Sâmbătă, 23 octombrie, am filmat la Copălău reportajul intitulat Usturoi de Copălău, care a şi fost difuzat pe postul Tv SOMAX Votoşani, fiind extrem de biune primit de telespectatori. . În timp ce umblam prin comună şi filmam fel de fel de cadre, am fost nevoiţi să trecem de mai multe ori peste râul Miletin, cel care taie localitatea Copălău exact prin mijlocul satului.
Vreo două poduri erau cam şubrede, dar cu bătrâna noastră Dacie ne-am înghizuit să le trecem. La ultimul pod încă am avut probleme. Înaintea noastră mergea o căruţă încărcată cu lemne. Am aşteptat să treacă ea mai întâi podul pentru a nu crea suprasarcină.
Nu mică ne-a fost surpriza să vedem cum abia intrată pe pod, una din scânduri a cedat iar roata faetonului a intrat în gaură, Lemnele sau prăvăli şi numai o minune a lui Dumnezeu a făcut să nu prindă pe nici unul dintre cei trei cetăţeni care stăteau călare deasupra lor. Am filmat accidentul (foto şi filmuleţul nr. 1) şi apoi ne-am făcut curaj să trecem podul.
Tot în acea sâmbătă ne-a atras atenţia faptul că maşinile societăţii Tehnic Asist, societatea care asfaltează uliţele satului Copălău, cărau un fel de nisip amestecat cu lut. Cum acest amestec se folosea ca ultim strat la uliţa ce urma a fi asfaltată, ne-am mirat mult, mai ales că nu trecuse o lună de zile de când am scris că la Copălău societatea Tehnic Asist lucrează

Sâmbătă, 6 noiembrie, am-am deplasat pentru filmări în comuna Frumuşica, în vederea realizării reportajului Clanul fraţilor Gavril. Curiozitatea ne-a făcut să vizitez la Copălpu din nou podul cu pricina, pentru a vedea dacă a fost reparat. Da, a fost cârpit cu două bucăţi de scândură din care ies la vedere două cuie de mari dimensiuni, adevărate capcane nu numai pentru anvelopele maşinilor ci şi cele ale faetoanelor.
În rest, podul arată tot zdrenţuit şi la unul din capete cu scândurile putrezite şi rupte, sub care se casă o gaură capcană care (foto 2), dacă la vvreme de noapte nu va fi observată, vehiculul ghinionist va ajunge în apele Miletinului.
Este un lucru lăudabil că primarul Ceplinschi asfaltează uliţele satului. Dar poate că se cădea ca mai întâi să modernizeze podurile. Pentru că uliţele arată acum făţuite iar vreo două poduri zdrenţuite rău de tot. Dacă am în vedere că primarul este inginer la bază, adică ttehnic în gândire, ar fi trebuiit să vadă aceste disfuncţiuni şi singur, nu să i le arate presa de la Botoşani.
Se cer bani mulţi pentru modernizat un pod, dar reparaţiile se pot face cu puţină voinţă şi interes local, nefiind nevoie decât de câţiva dulapi de scândură. Iar Copălăul este înconjurat din toate părţile de pădure. Aşa că reparaţiile, până va sosi vremea modernizărilor, se pot face cu bani foarte puţini. Bani doar pe materiale, că munca trebuie s-o facă cei asistaţi social şi care sprijină toată ziua zidurile crâşmelor din localitate.
Ioan Rotundu