Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1869
De la 07 Ianuarie 2003
111040926

Oameni care trăiesc din sărăcie, dar cu demnitate

  • traficul cu mâncare, soluţia pe timp de criză
  • 7 March 2010, 23:00

Zece tarabe, aşezate la dos în spatele „mini bazarului” de haine ieftine din Piaţa Centrală, sunt arvunite ani de zile de „samsarii” de halva şi peşte scrumbii. Se trezesc cu noaptea în cap, zi de zi, ca să etaleze produsele aduse de peste Prut, unde marfa este mult mai ieftină. Unt, icre negre( la 40 de lei borcănelul), prune uscate, peşte scrumbii, dero, săpun, clame de păr, zahăr, benzină îmbuteliată în sticle de suc. Toate sunt aşezate pe mesele de fier peste care „comercianţii” aşează în grabă o muşama scorţoasă de atâta purtat.
Uneori, stau ore în şir fără să vândă nimic şi blestemă banii cheltuiţi pe maşini până la fraţii moldoveni şi nopţile pierdute. Alteori vând chiar şi 80 la sută din marfă. În mica afacere există un echilibru, după cum se laudă.

Sacoşa cu scrumbii

Mariţa Munteanu, are 63 de ani. A lucrat la Uzinele Textile Moldova, distruse total după revoluţie. De atunci a încercat toate ţările vecine, pe care le-a văduvit de produse care de care mai profitabile. Vine de la 5 dimineaţă şi împarte masa cu o altă „colegă„ de breaslă. Chiar şi pe ger cumplit, s-a înfofolit şi a fost nelipsită din piaţă.
„ Am fost şi în Polonia, îi dădeam cu săpunuri şi şampon de căpşuni că mergea. Acum merg la ucraineni că tare e ieftin. Uite un sac de dero de 9 pozakg îl iei la jumătate faţă de la noi. Eu îl dau cu oleacă mai mult şi tot trăiesc. Am oamenii mei care vin şi cumpără mă roagă. Nu pot să mă plâng. La moldoveni am mai rărit-o. M-am săturat să aduc peşte sărat, prune uscate. Stai cu ele şi câte trei zile şi nu vinzi o prună” a spus femeia.
Mana cerească de peste Prut este o sursă de veni suplimentară, funcţionând perfect ca un second job pentru multe botoşănence, care dacă nu vând la tarabă, colindă piaţa de câteva ori cu produsele pe mână. „Da, lucrez. La o confecţie. Mai iau concediu medical, mai am libere, iar la sfârşit de săptămână, noaptea, trag o fugă cu omul meu să mai aduc câte ceva. Oamenii abia mă aşteaptă, că e ieftin tare” a spus şi Lăcrămioara Prisacariu.
Preţurile sunt şi ele după criză, halva - 8 lei kilogramul, scrumbie afumată - 10 lei kilogramul, mere - 1,5 lei kilogramul, bulion - 6 lei borcanul, conservă peşte - 4 lei bucata, prune uscate - 7 lei. Toate produsele sunt cu 20-35% mai ieftine decât cele din magazinele oraşului. Spre exemplu, un kilogram de piept de pui se vinde cu 8 lei, spre deosebire de 13 lei în magazine. Macroul afumat costă 5 lei bucata, în vreme ce un litru de ulei ajunge la 4,5 lei. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Răzbunare pripită pe şef
Bucătoria Jurnalul: Salata boeuf
Simţul fin al animalelor, posibila stavilă în faţa cutremurelor
Vrem slănina de porc ucraineană, nu haosul vostru politic
„Întotdeauna am avut acest vis: să păstrez tradiţia”
Moldovenii şi istoria lor sau flori pentru Şaghibulin care a folosit corect arma
Vezi cine va conduce PNL după congresul de sâmbătă
Nu de legi avem nevoie, ci de aplicarea lor
Felicitare 8 Marie - primarul municipiului Botoşani
Felicitare 8 Martie - Moldopan SA
Falicitare 8 Martie - Constantin Conţac
Crin Antonescu a pus căluş liberalismului
Ioan Rotundu
Disponibilizaţii din învăţământ nu vor primi salarii comnpensatorii
Comentariul comentariilor (XXXIX)
Ioan Rotundu
Mica publicitate
Captură de aproximativ 60.000 lei la Racovăţ
A refuzat fiola
Serie de acţiuni poliţieneşti desfăşurate în perioada de week-end
Expoziţie de fluturi exotici la Muzeul Judeţean
Inspectorii de la IŞJ Botoşani pleacă în Franţa, în schimb de experienţă
În sistemul bugetar orele suplimentare vor fi compensate şi nu plătite
Părinţii vor avea un rol important în conducerea şcolii
Ei sunt brandul judeţului în politică
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă