Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12598
De la 07 Ianuarie 2003
120749239

Botoşani: Primarul Ovidiu Portariuc, un primar biodegradabil

  • Ziua recoltei, un fiasco ce va intra în istoria oraşului
  • 7 October 2012, 23:00

Organizată pe parcursul a două zile, respectiv sâmbătă 6 şi duminică 7 octombrie, Ziua recoltei s-a dovedit a fi un fiasco de răsunet. Primarul Ovidiu Portariuc, cel care a anunţat organizarea evenimentului, n-a demonstrat deloc spirit organizatoric şi nici cunoaştere în domeniul legumiculturii judeţului. Deşi iniţial primarul anunţase că la sărbătoare vor participa vreo 18 – 20 de producători legumicoli autohtoni, mesele înşirate în parcarea magazinului Botoşani n-au fost ocupate în întregimea lor, multe tonete şi rafturi de expunere rămânând pe post de mobilier decorativ.
Puţinii legumicultori care au participat erau mai degrabă samsarii din Piaţa centrală. Printre ei s-au rătăcit şi vreo cinci adevăraţi legumicultori, care priveau descurajaţi la puţinătatea curioşilor ce se uitau fără a cumpăra ceva.
Amestecul de legumicultori cu samsarii din piaţă explică şi prezenţa la vânzare a legumelor desenate, adică modificate genetic, care seara sunt verzi iar a doua zi dimineaţa roşii, aduse din import.
Au fost şi legume de-ale noastre, tot modificate genetic. De exemplu, un legumicultor vindea ardei graşi de mărimea unui zamuz dolofan. Umplut, un astfel de ardei ar fi săturat întreaga familie dar ar fi sărăcit şi bugetul familiei. Umplut cu verze puse la murat, acest ardei s-ar fi muiat şi murat la coajă prin primăvară. A tronat şi usturoiul spaniol, ambalat în săcuşori de plasă, struguri din Republica Moldova, ceva mere de livadă autohtonă dar şi harbujei pentru murat aduşi din Turcia.
Una peste alta, la Ziua recoltei s-a putut vedea un amestec de legume din import modificate genetic, cu legume neaoşe, zarzavaturi îmbătrânite, ceva varză şi conopidă pozadin zona Tecucilor, acest amestec fiind oferit spre vânzare de un alt amestec, uman de această dată, format de samsari şi producători agricoli adevăraţi.
Preşurile au fost mai ridicate decât cele din piaţă, ceea ce i-a enervat pe unii cumpărători. N-au lipsit blestemele celor cu bani puţini în buzunar şi replicile tăioase ale falşilor sau adevăraţilor producători.
În toată această degringoladă, lateral de mesele legumarilor s-a aflat un grătar de mici deservit de o gaiţă din Piaţa mare. Gaiţa îi oprea pe trecători poftindu-i la un mic. Câţiva au cedat insistenţelor sale- Şi-a luat duminică grătarul şi-a plecat bombănind că dacă stătea în piaţă vindea mici de trei ori mai mult.
Este pentru prima dată în istoria oraşului Botoşani când s-a organizat Ziua recoltei fără ca participanţii să poată bea o cană cu must şi să guste din tradiţionala pastramă de oaie.
Puţinii botoşăneni care au trecut prin zonă au fost de acord că sărbătoarea n-a fost organizată în mod responsabil, că totul a fost doar un eveniment bifat pe agenda primarului.
Semne că evenimentul nu va fi unul de răsunet au apărut de sâmbătă dimineaţă, când mesele au fost ocupate doar parţial iar botoşănenii treceau printre ele şi se duceau în Piaţa mare. Sâmbătă, pe la ora 10.00 (foto 3) era ceva mişcare dar la ora 15.00 deja perimetrul era pustiu.
Pentru sâmbătă la ora 17.00 era programată deschiderea oficială, urmând ca primarul Portariuc să vorbească audienţei. Se anunţase că va participa şi Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, venit în vizită la PSD pozaBotoşani.
Parcarea fiind pustie, tarabele goale şi doar doi câini comunitari îşi jucau coada pe lângă un muncitor de la urban Serv care aduna nişte resturi vegetale, deschiderea oficială n-a mai avut loc.
Duminică dimineaţă, tot în jurul orelor 10.00 (foto 1), era ceva mai multă mişcare. Coregraful Mihai Fediuc şi Ansamblul de dansuri „Balada” au atras ceva gură casă, nişte pensionari cu mâinile la spate, cum se poate vedea şi din fotografie. A trecut prin zonă şi primarul Portariuc, cu o sacoşă sub braţ. Într-o discuţie cu apropiaţii săi a recunoscut că evenimentul n-a fost unul reuşit.
La ora 13.30 (foto 2), cei de la sonorizare au strâns măgăoaiele şi au plecat. Nici nu mai aveau cui cânta. Doar in legumar puternic mirosind a bere, câţiva privitori şi ceva jandarmi. La ora 14.00 platoul era disponibil parcării maşinilor.
Consilierul municipal din partea Ecologiştilor, Gheorghe Iavorenciuc, cel care a reclamat presei că iniţiativa cu Ziua recoltei îi aparţine dar că a fost plagiat de primar, s-a declarat satisfăcut. „Ovidiu Portariuc, prin organizarea Zilei recoltei, a demonstrat că este un primar biodegradabil. El se degradează accelerat şi nu va putea să-şi ducă mandatul până la capăt” a fost opinia lui Iavorenciuc, o opinie care se potriveşte perfect ca epilog la întreaga panaramă ce primarul a dorit s-o numească sărbătoarea Zilei recoltei.
Dacă istoria nu va consemna mari isprăvi ale primarului Portariuc, el nefiind capabil de aşa ceva, va consemna în schimb acest fiasco. Aşa că tot va rămâne cu ceva în istoria oraşului nostru.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Dorinţa Mariei
Doi copii romani i-au provocat muşcături grave unui bărbat, la Roma, într-o tentativă de jaf
Confirm că România poate fi oricând o posibilă ţintă a unor acţiuni teroriste
Legaţi-l pe Portariuc, trataţi-l şi redaţi-l întreg societăţii
Ioan Rotundu
Protest al presei din Botoşani
faţă de regulamentul abuziv al primarului Ovidiu Portariuc
Majordomul Papei Benedict al XVI-lea a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare
Hidroelectrica va înregistra pierderi de 100 milioane euro în acest an
Am rezerve faţă de serviciile de informaţii, cu şefi cu tot
probabilitatea ca Laura Kovesi să devină şef al DNA este foarte mare, sper să nu se întâmple asta
Extracţia de gaze în Marea Neagră ar putea începe spre sfârşitul deceniului
exploatarea ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale
Ne-am mai pricopsit cu o pocitanie politică
Ioan Rotundu
Cristian Roman: „Vin cu candidaţi condamnaţi penal”
Valeriu Zgonea a fost din nou la Botoşani
În războiul pres㠖 Portariuc, Ţurcanu este de partea presei
Cadrele didactice nu vor posturi unde primăriile nu decontează transportul
DSP începe numărătoarea bolnavilor cu viroze
Botoşani: Tot mai multe rude ale pacienţilor internaţi cumpără medicamentele
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă