Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5289
De la 07 Ianuarie 2003
123695462

Botoşani: Poveşti vânătoreşti, bătute moldoveneşti la Balul vânătorilor

  • Ioan Rotundu
  • 7 March 2016, 23:00

Duminică seară, la localul „Imperia” de la Cucorăni, vânătorii din cadrul Asociaţiei „Teodor Balş” Darabani au pus de-un bal prin care să marcheze închiderea sezonului de vânătoare şi să se laude cu trofeele dobândite pe parcursul sezonului.
Asociaţia vânătorilor „Teodor Balş” Darabani cuprinde 61 de membri şi este condusă de medicul veterinar Alexandru Azamfirei (foto) din Mileanca în calitate de preşedinte, Dinu-Romeo Hrimiuc din Darabani ca director tehnic iar fermierul din Păltiniş, Dănuţ Andruş membru în Comitetul Executiv.
Asociaţia are personalitate juridică şi administrează trei fonduri de vânătoare: Mileanca, Darabani, Suharău situate în partea de nord-vest a judeţului Botoşani. Fiind o Asociaţie de sine stătătoare ea nu este subordonată AJVPS Botoşani. Fondul de vânătoare a fost licitat de la Ministerul Mediului şi este administrat pe cheltuiala Asociaţiei, banii fiind strânşi de la membrii asociaţi.
Cei trei au fost organizatorii balului la care au participat în jurul a 30 de vânători cu nevestele. Fiind la prima ediţie, balul n-a fost unul lipsit de etichetă şi somptuozitate, mai degrabă unul modest iar stângăciile din partea celor prezenţi au fost la ele acasă.
Vânătorii au venit la bal spre seară, unii la braţ cu soţia, alţii cu sticlele cu ţuică şi vin pentru că înţelegerea cu patronul de la „Imperia”, şi el vânător, a fost ca mâncarea să fie de la local iar băutura adusă de acasă de către fiecare participant.
Doamnele au venit îmbrăcate după cum au crezut că pot să se facă remarcate. Am văzut toalete elegante dar şi ţinute vestimentare modeste, unele chiar prea modeste pentru un astfel de eveniment.
La început s-au aşezat cu toţii la masă pentru a consuma antreul format din clasicele preparate pe care le întâlnim la orice restaurant. Mă aşteptat să fie un meniu cu preparate vânătoreşti dar meniul a fost unul de restaurant. Mi-au spus organizatorii că vânătoarea s-a închis la 1 februarie şi n-au mai avut de unde aduce carne de vânat.
Aiurea! Pe vremea când trăia bădia Vasile Dabija, fostul director al AJVPS Botoşani, cu trei zile înainte de bal se pleca la braconaj pe fondul de vânătoare Eminescu. Un mistreţ, o căprioară şi câţiva ieruri poposeau în bucătăria restaurantului unde urma să se desfăşoare balul iar bucătarii pregăteau după reţete de ei ştiute fel de fel de preparate şi mâncăruri, deliciosul sos vânătoresc fiind nelipsit din farfurie.
Cei de la Asociaţia „Teodor Balş”, fiind la prima ediţie, n-au descoperit încă tehnica organizării unui asemenea eveniment dar sunt convins că vor învăţa repede şi vor „plagia” cu succes la viitoarea ediţie procedeele lui Dabija.
Fiind invitaţi să realizăm un reportaj, ne-am organizat într-un colţ al restauratului un mic studio unde i-am intervievat atât pe vânători cât şi pe nevestele lor. N-a fost uşor să realizez interviurile pentru că bieţii vânători n-au prea demonstrat calităţi de buni oratori în faţa camerelor de filmat. Câte ceva inedit tot am reuşit să scot de la ei şi mai ales de la unele neveste titrate, cadre didactice de profesie.
Dacă la început s-au strecurat timid prin faţa reflectoarelor de la camerele de filmat şi s-au aşezat stingheri la mesă, pe măsură ce s-au golit din sticlele de ţuică şi vin, limbile s-au dezlegat iar pofta de dans s-a deschis.
Orchestra a fost una adusă din Lipcani – Republica Moldova, coordonată de profesorul dărăbănean de muzică Mirel Dascălu. Am stat de vorbă şi cu muzicanţii şi ei grei la vorbă pentru că limba rusă le este mai familiară decât limba moldovenească.
Hore, sârbe, bătute moldoveneşti iau atras pe ringul de dans pe mai toţi cei de la mese care au dansat după cum au crezut ei că sunt mai interesanţi faţă de ceilalţi dansatori.
S-au spus şi poveşti vânătoreşti. Unele povestite cu har şi haz, altele cu poticneli şi încâlcite că te întrebai dacă-i poată şi trebuie să râzi sau doar poveşti inventate la gura sobei de către bunici să-şi adoarmă nepoţii.
Una peste alta, aflat la primă ediţie, balul vânătorilor din Asociaţia „Teodor Balş” Darabani a fost un eveniment reuşit, oamenii s-au distrat în limita bunului simţ, civilizat, vânătorii s-au lăudat şi ironizat între ei, nevestele au râs vesel sau forţat după cum a fost spusă şi poanta.
Reportajul intitulat „Balul, vânătorilor” va fi difuzat sâmbătă, 12 martie, ora 19.00 pe Tele’M Botoşani în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu. Vă invit să-l urmăriţi pentru că are farmecul său. N-o să plângeţi de râs dar nici n-o să staţi bosumflaţi!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: De Ziua femeii
Reţeta zilei: Borş de perişoare
zilei de 08.03.2016
Klaus Iohannis, la Ierusalim: Intelegem asigurarea securitatii Israelului ca un subiect axiomatic,
pentru care nu exista compromisuri
Prognoza meteo pentru marti si miercuri
Ambasada SUA: Darren White nu mai este angajat al guvernului SUA,
Prognoza meteo pe doua saptamani:
UNPR se delimiteaza PSD, in ciuda protocolului, si ar putea sustine doua tururi pentru alegerea primarilor:
"Exista o anumita neincredere in partenerii nostri de alianta"/ Alegerea noului presedinte, pe 26 martie
Omul de afaceri Dan Adamescu este inculpat intr-un dosar privind o paguba de aproape 800 milioane de lei la Astra Asigurari
Adamescu are 10 zile pentru a plati o cautiune de 40 milioane de lei
Cine este Darren White, fostul sef al US Secret Service si cu cine face afaceri in Romania
Ticăloşi şi-n zi de sâmbătă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog