar au tras câte un pui de somn prin şanţuri.
Cu aşa procedee electorale nu se prea poate câştiga funcţia de primar. În ce priveşte diversiunea creată asupra primarului Vasile Adăscăliţei că a concesionat căminul cultural unui crâşmar şi a înstrăinat imaşul comunal, iar nu ţine. Căminul, toamna trecută când l-am filmat, era deja recuperat de la crâşmar şi dat sătenilor. Nu primarul îl concesionase unui consilieri PSD ci răposatul primar Buliga. Imaşul înstrăinat era în administrarea ADS şi nu a primăriei. ADS-ul l-a dat cui a rezut de cuviinţă şi primăria n-avea nici în clin şi nici în mânecă cu acest imaş. S-au dumerit oamenii şi au înţeles unde-i adevărul şi unde stă minciuna. Sondajul îl indică câştigător pe actualul primar Vasile Adăscăliţei cu 40,7%, urmat de Iacob cu 19%.
Adăşeni: Comuna este săracă, cred că cea mai săracă din judeţ. În schimb, candidaţii la funcţia de primar sunt oamenii chivernisiţi, patroni de baruri şi cu bănuţi puţi deoparte. Actualul primar Ioan Amatrică a ieşit primar pe lkistele PSD. Şi-a băgat coada Turcanu şi candidatul USL – PSD a devenit Maricel Gherman. Şi Amatrică, şi Gherman sunt patroni de bar. Practic, bătălia se dă între baruri, căci aici se adună oamenii la şuete politice şi beau de pleaşcă.
Fugărit de ai lui de la PSD, Amatrică s-a oploşit la UNPR. Viceprimarul Constantin Drăsleucă stă la cotitură şi crede în zicala că atunci când doi se ceartă al treilea câştigă. Viceprimarul candidează din partea PDL.
Bătălia este strânsă, dar prima şansă pare a fi de partea lui Maricel Gherman, candidatul USL – PSD.
Mitoc: Plictisit să se mai joace de-a primarul, prof. Vasile Capotă a renunţat să mai candideze. Are omul tot ce-i trebuie aşa că vrea să trăiască în linişte şi pace. Capotă vrea ca fotoliul de primar să ajungă sub fundul lui Sorin Scutaru, patron de bar şi magazine în satul Horia şi viceprimar experimentat. Scutaru candidează din partea USL – PC şi are toate şansele ca duminică să câştige funcţia de primar. Dumitru Neamţu, tot din satul Horia, funcţionar la Primărie, candidează din partea PDL. Candidatura sa este de decor, pozacă nu-l va putea învinge pe capo di tutti capi care este Sorin Scutaru.
Coţuşca: În această comună bătălia la funcţia de primar este extrem de diversificată. Primarul liberal Andrnic Cirimpei, fost militar de carieră, a pierdut încrederea localnicilor. Omul a simţit că nu mai este dorit şi a schimbat tactica. L-a adus în PNL pe Dan Vezeteu, om de afaceri prosper, cu domiciliul în satul Nichiteni. Vezeteu candidează să ajungă primar iar Cirimpei să devină viceprimar. Doru Ursachi, un alt om de afaceri local, dar mai modest faţă de Vezeteu, încearcă să-i învingă pe cei doi. De undeva din coada clasamentului se iţeşte Gheorghe Manolache, fost primasr şi căruia Ursache i-a fost viceprimar.
Şi Manolache a fpst militar de carieră, dar unul cam trăsnit, care mai mult a creat bufonerii decât a condus comuna. Cei din Coţuşca n-au uitat acele vremuri şi cam cârcotesc acum împotriva lui Ursache, candidatul PDL.
Bătălia este deschisă, dar eu trebuie să indic un nume în lista mea iar numele asupra căruia mă opresc este al lui Dan Vezeteu, candidatul PNL, căci la Coţuşca USL-ul nu funcţionează, PSD-ul având propriul candidat neluat în seamă de către prea mulţi alegători.
Rădăruţi Prut: Şi aici disputa între cei din Miorcani şi restul comunei îşi va spune cuvântul. Actualul primar Viorel Nichiteanu, ieşit primar PDL, a părăsit barca portocaliilor şi s-a dus la PBL, ademenit de Ţurcanu. Nichiteanu este un primar cam încrezut faţă de oameni, distant şi boieros, un fel de vechi vechil care mai multe ste obişnuit să vorbească din ciomag decât din gură. Nevastă-sa, şi ea funcţionară în primărie, este tot atât de mândră şi nu prea se salută cu restul doamnelor, considerându-le rasă inferioară. Din patru în patru ani vorbeşte frumos, că-i candidează soţul. Acum iar vorbeşte frumos, până duminică seară,. după care va reveni la mândreţea ei şi aerul de superioritate ce caracterizează prostia ridicată la rang de fudulie.
Nichiteanu, ca primar., şi-a ridicat în Miorcani un viloi ce la scară rurală concurează Casa Poporului. Oamenii au văzut, au rumegat şi au tras concluzii: hoţie la drumul mare.
Contracandidatul lui Nichiteasnu este Gheorghe Alupoaie, tot din Miorcani, fost primar până ce la- detronat Nichiteanu. Alupoaie candidează în numele PSD, căci şi la Rădăuţi Prut Ţurcanu a băgat dihonia în USL.
De la PDL candidează un alt miorcănean, Corneliu Focşa, fost liberal şi dat afară din partid de Ţurcanu ca să-i facă loc lui Nichiteanu. Focşa a bătut palma cu Alupoaie şi fac echipă.
Deci, la Miorcani, voturile se vor împărţi la trei. Alegătorii din Rădăuţi Prut şi Rediu s-aui săturat de mofturile şi pretenţiile familiei Nichiteanu şi vor vota cu Alupoaie, care va câştiga alegerile în numele PSD. „Ajută-l Doamne şi scapă comuna de familia Nichiteanu” – a fost ruga unui localnic din zona caselor guvernamentale ridicate sinistraţilor. Aferim acestei rugăminţi!
Lista cu candidaţii la funcţia de primari care au prima şansă a fost întocmită în baza informaţiilor culese din comune şi nu indicate de liderii politici din Botoşani, unii dintre ei necunoscând măcar câte unităţi administrative are judeţul, darămite câte sate şi cătune sunt. Nu am cules informaţiile de la cei care străjuiesc barurile de dimineaţă până seara în speranţa că vor bea ceva de pleaşcă. Mai ales când vine perioada campaniilor electorale iar fraierii de la Botoşani le dau de băut să audă cum le laudă candidatul.
Sunt informaţii culese de la formatorii locali de opinie, de la cei care dirijează grupuri mai mari sau mai mici de alegători şi care indică cine trebuie votat. Desigur, numele de pe listă nu vor avea 100% corespondenţă îm rezultatele de duminică, dar u sper să se confirme într-un procent de peste 80%.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Vineri, 8 iunie, Megaconcert Ana Lesko la Botoșani
Horoscop
Bancul zilei: Meseriaşul
Anunţ Eltrans Botoşani
Zeci de focuri de armă la frontiera cu Ucraina pentru reţinerea unor contrabandişti
Ucraina atacă dreptul european al românilor din Ucraina de a deţine dubla cetăţenie
Dorohoi: Deputatul Dolineaschi a primit de la Ponta autoturismul Mitsubishi Lancer
Grecia: Un deputat neonazist a agresat două parlamentare de extremă stânga,
într-o emisiune transmisă în direct
Directori din Astra Asigurari, Euroins, Asirom si Omniasig, amendaţi cu 80.000 de lei de
pentru întârzieri la plata despăgubirilor către asiguraţi
Nu scrie nicăieri că trebuie date sau nu testele finale
Lista cu cei care au prima şansă la funcţia de primar
Botoşani: Comune fără secretari
Start la Proiectul Cornişa
Casa Ventura şi-a deschis porţile
Au fost prinşi autorii jafului de la casa de amanet
Bucurie mare în rândul elevilor
Familia Ţurcani se consolidează în structurile sanitar-veterinare
Mihaela Huncă este în bani
vor fi cumpărate camere de luat vederi
Se aşteaptă calendarul titularizărilor
Să doarmă liniştit, sămânţa aruncată rodeşte!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă