Evenimentul s-a inaugurat sâmbătă dimineaţă în prezenţa susţinătorilor social-democraţi, adică a vârstnicilor, aduşi sau veniţi pe post de aplaudaci pentru primarul Ovidiu Portariuc şi deputata Tamara Ciofu. Ca să dea satisfacţie samsarilor transformaţi de şeful pieţei, Bozi, în „producători agricoli”, primarul chiar a făcut ceva cumpărături, după care a dispărut fizic şi spiritual în meandrele ideologiei roşii, pentru a-şi savura satisfacţia de a mai fi bifat o acţiune în agenda sa de lucru cu care să se împopoţoneze când i se va ivi prilejul.
În realitate, legumele expuse la vânzare, desenate în culoarea roşului aprins, culoare despre care marele pictor botoşănean şi havârnean la origine Petre Achiţenie spunea că este „focoasă dar spurcată de analfabeţii comunismului” (expresie rostită deseori chiar în biserica Uspenia, când picta interiorul în perioada începutului postdecembrist, se vedeau de la o poştă că n-au nimic cu legumele cultivate de botoşăneni. Tonetele şi standurile au fost risipite pe întreg platoul parcării din faţa halei ce poartă semnătura marelui Saligny, n-au fost luate cu asalt de cumpărători. Puţini au fost cei care s-au oprit să privească şi mai puţini să cumpere.
Au recunoscut acest lucru chiar samsarii, unii cu carnet de producător dar fără cultură de legume, semn că acest carnet nu-i pentru cine-i menit ci pentru cel nimerit. În prima zi, sâmbătă, după ce Filarmonica a interpretat câteva melodii şi pe scenă s-au urcat dansatorii lui Mişu

Au lipsit tradiţionalii snopi de grâu, juchii de porumb, sfecla de zahăr cu frunze, pălăriile de floarea soarelui, merele de Curteşti etc. de parcă aceste produse nu se mai cultivă în spaţiul botoşănean. Erau expuşi harbuji de Cucorăni, struguri de Frumuşica şi se vindea must adus de la Costel Rădeanu, primarul social-democrat de Frumuşica. A fost singurul stand unde s-a vândut must. Cât despre mustul nostru tradiţional, roşu sângeriu, obţinut de la fraga neagră sau corniţa, ori galben ca uleiul obţinut de la fraga albă, nici pomeneală.
Admirând strugurii expuşi la standul lui Rădeanu, un poliţist rutier (foto 1) nu s-a putut abţine şi a luat un strugure din lădiţă, fără a fi observat de vânzător. Probabil omul este pofticios şi n-a dorit să i se umfle ceva, din cauza unui amărât de strugure. Sâmbătă pe la ora 13 sărbătoarea era în adormire iar aplaudacii social-democraţi plecaţi să-şi refacă forţele pentru a doua zi.
Duminică a fost dimineaţa lui Mişu Fediuc. Cu vocea sa necioplită şi cu un enervant accent moldovenesc, Fediuc anunţa de pe scenă, cu un limbaj prost colorat, cine mai cântă şi ce se mai dansează. În faţa scenei aplaudacii de sâmbătă. În spatele lor, la tonete, câte un rătăcit pe post de privitor.
S-au vândut bine preparatele din carne ale lui „Cătălin”, patronul recunoscând că reclama pe

N-am văzut în piaţă nici un stand al marilor legumicultori adevăraţi ai judeţului precum dorohoianul Toader Leampăr sau Volentiru de la Stăuceni, nici vreun renumit legumicultor din satul Dumbrăviţa, comuna Ibăneşti. Apoi, m-am întrebat de ce n-o fi apelat Portariuc la omologul său social-democrat primar de Cândeşti, Constantin Ciornodolea, să fi organizat un stand cu cartofi autohtoni, că anul acesta la Cândeşti – Mihăileni recolta la cartofi este extrem de bogată iar cultivatorii nu dorm noaptea, temându-se că nu vor putea să-şi vândă recolta la un preţ acceptabil din cauza producţiei mari.
Una peste alta, sărbătoarea „Zilele recoltei” din acest an a fost mai prost organizată şi mai sărăcăcioasă decât cea de anul trecut. Başca, organizarea ei la o dată total nepotrivită cu caracterul ei de sărbătoare a roadelor culese toamna. În loc ca primarul Portariuc să progreseze de la un an la altul în organizarea unor astfel de manifestări, el se prosteşte tot mai mult. „De unde nu-i, nu cere”, ar spune moş Gheorghe, ţăranul hâtru care după ce şi-a văzut roadele toamnei în hambar, stă la taifas cu vecinul, având pe masă o sticlă de tulburel ce se va limpezi pe la Crăciun.
Ioan Rotundu