Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6387
De la 07 Ianuarie 2003
123769603

Ecou

Eveniment de prim rang organizat la Flămânzi cu personalităţi din Republica Moldova

  • 7 October 2015, 23:00

În cadrul proiectului ”Dialog Moldav”, finanțat de Consiliul Județean Botoșani, vineri, 2 octombrie 2015, au avut loc la Flămânzi și Botoșani, două ”întîlniri de gradul trei” cu două marcante personalități din Republica Moldova.
În cadrul evenimentelor, desfășurate de la ora 13:00 la Biblioteca Județeană ”Mihai Eminescu” din Botoșani și, de la ora 15:30, în sala de ședințe a Consiliului Local Flămânzi din cadrul Primăriei Flămânzi, au fost prezentate și lansate cărțile: ”Cartea naturii – Almanahul Prutului și al Dunării”, volum scris de jurnalistul Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova (fost deputat în mandatul 1990-1994) și ”Cotul Donului 1942”, dar și ”Românii din jurul României”, ambele scrise și ilustrate de conferențiarul universitar Vasile Șoimaru, economist, publiciat și doctor în Economie.
Au fost perezenți la eveniment, în afara celor doi autori, prof. Petrică Murariu, consilierul pe proiecte al primarului de Flămânzi, doctorandul Elena Siminiceanu, profesor de istorie la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi și consilerul Constantin Pitorac, fostul primar al orașului Flămânzi, care a fost și moderatorul activității, precum și circa 200 de elevi din clasele a XII-a de la liceul amintit, care au umplut pănă la refuz sala de ședințe a Primăriei Flămânzi.
Constantin Pitorac: ”Țin să-i prezint încă o dată pe cei doi neobosiți alergătiri pe toate meleagurile lumii, cu stindardul românesc în mână. Profesorul Vasile Șoimaru a mai fost la Flămânzi, este un prieten al localității noastre și țin să-mi amintesc Ziua Națională a României de acum câțiva ani cînd dânsul a preferat să participe la festivitățile de aici, deși fusese invitat să participe la cele oficiale, de la Alba Iulia.
Vasile Șoimaru, care a urmărit cu atenția și mișcarea culturală locală, se află în prezent, într-un periplu cultural prin Botoșani, lansând și prezentând cărți la mai multe licee din Botoșani”. În succinta sa alocuțiune Vasile Șoimaru a spus: ”Deși mă pregătesc de pensie, drumurile noastre nu s-au împuținat, și-am să continui întâlnirile mele cu românii din toată lumea, atâta timp cât voi putea. Sunt pentru a patra oară la Flămânzi, localitate în care am întâlnit personalități și oameni deosebiți, așa că promit că am să mai vin.
Am lansat între timp vreo 4-5 cărți, pe care i-am promis fostului primar Constantin Pitorac, că am să vin aici ca să le prezint. ”Românii din jurul României” coține 1.000 de fotografii făcute în cursul întâlnirilor mele cu românii din toată lumea, din Caucaz și din nordul Italiei, ba chiar am traversat Atlanticul și am discutat și cu românii din Canada, urmașii celor plecați din țară acum 120 de ani din cauza asupririi austro-ungare”.
În ultima parte a întâlnirii cu elevii din Flămânzi, Vasile Șoimaru a prezentat cartea ”Cotul Donului 1942” evocănd ”întâlnirile emoționante avute cu locuitorii din aceste locuri, unde, în cel de-al Doilea Război Mondial, Armatele a 3-a și a 4-a, au fost decimate de ruși și unde, deși s-au prăpădit 250.000 de ostași din armata romnă, Guvernul României nu s-a îngrijit pînă în prexent să le ridice măcar o troiță, deși Germania și Ungaria au construit aici ostașilor căzuți în război monumente impunătoare, mari cât un stadion”.
În afara cărților menționate Vasile Șoimaru a donat pentru bibliotecile locale, volumele ”Istoria Basarabiei”, lansat la Chișinău pe 9 august 2015, ”prima lucrare de acest fel din Republica Moldova, necesară deoarece manualele din Republica Moldova sunt pline de greșeli și de minciuni”, precum și monografia comunei Miroslovești, în care s-a născut mama scriitorului Mihail Sadoveanu și unde autorul a descoperit ultimii patru veterani de război care au luptat la Cotul Donului.
În finalul întâlnirii, a luat cuvântul jurnalistul Alecu Reniță, fost redactor al publicației ”Literatura și Arta” care, înainte 1989, citită și copoiată pe ascuns, ”a trezit conștiința națională printre români și moldoveni deopotrivă”. Alecu Reniță: ”Nouă regimul ne-a interzis să-l cunoaștem pe Mihai Eminescu, să ne închinăm la mormâmntul lui Ștefan ce Mare.
Dar, după cum vedeți, vorbim aceeași limbă, suntem aceeași națiune, căruia, la 28 iunie 1944, i s-au răpit în mod samavolnic două mari teritorii, Basarabia și Bucovina”. Jurnalistul a mai vorbit pe scurt despre revista inițiată de el, ”Revista națională Natura”, editată în 16 pagini de format mare și avănd peste 45.000 de cumpărători și abonați, publicație în care semnează editoriale și materile legate de mediu.
Gabi Gomboş

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Mort de fericire
Horoscopul zilei de 8.10.2015
Reţeta zilei: Dulceaţă de gogonele
Incendiu generat de un scurtcircuit electric
In Romania exista 5.459 de votanti cu varsta de peste 100 de ani
Mihai Tararache (PNL) propune ca recidivistii sa nu primeasca locuinte sociale si prezinta "metoda pisica":
"Sute de constantenii se planga ca nu mai gasesc rufele pe sarma"
Fostul ministru Stelian Fuia, condamnat in prima instanta la 4 ani de
Gorghiu sustine ca guvernarea Ponta nu si-a respectat promisiunea de a crea noi locuri de munca
Prestigioasa echipa de dezbateri a Universitatii Harvard a pierdut in fata unei echipe de detinuti din New York
Trei nave de razboi chineze au acostat, in premiera istorica, in Polonia
Rusia trece la un alt nivel in Siria si lanseaza atacuri de pe crucisatoare
Armata siriana a lansat o vasta ofensiva in centrul tarii
Marirea si caderea regelui deratizarilor din Romania
Cine este Alexandru Badea, suspectat ca a mituit mai multe administratii locale din Romania
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog