Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25717
De la 07 Ianuarie 2003
120705783

Corbii care ciugulesc banii guvernamentali ai sinistraţilor

  • 7 September 2010, 23:00

Am promis într-o ştire nu chiar veche că vom prezenta concluziile unei anchete a Jurnalului desfăşurată asupra modului în care s-au întocmit listele cu sinistraţii de pe urma inundaţiilor din vară şi cum se gospodăresc banii guvernamentali alocaţi. Astăzi suntem în măsură să prezentăm concluziile noastre în urma anchetei derulate în comuna Cândeşti.
Dealtfel, în perioada inundaţiilor noi am fost în zonă şi chiar am filmat până unde au ajuns apele Siretului şi ale Molniţei. De asemeni am stat de vorbă şi cu primarul Constantin Ciornodolea. Conform ştiinţei primarului şi a celor afirmate de sătenii cu care am dialogat noi, la Cândeşti au fost afectate de inundaţii doar două gospodării aflate în vecinătatea podului de peste Molniţa, în punctul unde a fost vama dintre Imperiul Austro-Ungar şi România.
Cu toate acestea, primarul are primită de la Comisia care a efectuat cercetările în teren o listă cu 16 familii a căror locuinţe au fost distruse de ape şi o altă listă cu 33 de familii a căror locuinţe au fost doar afectate şi necesită reparaţii. Listele au fost aprobate de către Guvern la propunerea Comisiei din Prefectura Botoşani. Deşi primarul Ciornodolea recunoaşte că doar două case au fost afectate el susţine că toţi cei de pe liste vor beneficia de ajutoarele guvernamentale pentru că aşa a hotărât Guvernul.
În ancheta noastră am descoperit patru familii aflate pe lista cu cele 16 gospodării distruse de ape, prin curtea cărora apa Siretului n-a ajuns nici până la poartă. O primă locuinţă este cea a Lucicăi Ciulei. Femeia locuieşte în Dorohoi de vreo zece ani, lucru ştiut şi pozade primar. Numai că ea a fost trecută pe listă că apele i-au distrus casa şi acum i se construieşte una nouă. În realitate are în curte un grajd vechi, pe care a început să-l dărâme manual, pentru a face loc la o nouă construcţie. Nici vorbă să-i fi intrat apa în curte (foto 1).
Familia Elena Andriuc a avut inundată grădina iar apele Molniţei i-au ajuns până sub casă. Casa este în picioare, dar alături, pe un teren viran Guvernul îi face casă nouă (foto 2). Şi nu numai ei. Pe lista cu casele demolate de ape a apărut ea dar şi copii săi Ion şi Petru, aşa că mamă şi feciori îşi fac case noi pe banii guvernului. Ion îşi ridică casă nouă în buricul satului, pe un teren unde se află o clădire veche pe care au început s-o demoleze tot manual (foto 3). Petru, om cu stare şi tractor în curte, n-a avut parte de ape dar are parte de casă nouă.
Cum au ajuns cei patru pe lista guvernamentală pentru a beneficia de case noi fără a fi afectaţi de inundaţii, primarul nu ştie, dă doar din umeri. Sătenii spun că toată afacerea a fost pusă la cale de Dorin Moroşanu, fostul primar, cel care a făcut parte din comisie alături şi de un ing. Muraru, trimis de Prefectura Botoşani.
Interesant este că preotul satului Ionuţ Amarine a primit de la Mitropolia Iaşi bani să reconstruiască zece case pentru sinistraţii din sat. Primăria nu i-a dat pe listă decât trei familii, adică cele cu casele demolate de ape, spunându-i pozacă nu mai sunt şi alţii.
Aşadar, cei care apar pe listele guvernamentale au fost puşi acolo cu un scop anume. Cineva ne-a şoptit că afacerea este bine chibzuită. Cei de pe liste vor primi materialele distribuite gratuit de către Guvern iar cei aflaţi în spatele afacerii se vor alege cu manopera alocată, o sută milioane lei vechi pentru fiecare casă nou construită .
Primăria Cândeşti a primit în 2008, tot ca urmare a inundaţiilor, un ajutor financiar de cinci miliarde lei de la Primăria Bucureşti. Acum s-a stabilit şi cheltuirea acestor bani. Cum? Fiecare familie aflată pe lista celor 33 de case afectate parţial de inundaţii vor primi bani cu titlu de manoperă pentru a-şi reface casele, guvernul dându-le gratuit numai materialele de construcţie.
După cum se poate observa, la Cândeşti activitatea pe seama banilor guvernamentali este una febrilă. Motiv pentru care prefectul Cristian Roman mi-a promis că va forma şi trimite imediat o comisie de anchetă. Poate că ar fi bine ca din comisie să facă parte şi un procuror DNA. Îi garantez că nu se va întoarce cu duba goală. În plus, membrii comisiei vor fi apăraţi de furia fostului primar Dorin Moroşanu, iute la fire şi greu la mână, sătenii respectând cu sfinţenie legea omertei când vine vorba de persoana sa.
Să mai afle comisia cum este posibil ca locuinţele ridicate de Biserică să fie mai spaţioase decât cele ale guvernului şi mult mai ieftine la preţ, că pe la Jurnalul nu credem defel în minuni, chiar dacă Guvernul Boc şi-a propus să declare vrăjitoria profesie liberală.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: În gara Caracal
Parlamentul de la Chisinău va fi dizolvat si vor fi anunţate alegeri anticipate
Liderii Alianţei, cu capul în nori
Referendumul şi replica moldovenilor
Anca Boagiu a demarat un control la Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale
South Stream va fi construit la fel de repede precum Nord Stream
Nabucco nu are şanse mari de succes
Mostenitorii familiei Ceauşescu au prins tupeu
Nu duce numele Domnului în deşert… şi nici în metrou
Nu situaţia ţării e dramatică, ci situaţia fondului de pensii
ticăloşii care i-au păcălit pe pensionari că pot dubla pensiile acum ţipă
SONDAJ Ţi-ai petrece ultimii ani de viaţă la un azil de bătrâni?
Barroso la interpelarea din PE privind situaţia ţiganilor
rasismul şi xenofobia nu-şi au locul in Europaguvernele trebuie să respecte drepturile minorităţilor
Bagaje pline cu zeci de mii de ţigarete
Prins la volan sub influenţa alcoolului şi fără permis de conducere
Dosar penal pentru pescuit pe teritoriul Moldovei
Preot suspectat de toată lumea
Jandarmii vor păzi hramurile din judeţ
Atenţie, crescători de animale !
Lucrări pe drumul spre Vorona
Termica se pregăteşte pentru sezonul rece
Selecţie pentru angajare la Primăria Botoşani
Muzeul subteran din Centrul vechi, „călcat” de maşini
Şcoala poate începe, manualele şcolare lipsesc doar
Concurs fără miză pentru un post de director
IŞJ Botoşani se laudă că are la catedre „marfă de calitate”
Sancţiuni severe pentru cei care vor copia la Bac
Ministerul Sănătăţii sporeşte birocraţia unităţilor din sistem
Ministerul Sănătăţii sporeşte birocraţia unităţilor din sistem
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă