Dealtfel, în perioada inundaţiilor noi am fost în zonă şi chiar am filmat până unde au ajuns apele Siretului şi ale Molniţei. De asemeni am stat de vorbă şi cu primarul Constantin Ciornodolea. Conform ştiinţei primarului şi a celor afirmate de sătenii cu care am dialogat noi, la Cândeşti au fost afectate de inundaţii doar două gospodării aflate în vecinătatea podului de peste Molniţa, în punctul unde a fost vama dintre Imperiul Austro-Ungar şi România.
Cu toate acestea, primarul are primită de la Comisia care a efectuat cercetările în teren o listă cu 16 familii a căror locuinţe au fost distruse de ape şi o altă listă cu 33 de familii a căror locuinţe au fost doar afectate şi necesită reparaţii. Listele au fost aprobate de către Guvern la propunerea Comisiei din Prefectura Botoşani. Deşi primarul Ciornodolea recunoaşte că doar două case au fost afectate el susţine că toţi cei de pe liste vor beneficia de ajutoarele guvernamentale pentru că aşa a hotărât Guvernul.
În ancheta noastră am descoperit patru familii aflate pe lista cu cele 16 gospodării distruse de ape, prin curtea cărora apa Siretului n-a ajuns nici până la poartă. O primă locuinţă este cea a Lucicăi Ciulei. Femeia locuieşte în Dorohoi de vreo zece ani, lucru ştiut şi

Familia Elena Andriuc a avut inundată grădina iar apele Molniţei i-au ajuns până sub casă. Casa este în picioare, dar alături, pe un teren viran Guvernul îi face casă nouă (foto 2). Şi nu numai ei. Pe lista cu casele demolate de ape a apărut ea dar şi copii săi Ion şi Petru, aşa că mamă şi feciori îşi fac case noi pe banii guvernului. Ion îşi ridică casă nouă în buricul satului, pe un teren unde se află o clădire veche pe care au început s-o demoleze tot manual (foto 3). Petru, om cu stare şi tractor în curte, n-a avut parte de ape dar are parte de casă nouă.
Cum au ajuns cei patru pe lista guvernamentală pentru a beneficia de case noi fără a fi afectaţi de inundaţii, primarul nu ştie, dă doar din umeri. Sătenii spun că toată afacerea a fost pusă la cale de Dorin Moroşanu, fostul primar, cel care a făcut parte din comisie alături şi de un ing. Muraru, trimis de Prefectura Botoşani.
Interesant este că preotul satului Ionuţ Amarine a primit de la Mitropolia Iaşi bani să reconstruiască zece case pentru sinistraţii din sat. Primăria nu i-a dat pe listă decât trei familii, adică cele cu casele demolate de ape, spunându-i

Aşadar, cei care apar pe listele guvernamentale au fost puşi acolo cu un scop anume. Cineva ne-a şoptit că afacerea este bine chibzuită. Cei de pe liste vor primi materialele distribuite gratuit de către Guvern iar cei aflaţi în spatele afacerii se vor alege cu manopera alocată, o sută milioane lei vechi pentru fiecare casă nou construită .
Primăria Cândeşti a primit în 2008, tot ca urmare a inundaţiilor, un ajutor financiar de cinci miliarde lei de la Primăria Bucureşti. Acum s-a stabilit şi cheltuirea acestor bani. Cum? Fiecare familie aflată pe lista celor 33 de case afectate parţial de inundaţii vor primi bani cu titlu de manoperă pentru a-şi reface casele, guvernul dându-le gratuit numai materialele de construcţie.
După cum se poate observa, la Cândeşti activitatea pe seama banilor guvernamentali este una febrilă. Motiv pentru care prefectul Cristian Roman mi-a promis că va forma şi trimite imediat o comisie de anchetă. Poate că ar fi bine ca din comisie să facă parte şi un procuror DNA. Îi garantez că nu se va întoarce cu duba goală. În plus, membrii comisiei vor fi apăraţi de furia fostului primar Dorin Moroşanu, iute la fire şi greu la mână, sătenii respectând cu sfinţenie legea omertei când vine vorba de persoana sa.
Să mai afle comisia cum este posibil ca locuinţele ridicate de Biserică să fie mai spaţioase decât cele ale guvernului şi mult mai ieftine la preţ, că pe la Jurnalul nu credem defel în minuni, chiar dacă Guvernul Boc şi-a propus să declare vrăjitoria profesie liberală.
Ioan Rotundu