Senatorul liberal Mihai Ţābuleac a recurs luni la o nouă metodă prin care īncercă să atragă atenţia asupra marii probleme cu care se confruntă botoşăneni, preţul foarte mare al gigacaloriei. Fără a fi vinovaţi pentru poziţionarea geografică şi nivelul scăzut de dezvoltare economică, botoşănenii au ajuns totuşi fruntaşi la preţul mare al energiei termice, pe care īl vor plăti īn această iarnă.
Comuniştii n-au făcut referendum pentru a ne īntreba dacă suntem de acord să investim īntr-o centrală termică neperformantă sau să nu investim īntr-o magistrală de transport gaze naturale. După revoluţia din decembrie 1989, necazurile tranziţiei, dar şi lipsa unei strategii care să asigure o descentralizare nu numai a administraţiei, ci şi a dezvoltării economice, au făcut ca problema asigurării populaţiei cu energie termică să rămānă nerezolvată, arată Mihai Ţābuleac. Municipiul Botoşani a fost şi a rămas campion īn ceea ce priveşte costul gigacaloriei, cauzele fiind după cum afirmă acesta, īn mod indubitabil obiective. Pentru populaţia din judeţul Botoşani, care locuieşte īn cea mai mare parte la sate, iarna reprezintă un coşmar din cauza lipsei reţelelor de alimentare cu gaze naturale. O vreme, īn ceea ce priveşte termoficarea centralizată, nu au fost probleme pentru că s-a aplicat sistemul de subvenţii de la bugetul de stat. Municipiul Botoşani era, īn mod constant, şi campion la subvenţii, iar populaţia a beneficiat de preţuri de referinţă unice la nivel naţional. Iarna aceasta īnsă, regula jocului s-a schimbat fundamental.
Potrivit noilor reglementări, pentru că am moştenit cea mai ineficientă uzină termică, pentru că avem domiciliul īntr-o zonă foarte friguroasă, pentru că am fost neglijaţi de guvernanţii tranziţiei, va trebui să suportăm noi factura cu penalităţi, a declarat senatorul botoşănean. Prin efectul legii, iarna nu va mai fi la fel de frumoasă pentru tot romānul şi cu atāt mai puţin pentru botoşăneni. Din punctul său de vedere, noua politică, potrivit căreia botoşănenii vor plăti preţul cel mai mare, iar bucureştenii pe cel mai mic, este cel puţin atāt de defectuoasă ca şi vechiul sistem al echilibrării prin subvenţii bugetare. Acesta īşi argumentează raţionamentul prin faptul că, īn primul rānd, nu se bazează pe principiul acordării şanselor egale, introducānd

introducānd īn ecuaţie participarea la costuri a autorităţilor locale fără a ţine cont de posibilităţile concrete şi obiective de suportabilitate a bugetelor acestor entităţi. Īn opinia sa, dacă īn perioada precedentă, s-ar fi derulat un program naţional de investiţii cu efect concret īn ceea ce priveşte diminuarea marjei dintre costul minim şi maxim de producere a gigacaloriei, situaţia ar fi fost cu totul altfel. Īn pofida faptului că īn Botoşani au intrat bani de la buget pentru investiţii, aceşti bani n-au ajuns decāt pentru refacerea infrastructurii, nu şi a sursei. Ţābuleac subliniază faptul că lista publicată de autoritatea de reglementare reflectă o diferenţiere mare a preţurilor de referinţă. Se recunoaşte astfel existenţa unui dezechilibru ce vine din urmă, fără a putea fi controlat de comunităţile locale.
Neluarea īn calcul a gradului de suportabilitate al bugetului local reprezintă ceva mai grav decāt o omisiune, susţine liberalul botoşănean. Īn al doilea rānd, acordarea ajutoarelor sociale nu poate asigura o compensare decāt pentru persoanele cu venituri foarte mici. Deşi nu neagă faptul că statul nu trebuie să-l ajute pe cel care se descurcă singur, liberalul consideră că nici nu trebuie să-l discrimineze īn funcţie de localitatea de domiciliu. Senatorul liberal susţine că această măsură ajută dar nu combate sărăcia, amăgeşte şi ne deposedează de resorturile capabile să asigure un buget mai bun pentru viitor, astfel īncāt primăria să poată participa la costuri īn mai mare măsură iar factura suportată de populaţie să fie mai mică. Din punctul său de vedere soluţia rezultată din ecuaţia propusă nu este corectă. Ţābuleac vede rezolvarea problemei prin implicarea Guvernului, urgent. Īnainte de adoptarea noilor reguli privind stabilirea preţurilor la energia termică, Senatorul liberal consideră că trebuia realizată magistrala de transport gaze naturale pānă la municipiul Botoşani, racordarea la această reţea a celorlalte localităţi ale judeţului şi construirea unei uzine de produs energie prin cogenerare.
Doar după īndeplinirea acestei condiţii, pot fi īndreptăţite atāt pretenţia cāt şi posibilitatea de a ne descurca singuri. Īn caz contrar, īndrăznesc să afirm că nu avem de a face cu o măsură de descentralizare ci cu o dovadă de fugă de răspundere, apreciază senatorul botoşănean. (Bianca ALBU)