Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8649
De la 07 Ianuarie 2003
111047706

Povestea sediului Primăriei Manoleasa miroase a corupţie

  • 7 November 2017, 23:00

Actualul primar PSD al comunei Manoleasa, Cristinel Aroşculesei, s-a trezit cu sediul primăriei scos la vânzare prin licitaţie. Clădirea, pentru care primărie a plătit suma de 12,4 miliarde lei veci, este scoasă la vânzare pentru suma de 1,4 miliarde, adică 140 mii lei actuali.
Cum a fost posibil să se ajungă la o astfel de situaţie incredibilă? Cu justiţia din Botoşani nimic nu este imposibil. De ani de zile scriu că în justiţia din Botoşani corupţia îşi face de cap. De ani de zile scriu că la Botoşani există o grupare mafiotă formată din poliţişti, procurori, avocaţi şi judecători şi dacă reuşeşti să ajungi la unul dintre membrii grupării, poţi să nu ai dreptate, ea ţi se va da dacă ai banii cuveniţi să ţi-o cumperi.
Arestarea şi apoi trimiterea în judecată a prim-procurorului Raluca Stâncescu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani nu pare să fi afectat prea mult afacerile grupării mafiote.
Revenind la „cazul Manoleasa”, trebuie să ne întoarcem la nivelul anului 2008. În urma alegerilor din acest an, primarul comunei a fost ales liberalul Mircea Mihai. Pentru că sediul primăriei era unul foarte vechi iar în plin centrul localităţii Manoleasa medicul veterinar Constantin Pânzaru anunţase vânzarea vilei ce tocmai o ridicase, primarul Mircea Mihai a considerat că este o bună oportunitate pentru a da comunei o primărie nouă. S-a negociat preţul de 12,4 miliarde lei vechi. Vânzătorul Constantin Pânzaru a primit suma de 8 miliarde lei, diferenţa de 4,4 miliarde lei fiind sechestrată de DNA Suceava unde Pânzaru era anchetat într-un dosar de corupţie.
În baza actului primit de la DNA Suceava, primarul Mircea Mihai a deschis la Trezoreria Botoşani un cont pe numele lui Constantin Pânzaru în care a depus suma de 4,4 miliarde lei vechi la dispoziţia DNA.
Peste trei ani DNA a ridicat sechestrul, numai că între timp şi ANAF Botoşani a revendicat de la Constantin Pânzaru suma de 1,4 miliarde lei pentru datoriile create statului de pe urma societăţii sale. Primarul Mircea Mihai n-a avut nicio posibilitate legală de a nu executa poprirea înfiinţată de ANAF, aşa că a virat suma la bugetul statului iar diferenţa de 3 miliarde lei vechi a revenit lui Constantin Pânzaru. Până la acest moment nimic ilegal nu s-a produs.
Însă, tot din anul 2008 soţia lui Pânzaru a deschis divorţ. Ciudat, deşi în anul 2011, când DNA a ridicat sechestrul de pe contul soţului deschis la Trezoreria Botoşani, soţia acestuia nu a intervenit pe calea justiţiei de a-şi cere partea. O va face mai târziu. S-a găsit şi un judecător care să-i dea dreptate, obligând, nu soţul, ci Primăria Manoleasa să-i dea suma de 1,4 miliarde lei vechi, deşi primăria achitase integral preţul clădirii cumpărate iar răfuiala de împărţire a bunurilor dintre soţii Pânzaru îi privea.
Şi mai ciudat este că un executor judecătoresc scoate la vânzare sediul primăriei pentru această sumă, deşi valoarea lui este de peste 10 ori mai mare. Actualul primar Cristinel Aroşculesei bate pe la uşa prefectului să fie ajutat să achite suma. În opinia mea va fi o mare nedreptate ca din banii publici să se achite această sumă fostei soţii a lui Pânzaru de vreme ce preţul de cumpărare a fost achitat integral. Cum a judecat acel judecător că nu trebuia suma virată la ANAF, datorie certă a familiei Pânzaru către stat, găsind vinovăţia la primărie şi nu acolo unde se află ea cu adevărat?
Suspect mi se pare şi modul în care actualul primar încearcă să rezolve problema plătind suma şi nu găsind noi căi de a se adresa justiţiei. Nu cu juristul primăriei trebuie să se consulte ci cu un avocat specializat. În primul rând trebuia contestată executarea silită pe motiv că sechestrul şi licitaţia sunt organizate pentru un preţ nesemnificativ faţă de valoarea întregii clădiri. Apoi, există calea extraordinară de atac numit㠄revizuirea în civil” a hotărârii judecătoreşti prin care primăria a fost obligată la plată. Mai trebuie sesizată Inspecţia judiciară din cadrul CSM care să verifice cât de corect a fost judecat acest proces.
Sunt mai multe oportunităţi juridice de care se poate face uz pentru a nu se plăti din banii publici o sumă necuvenită. Numai să se vrea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Pariu neinspirat
Horoscopul zilei de 8.11.2017
Povestea unui antreprenor belgian care a venit în România pentru a cultiva “aur roşu”.
Cât a investit şi câţi bani îi aduce preţiosul condiment
Ministerul Educatiei organizeaza o consultare nationala on-line cu privire la rolul temelor pentru acasa
Serban Nicolae: E nevoie de o definitie mai clara a abuzului in serviciu, se confunda cu coruptia
Sorin Grindeanu, votat de Camera Deputatilor in fruntea ANCOM
Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa, urmarit penal de DNA pentru abuz in serviciu
Apar sporuri noi pentru bugetari:
Guvernul modifica legea salarizarii unitare pentru functionarii care muncesc in conditii grele
Lupul dacic va fi logo-ul Romaniei pentru presedintia UE in 2019.
Cine a facut parte din juriu si cum arata propunerile de logo intrate in finala
Semnarea Acordului de Parteneriat între Județul Botoșani și Municipiul Bălți
Guvernul a programat miercuri la ora 15.00 sedinta decisiva pentru modificarea Codului Fiscal
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă