Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12692
De la 07 Ianuarie 2003
114842324

Klaus Iohannis critică dur execuția bugetară pe primul trimestru:

  • E imperioasă demisia premierului Dăncilă, pentru a face loc unor oameni competenți / PSD amanetează viitorul țării
  • 7 May 2018, 23:00

Președintele Klaus Iohannis a cerut din nou, luni, demisia premierului Viorica Dăncilă, pentru a „face loc unor oameni competenți”, după ce a acuzat, într-o declarație de presă, o execuție bugetară pe primul trimestru al anului „total nesatisfăcătoare”.
„E imperioasă demisia doamnei Dăncilă, pentru a face loc unor oameni responsabili și competenți”, a spus șeful statului.
Iohannis a acuzat o serie de nerealizări în execuția bugetară față de estimările bugetare, citând exemplul veniturilor din accize, care „reflectă cel mai fidel degringolada din finanțele publice”.
„Cu toate că au crescut prețurile, au reintrodus acciza pe carburant, totuși colectarea de către ANAF se află la 12 % sub program. Aceasta este performața PSD. Cu toate că românii plătesc prețurile mai mari pentru aproape tot, statul nu colectează veniturile cuvenite”, a spus președintele.
Un alt exemplu - fondurile europene, unde la venituri „suntem cu 37% sub valoarea programată” iar „la cheltuieli cu 43% sub valoarea programată”.
De asemenea, la veniturile din TVA, pilonul ”nerealizarea față de program e de 9%”, a arătat el.
HotNews.ro a transmis LIVE VIDEO TEXT declarațiile șefului statului (sursa - Administrația Prezidențială)
”Bună seara!
Astăzi despre banii românilor.
S-au publicat astăzi datele care arată execuția bugetară din primul trimestru al anului 2018, date publicate cu întârziere.
Mă voi referi la aceste date, care arată execuția finanțelor publice. Dar înainte de asta, câteva aprecieri mai generale.
Aș începe cu o constatare pe care am mai făcut-o în diferite formule. Programul de guvernare PSD, de la bun început, s-a aflat pe contrasensul unei logici economice elementare.
După cum se cunoaște, PSD a propus românilor, pe de-o parte, scăderea taxelor și impozitelor, o acțiune începută acum doi ani cu scăderea TVA. Pe de altă parte, au propus o creștere puternică a cheltuielilor bugetare, pentru salarii, pentru pensii, pentru drumuri, au spus ei, pentru autostrăzi, au spus ei, pentru școli, au spus ei.
Pentru economiști, dar și pentru cei interesați, această abordare a produs surprindere. Este vorba de un fel de magie economică care a fost propusă de PSD. Scăderea impozitelor, creșterea salariilor și realizarea tuturor celorlalte lucruri este o ecuație care cu greu poate fi dusă la bun sfârșit. Și, într-adevăr, trebuie să vedem un pic cât va ține această iluzie creată de PSD.
În privința creșterilor salariale, la care m-am mai referit, PSD a reușit contraperformanță rară. Până și cei cărora le-au crescut salariile sunt nemulțumiți. S-a promis o creștere de 25% a salariilor bugetarilor, dar ea a rămas pe hârtie, fiindcă, printr-o inginerie contabilă, au fost trecute cheltuielile de CAS de la angajator, partea care revenea angajatorului, la salariat, și astfel s-a anulat practic această creștere.
După deja aproape un an și jumătate de guvernare PSD, cu această fază extrem de discutabilă a creșterilor salariale așa-zise, nu vedem însă nici drumuri, nici autostrăzi, nici școli, nici spitale. Nimic!
Pe de altă parte, lumea se întreabă totuși de unde vin acești bani pentru anumite creșteri care s-au realizat și, dacă ne uităm cu atenție, povestea este una tristă. PSD, în fapt, amanetează viitorul țării! Crește salarii și pensii, și neglijează investiții importante și în infrastructură, și investiții necesare dezvoltării în general.
Acum, din punct de vedere fiscal-bugetar, bugetul național este supus unei presiuni imense. Pe fondul creșterii cheltuielilor totale cu peste 22%, atât este creșterea față de anul trecut, această presiune trebuia, repet, trebuia atenuată printr-un efort consistent, vizibil, de creștere a veniturilor. Deci, de creștere a încasărilor, or aici lucrurilor nu s-au întâmplat deloc așa. Din contră, execuția bugetară, și o să detaliez imediat, arată că practic la niciun capitol veniturile nu au ajuns la nivelul programului. Atenție, program nu impus de cineva, program prezentat tot de guvern. Deci nici măcar propriul program nu și l-au îndeplinit.
Acest lucru arată ceva trist. PSD este incapabil să țină ordine în finanțele publice!
Iar după trei prim-miniștri, și tot atâția șefi la ANAF, cel mai vizibil efect este incertitudinea, lipsa de predictibilitate. În ansamblu, un comportament tot mai costisitor pentru contribuabilul român.
Acum, la venituri bugetare totale. În primul rând, este important să observăm că guvernarea PSD nu reușește în niciun chip să transforme creșterea economică în creștere a veniturilor.
De exemplu, în 2017 - fiindcă avem datele întregului an 2017 – noi am avut o creștere de peste 7%, dar, ce să vezi, veniturile nu au crescut în proporție cu economia. Ba, dimpotrivă, surpriză, veniturile în 2017 au fost cu 3 miliarde mai mici decât programul propriu al PSD, programul guvernelor, mai exact, ale PSD.
Pe trimestrul I 2018, că despre aceste date vorbim acum, veniturile totale au crescut în termeni nominali, suma totală însă, ele sunt cu aproape 5% – 4,5% sub programul bugetar trimestrial. Deci ele sunt sub valoarea programată chiar de Guvern.
Și ca să detaliez un pic, că aici apar noi și noi vești proaste. Veniturile fiscale – acestea ar fi trebuit să crească pe măsură ce a crescut economia, dar nu, ele nu numai că nu au atins cota programată, și aici s-a ratat ținta programată cu 5%. Nu, sunt mai mici decât cele din trimestru I 2017. Și aici avem o nouă contraperformanță a PSD. De la momentul crizei economice din ultimii 9 ani, este prima dată când veniturile fiscale au scăzut față de anul anterior.
Pe urmă, veniturile din impozitul pe profit au scăzut față de trimestrul I al anului trecut. Această chestiune este la fel de gravă. Este o reflectare a faptului că, într-adevăr, economia duduie, dar la bugetul statului duduie numai cheltuielile. Veniturile pauză.
Veniturile din TVA, TVA trebuia să fie așa, stâlpul de bază, pilonul de bază al bugetului. Aici nerealizarea față de program este de 9% și, poate vă amintiți, eu am avertizat atunci când s-a discutat bugetul pe 2018 că este nerealist, se bazează pe un optimism nemotivat.
Vă reamintesc, PSD propunea o creștere cu 16% a veniturilor din TVA și, iată că în primul trimestru suntem cu 9% sub ceea ce a fost programat. Veniturile din accize, aici este un lucru foarte special. Veniturile din accize reflectă probabil cel mai fidel degringolada din finanțele publice gestionate de PSD.
Cu toate că au crescut prețurile, cu toate că s-a reintrodus acciza pe carburant, chestiune care, apropo, nu a fost prevăzută în acel valoros program de guvernare și, totuși, colectarea de către ANAF se află la 12% sub program.
Aceasta este performanța PSD! Cu toate că românii plătesc prețuri mai mari pentru aproape tot, statul nu colectează veniturile cuvenite, nu realizează nici școli, nici autostrăzi, nici spitale.
Fondurile europene, un nou eșec al PSD. Pe partea de venituri, suntem cu 37% sub valoarea programată. La cheltuieli suntem la 43% sub valoarea programată. Este totuși mult sub ce s-a programat și este inadmisibil ca aceste fonduri europene să nu facă parte din prioritățile Guvernului.
Dar de ce să ne mirăm? PSD are tot felul de priorități: lupta cu BNR, lupta cu investitorii, cu multinaționalele, numai cu fondurile europene nu prea se luptă, pentru că, dacă s-ar lupta în interesul românilor, ar trage banii și ar realiza investiții. Măcar de acolo, dacă din fonduri proprii nu reușesc să facă acest lucru.
România - aceasta este un lucru negativ - se află în procedura privind deviația semnificativă a deficitului bugetar. Și aici ar fi bine ca Guvernul PSD să nu uite că România face în continuare obiectul procedurii europene privind deviația semnificativă a deficitului și dacă nu se corectează atunci acest lucru se va agrava, doar că nu se vede nicio intenție și nicio măsură corectivă.
Invit să-și revină pe guvernanții PSD. Per ansamblu, o evoluție total, total nesatisfăcătoare a finanțelor publice.
Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă, pentru a face loc unor oameni responsabili și competenți!
Și, în acest context, este din ce în ce mai vizibil că Dragnea și ai lui nu au nicio soluție pentru o guvernare bună și eficientă.
Vă doresc o seară bună!”
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Procurorii Daniel Horodniceanu și Felix Bănilă, candidați la șefia DIICOT
Mugur Isărescu răspunde, glumind, la întrebarea dacă va mai fi guvernator:
„Nu mai pot, am 70 de ani” / Despre profilul viitorului guvernator: „Să aibă 70 de ani, 28
Iohannis a atacat la CCR legea privind ajutoarele de stat pentru crescătorii de porci și păsări
Toate pensiile se vor plăti până la 15 ale lunii. Corpul de control al premierului a fost trimis la Poșta Română
Ghinea îl acuză pe Juncker că a participat la ”glorificarea” lui Karl Marx:
Gafă de proporții. Mă aștept ca europarlamentarii români să protesteze
Cel mai mare exercițiu NATO în Romania din 2018 are loc în această săptămână
\ în Marea Neagră: 21 de nave militare 10 aeronave de luptă și un submarin participă la Sea Shield 18
Deloitte: Investițiile în zăcămintele din Marea Neagră vor aduce până în 2040 peste 26 miliarde dolari
Iohannis contestă la CCR legea privind reorganizarea CNADR
și înființarea CNIR
Cum blochează Primăria Capitalei eventuale proteste in fața propriului sediu, la PSD și ALDE
Dragnea: Partidul nu acceptă ca în ședința de guvern de joi să nu se adopte ordonanța parteneriatul public-privat
Înalta Curte și Asociația Magistraților din România se declară împotriva modificării
definiției grupului infracțional organizat dorită de PSD
Narcis Neaga a fost numit director general la Compania de administrare a infrastructurii rutiere CNAIR
Medicii de la spitalul din Lugoj donează câte 100 de lei lunar pentru infirmiere și brancardieri,
ale căror salarii au scăzut
Senatorii ALDE vor creșterea pedepselor pentru ucidere din culpă, omor sau vătămare corporală
Pentru a scoate PSD de la guvernare avem nevoie de un PNL cât mai puternic
Bancul zilei: Comnpliment comercial
Horoscopul zilei de8.05.2018
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă