Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Aniversări
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1953
De la 07 Ianuarie 2003
123125524

pnl

„În politică nu există femeie sau bărbat”

  • 7 March 2011, 23:00

Încet-încet, femeile îşi croiesc drum în hăţişul politicii, renunţând la canoanele tradiţionale, învingând statutul de soţie la coada cratiţei. Cât de greu este să fii om politic ...cu fustă am încercat să aflăm de la preşedinta Organizaţiei Municipale de Femei PSD, Tereza Nica, care a urcat uimitor treptele ierarhice, ajungând în mai puţin de doi ani de la un membru anonim la statutul de om de bază în structura de conducere a partidului la nivel local.
Raportat la vremurile în care trăim care este acum rolul femeii în societate?
Eu, sunt la ora actuală – soţie, mamă, femeie de carieră- adică manager la o firmă de IT şi om politic şi vreau să vă spun cu modestia ce mă caracterizează că toate aceste roluri le îmbin cu succes. Sunt o femeie tânără şi dinamică. Pentru mine, rolul femeii în societate depinde de chemarea şi darul ei. Dumnezeu a înzestrat femeile cu diferite daruri.
Cred că numele Tereza, nume despre care citim în cartea Faptele Apostolilor mi se potriveste perfect. Maica Tereza a slujit prin fapte bune şi milostenii. Rolul femeii în societate este o problemă curentă şi controversată. Bărbaţii au stăpânit lumea de-a lungul timpului, doar pentru că s-au impus prin forţă şi nu neapărat prin inteligenţă.
Nu neg faptul că există barbaţi extrem de inteligenţi şi mult mai capabili decât zece femei la un loc, dar asta se întâmplă mai rar. Femeia de astăzi este o femeie puternică, ce luptă pentru dorinţele sale. E cum se zice de 3 ori femeie- soţie, mamă şi femeie de succes în carieră. În ziua de astăzi, femeia nu are doar un singur rol ci, mai multe, lucru pe care nu-l întâlneşti şi la bărbaţi, deoarece un bărbat nu poate face ce face şi femeia, adică să ţină o familie şi o casă şi să mai aibă şi o carieră de succes.
Vreau să vă spun şi faptul că sunt o femeie norocoasă. Pe această cale vreau să mulţumesc soţului meu, fiicei mele şi parintilor mei care mă sprijina foarte mult în acţiunile. Poate de aceea mă consider o învingătoare. Eu cred că femeia de astăzi trebuie să fie puternică, hotărâtă, independentă, în stare să se descurce singură, sigură pe ea, dar în acelasi timp sensibilă şi să nu-şi piardă feminitatea.
Ca om politic ce aveţi în vedere?
Da, din luna septembrie 2010 sunt preşedintele Organizaţiei Municipale de Femei PSD Botoşani. Eu mi-am propus ca, pe plan local să sprijin foarte mult comunitatea, să-i ajut pe cei nevoiaşi. Dar, în acelaşi timp să îi ajut şi să-i sprijin foarte mult şi pe colegii mei de partid.
De luni şi până sâmbătă, la noul sediu al OMFSD din Bulevardul Eminescu se desfasoară numeroase activităţi gratuite pentru cetăţenii din Botoşani indiferent de culoarea politică. Am verificat câte femei sunt membre de partid la nivelul municipiului Botoşani.
Mi-am propus şi am reusit într-un timp scurt să fac cât mai activă organizaţia municipală de femei în aşa fel încât pozaele să capete o cât mai mare experienţă în politică şi astfel să aibă mai mult curaj în promovare. Voi susţine necondiţionat toate femeile capabile care vor să intre în partid şi care vor să candideze.
Cât de greu este să fii om politic...cu fustă?
Pentru o femeie este totuşi mai greu în politică. Trebuie să fie foarte atentă la aspect, la cuvinte. O gafă spusă de un bărbat nu este la fel de vizibilă ca şi o gafă spusă de o femeie. Asta şi datorita faptului că femeile din viaţa politică sunt mai puţine şi de aceea sunt mai vizibile. Dar este de zece ori mai greu pentru că femeia se implică şi acasă şi la serviciu şi cu educarea copiilor şi în politică. Deci o femeie face multe sacrificii, viaţa personală este zero.
Aveţi o reţetă de succes?
Perseverenţa, corectitudinea, loialitatea şi multă încredere în capacitatile personale. Femeile trebuie să înţeleagă că în politică nu există femeie sau bărbat. Asta nu înţelegem noi, femeile. Bărbaţii nu au nicio vină. Nu există femeie sau bărbat, ci doar om politic competent.
Nu trebuie să zic eu sunt femeie, trebuie să mă ascultaţi. Nu. Sunt competentă ca om politic şi atunci merit să ocup acest loc lângă d-voastra ca şi colegi.
Femeile sunt slab reprezentate politic în lume, la nivel global doar 15,2% din totalul parlamentarilor sunt femei. Exista o opinie conform căreia creşterea numărului de femei implicate în politica ar îmbunătăţi lucrurile în ţară. Eu personal susţin egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi şi susţin ideea că femeile ar trebui sprijinite mai mult să participe la viaţa politică şi că prezenţa mai multor femei în politică ar duce la îmbunătăţirea situaţiei din România. De ce? Pentru că femeile sunt mai ferme, mai puţin coruptibile, înteleg anumite probleme sau nevoi mai bine decât bărbaţii.
Pentru mine femeile politician dau dovadă de calităţi speciale, au carismă, deschidere spre dialog şi flexibilitate, tenacitate, femeile dau dovada unei înclinaţii speciale către problemele sociale. Performanţele pe plan profesional al femeilor, au arătat că, implicarea lor în politică nu este doar un capriciu, aşa cum îl consideră unii care văd femeia închisă în tradiţia casnică sau oricum subordonată barbatului. Femeia este puternică şi le poate rezolva pe toate.
Un gând pentru femeile din Botoşani?
Viaţa, arta, chiar şi energia se declină la feminin. Ideea, că şi lupta şi pâinea sunt tot la feminin. Privind femeile, sfârşesti a crede în mitul cu supraoamenii în care fiecare din ele valorează cât doi bărbaţi. Ambiţioase, dinamice, cu plăcerea muncii, emotive şi eficace, fac ca intervenţia lor să fie mai intuitivă, mai psihologică, mai benefică. Vreau să închei cu nişte versuri dragi mie scrise de regretatul poet Adrian Păunescu:
Suntem veriga firului de aţă
A fiecărui lanţ făcut din doi.
E greu cu noi, femeile, în viaţă,
Dar e şi imposibil fără noi....
Urez tuturor doamnelor şi domnisoarelor din Botoşani o primăvară frumoasă şi un călduros: La mulţi ani. (a consemnat Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

a mulţi ani femeie veşnic tânără şi frumoasă!
Profesorii continuă să ascundă veniturile din meditaţii
În loc de bani, cuplurile care vor copii primesc vorbe
La Spitalul judeţean Botoşani radiografiile sunt pe bani
NATO nu va interveni in Libia fără un mandat al ONU
Elveţia, Germania şi Franţa, cele mai atractive ţări pentru dezvoltarea turismului
România, pe locul 63 în lume
Felicitare 8 Martie - ISU Botoşani
„Gogoşica parfumată” vorbeşte de funie în casa spânzuratului
casa fiind alianţa USL
Suntem la jumătate în ceea ce înseamnă îndeplinirea criteriilor de aderare
este de părere PDL-istul Sorin Grindei
Comercianţii de substanţe interzise vânează clienţii ne internet
Doamne de poveste – „O viaţă de om, un secol de istorie”
Felicitare 8 Martie - Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Botoşani
Felicitare 8 Martie - Sindicatul IMPACT
Falicitare 8 Martie - PSD Botoşani
Falicitare 8 Martie - PDL Botoşani
Felicitare 8 Martie - primarul Cătălin Mugurel Flutur
Caricatura zilei: Băsescu salvat de la... înec
Bancul zilei: Autoritatea nevestei la români
Horoscop
Învăţăcei în ale nemuncii
Ioanj Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog