Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15361
De la 07 Ianuarie 2003
112765712

Miorcani: Conacul Pillat ţinut sub cheie de Mitropolia Iaşi prin preotul Hluşcă

  • Ioan Rotundu
  • 7 October 2016, 23:00

Joi am trecut din nou prin comunele din partea de nord a judeţului având drept scop să-mi actualizez informaţiile despre viaţa acestor comunităţi pe unde politicienii de rang înalt nu se înghesuie să ajungă pentru că drumurile sunt prăpăstioase.
Nici politicienii judeţului nu-şi murdăresc pantofii dându-se jos din maşina parlamentară decât dacă sunt invitaţi pe la vreo petrecere botezată pompos „festival folcloric” ori „acţiune culturală intercomunală”, prilej de ospăţ şi de pus la cale afaceri de partid că asemenea evenimente nu se organizează decât sub umbrela partidului din care face parte primarul gazdă.
Aşa am ajuns şi în satul Miorcani, satul în care a copilărit şi şi-a petrecut o mare parte din viaţă poetul publicist şi om politic Ion Pillat.
Voiam să văd dacă conacul familiei a fost reabilitat cum se anunţase de către noul proprietar şi i s-a dat o destinaţie culturală. De precizat că nepoata poetului, Monica Pillat, a dorit să doneze conacul Primăriei Rădăuţi Prut pentru a-l administra şi transforma într-un centru cultural, loc de pelerinaj al oamenilor de cultură aşa cum a mai avut o astfel de destinaţie în regimul comunist când marii oameni de cultură, actori, cineaşti, scriitori veneau anual la Miorcani pentru a prezenta din propriile creaţii.
Amintesc aici numele Constantin Ciopraga, Ovidiu Crohmălniceanu, Silviu Stănculescu, Florin Vasiliu, Doina Uricariu, etc.
Numai că dorinţa de donaţie a Monicăi Pillat n-a putut fi împlinită pentru că la acea vreme Primărie Rădăuţi Prut era condusă de primarul social-democrat Gheorghe Alupoaie (foto) care a refuzat într-un mod deloc elegant oferta, omul fiind inginer agronom pricepându-se la alte forme de cultură decât cele ale artei. Prin anul 2010 Monica Pillat a donat conacul şi 3,8 ha pădure Mitropoliei Iaşi cu dorinţa ca imobilul şi grădina aferentă să fie amenajate cu destinaţie cultură. De atunci conacul a fost abandonat. Doar la stradă s-a ridicat un gard înalt ca trecătorul să nu poate vedea ce se află dincolo de el.
Mitropolia a încredinţat conacul spre administrare preotului paroh din Miorcani, Octavian Remus Hluşcă. Dar preotul, în afară de faptul că a postat un tex pe site-ul parohiei pentru a se făli cu numele poetului, n-a făcut nimic altceva în plus.
„De numele satului Miorcani se leagă o parte din opera şi creaţia binecunoscutului om de cultură şi poet, Ion Pillat. De remarcat este dragostea şi respectul pe care le-a avut poet pentru satul Miorcani şi oamenii lui.” – stă scris pe site-ul parohiei şi nimic realizat în teren pentru a fi cinstită memoria poetului prin a continua tradiţia actului cultural consacrat în regimul comunist.
Am discutat la Primărie cu viceprimarul Dan Alungei care mi-a explicat că fiind proprietatea Mitropoliei Iaşi, conacul nu poate fi reabilitat prin atragere de fonduri europene pentru că nu sunt finanţări pentru astfel de obiective aflate în administraţia BOR.
Cu amărăciune am constatat că şi conacul Pillat a urmat aceiaşi cale a distrugerii ca şi Casa Sofian din Botoşani, casă de patrimoniu datorită arhitecturii sale speciale, ajunsă şi ea în proprietatea Mitropoliei Iaşi şi abandonată.
Intelectualii din Miorcani nu l-au văzut niciodată la faţă pe Dănuţ Huţu, director al Direcţiei Judeţene de Cultură din anul 2008. Nici n-au auzit de el. Sunt convins că nici Huţu n-a auzit de conacul Pillat de la Miorcani. Dacă auzea nu-l lăsa pe mâna Bisericii şi se zbătea să-l menţină în patrimoniul cultural al judeţului.
Mi s-a mai spus că nepoata poetului, Monica, s-a declarat nemulţumită de faptul că Biserica nu s-a îngrijit de conac şi n-a respectat înţelegerea făcută în cadrul donaţiei şi că ar vrea să reintre în proprietatea acestuia pentru a-i da destinaţie culturală. Să-i ajute Dumnezeu să-şi împlinească voinţa!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Răspuns… erotic
Horoscopul zilei de 8.10.2016
Ambasadorul SUA: Guvernul Romaniei ar trebui sa joace un rol in incurajarea antreprenorilor
Noua impozitare diferentiata pentru restaurante, baruri si hoteluri se va aplica din ianuarie 2017
PDATE Juncker: UE trebuie sa fie intransigenta in fata manevrelor Marii Britanii privind Brexitul
Profesorul care a facut sesizari de plagiat in cazurile Ponta, Oprea si Toba
a cerut oficial CNATDCU sa verifice doctoratul Laurei Codruta Kovesi
Klaus Iohannis despre propunerea lui Nicusor Dan
ca Dacian Ciolos sa prezinte un "program de continuare", iar partidele sa il sprijine pentru un nou mandat: Nu pot decat sa ii recomand domnului Nicusor Dan sa ii spuna acest lucru domnului premier
Un italian a ajuns sa cerseasca in Romania.
Ordonanta care ajuta plagiatorii merge mai departe:
Comisia pentru invatamant din Senat a respins cererea de reexaminare depusa de Iohannis si a trimis-o la votul definitiv
G20: Riscurile care ameninta economia globala au crescut
Presa-b gura lu' Rotundu: Emisiunea din 7.10.2016
ASnunţ angajare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă