Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3052
De la 07 Ianuarie 2003
108539693

Botoşani: Bătrâneţile neliniştite ale Victoriei Belciug

  • 8 April 2012, 23:00

La vârsta de 74 de ani, Victoria Belciug din Stăuceni are o bătrâneţe plină de necazuri. Iar aceste necazuri vin de prin nanul 1992, când au năvălit pentru prima dată în viaţa sa liniştită. Numai că rădăcina lor este cu mult mai adâncă în viaţa sa, dar n-a aflat de ele decât după decembrie 1990.
Necazurile s-au adunat treptat, dar au izbucnit cu virulenţă în ziua de 27 martie, când executorul judecătoresc Paul Secrieru, însoţit de trei jandarmi şi un inginer de la Primăria Stăuceni au executat-o silit pentru o suprafaţă de 9 nari din grădina casei.
Uimită şi totodată înspăimântată de această executare silită, Victoria Belciug, o privitoare consecventă a emisiunii Lumea lu’ Rotundu, s-a adresat postului Tv Tele’M Botoşani, în speranţa că ni se va face dreptate.

Aşa am ajuns eu să realizez reportajul pe care l-am intitulat „Sârba proprietarilor”, reportaj difuzat sâmbătă pe Tele’’M şi care poate fi vizionat şi în momentul de faţă printr-un singur clik dat pe cele două imagini.
Când am pornit filmările, eram convins că Victoriei Belciug i s-a făcut o mare nedreptate de către judecători şi că a fost deposedată pe nedrept de bucata de grădină. Potrivit spuselor sale, consăteanul Filip Gorbănescu, unchiul lui Andronache, fost primar de Stăuceni imediat după evenimentele din decembrie 1989, s-a făcut stăpân pe 9 nari de teren din grădina casei. Cum a devenit Gorbănescu proprietarul terenului, Victoria Belciug nu ştie, dar bănuieşte că prin relaţia cu nepotul său primarul.
Acest Filip Gorbănescu a încercat să vândă terenul mai multor persoane. Numai că acestea aflând că terenul este deţinut în fapt de Belciug, au renunţat în a-l mai cumpăra. Până la urmă Gorbănescu a vândut terenul unui botoşănean pe nume Mihai Dobinciuc, tranzacţie realizată prin anul 2006.

Dobinciuc a muncit prin Europa şi şi-a dezvoltat în Botoşani o afacere bazată pe service auto. Dorind să vândă terenul cumpărat în 2006, a constatat că acesta este deţinut de Victoria Belciug. A chemat-o în judecată pentru tulburare de posesie, iar judecătorii au obligat-o pe Belciug să lase terenul în posesia lui Dobinciuc. Aşa a ajuns Dobinciuc ca în ziua de 27 martie să se prezinte la faţa locului cu executorul judecătoresc şi să-şi ia terenul împrimire.
Numai că Victoria Belciug nu cedează şi ţine terenul în continuare, ceea ce-i poate aduce noi neplăceri, chiar penale, tot pentru tulburare de posesie. Pornind ancheta de la spusele Victoriei şi a vecinului Ştefan, am descoperit până la urmă adevărul.
Victoria Belciug a întreţinut-o pe mătuşa sa Elena Crerţu, deţinătoarea casei şi a grădinii. Numai că în timpul vieţii, mai exact în anul 1974, mătuşa vinde 9 ari din grădină numitei Maria Ignat. Cum la acea vreme exista CAP-ul, vânzarea s-a făcut pe hârtie fără ca Maria Ignat să şi deţină în fapt terenul, lăsându-l tot în posesia Elenei Cr5eţu. Mătuşa Victoriei a decedat, dar nu i-a spus nepoatei de vânzarea terenului. După n1990, Victoria Belciug primeşte pe titlul de proprietate întreaga suprafaţă de grădină.
Aflată la Bucureşti, Maria Ignat vinde cei 9 ari de grădină lui Filip Gorbănescu. Aşa ajunge unchiul primarului Andronache proprietar pe teren şi nicidecum prin relaţia sa de rudenie cu primarul. Gorbănescu se judecă şi obţine înscrierea celor 9 ari pe titlul de proprietate, dar judecătorul nu anulează parţial titlul de proprietate al Victoriei Belciug, aşa că aceeaşi suprafaţă de teren ajunge să aibă doi proprietari cu acte în regulă.
Gorbănescu vinde terenul lui Dobinciuc cu acte absolut legale, după care decedează. Este rândul cumpărătorului Dobinciuc să caute prin arhive şi să găsească actul de vânzare dintre Elena Creţu, mătuşa Victoriei şi Maria Ignat din 1974. Lămurindu-se judecătorii dau dreptate cumpărătorului Dobinciuc.
Convinsă că ea este proprietarul legal al celor 9 bari moşteniţi de la mătuşa sa Elena Crerţu, Victoria Belciug susţine că a fost posedată pe nedrept de o bucată din grădină. Ea trăieşte cui acest sentiment de nedreptate, numai că, legal, dreptatea este de partea lui Dobinciuc. Mai mult, cumpărătorul are de recuperat de la bătrâna Belciug 54 milioane lei vechi cheltuieli de judecată.
Omul înţelege că bătrâna n-are bani, că este săracă şi nu ar executa-o şi pentru această sumă, dar vrea să-l lase în pace să-şi stăpânească terenul. Cum bătrâna nu acceptă aşa ceva, Dobinciuc o va executa şi pentru cheltuielile de judecată.
Iată unde poate duce lipsa de înţelepciune la bătrâneţe. Vinovaţi sunt şi copii Victoriei Belciug, oameni maturi, care au înţeles cum stau lucrurile dar care nu încearcă să-şi convingă mama că nu are dreptate. Iată cum se pot produce noi drame umane din dorinţa de a avea pământ!
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Ciocolată cu lapte
Caricatura zilei
Bruxelles: Un angajat din transportul public a fost ucis în bătaie
Documentar şocant despre exorcismul în cadrul Bisericii Catolice
Vom îcerca să dăm tuturor ceea ce li s-a luat
Ion Iliescu nu a participat la Congresul USL
Mihai-R[ăvan Ungureanu îlocuitor al lui Traian Bpescu - "aproape o certitudine"
Dinamica economiei: Lecţie de economie de piaţă
Ioan Rotundu
Irina Gutu: (re)trăiri
Un jurnalist grec a fost atacat cu ouă şi iaurt în direct
"Întunericul care ascunde valorile umane şi pe Dumnezeu este un adevărat pericol"
Ipocrizia şi prostia, liantul dintre Ţurcanu şi Portariuc
Ministerul Sănătăţii va decide asupra activităţii UPU Botoşani
Profesor mincinos pentru că n-a putut susţine un adevăr
Profesorii căzuţi la testul experţilor pot face contestaţie
Hrană pentru maidanezi colectată de tinerii din Mişcarea pentru Botoşani
Prefectul Cristian Roman îl compătimeşte pe Gireadă
Cine şi de ce ar vrea să-l omoare pe Cristescu?
Florin Ţurcanu şi dictatura sa în PNL Botoşani
liberali valoroşi au fost măturaţi din calea sa
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă