Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15390
De la 07 Ianuarie 2003
112992825

Omagiu adus fostului Patriarh Teoctist Arăpaşu

  • 8 February 2009, 23:00

Botoşănenii au cinstit sâmbătă memoria marelui om ce a fost cheia de boltă pentru ortodoxia română, regretatul Teoctist Arăpaşu. În semn de omagiu, locuitorii comunei unde Preafericitul a venit pe lume, satul Tocileni, au dat comandă de un bust, realizat de un sculptor botoşănean. Bustul a fost amplasat în curtea bisericii din Victoria, comuna Stăuceni, lăcaş de cult ridicat la iniţiativa Patriarhului.

Fostul Patriarh ar fi împlinit 94 ani
Patriarhul Teoctist Arăpaşu s-a născut la data de 7 februarie 1915, în satul Tocileni, din judeţul Botoşani, într-o familie cu 11 copii. La sfârşitul lunii iulie 2007, I.P.S Teoctist a încetat din viaţă la Spitalul Fundeni din Capitală, în urma unor complicaţii apărute după o intervenţie chirurgicală.
Ziua de 7 februarie nu a fost aleasă întâmplător pentru acest eveniment. În acest an, pe 7 februarie, Teoctist Arăpaşu ar fi împlinit 94 de ani. Zeci de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, I.P.S. Teofan, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Calinic Botoşăneanul, Preacinstitul Arhiepiscop Pimen al Sucevei şi Bucovinei, au oficiat o slujbă de pomenire a părintelui trecut în nefiinţă în vara anului 2007.
La slujbă ţinută la biserica din satul Victoria, satul natal al fostului patriarh, au participat şefi ai instituţiilor de cultură botoşănene, oficialităţi ale judeţului, printre care prefectul Cristian Roman, preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, parlamentari, dar şi primarul comunei Stăuceni, Cosmin Epuraş. În prima parte a fost oficiată o slujbă a parastasului pentru odihna sufletului părintelui patriarh Teoctist Arăpaşu, a părinţilor săi, Dumitru şi Marghioala, a fraţilor şi surorilor sale şi a celor arhierei care, într-o formă sau alta au avut un cuvânt greu de spus în viaţa marii personalităţi. Apoi s-a rostit rugăciunea de binecuvântare a monumentului, stropirea cu agheasmă, dezvelirea lui şi cuvinte rostite întru aducere aminte.
„Comunitatea noastră sărbătoreşte ziua celui care a fost patriarhul ţării române Theodor Arăpaşu care nu mai este printre noi. Dar noi ţinem să îl avem tot timpul în preajma noastră, construind acest monument care ne va aduce tot timpul de Teoctist. Mulţumim ÎPS Părinte Teofan care ne-a dat binecuvântarea de a ridica acest monument, Consiliului Local ce a asigurat finanţarea şi nu în ultimul rând sculptorului în viaţă, cum îi place să i se spună, Marcel Mănăstireanu, care a investit nu doar muncă, ci şi mult suflet”, a precizat primarul comunei Stăuceni, Cosmin Epuraş.

„Prea Fericitul Părinte este încă prezent în conştiinţa noastră”
Prefectul judeţului, Cristian Roman a subliniat încă o dată că Botoşani este considerat de mulţi, şi pe bună dreptate, un tărâm ales fiindcă pe aceste meleaguri s-au născut mari personalităţi ale neamului românesc. Nume ca Iorga, Eminescu, Enescu, ce au depăşit ca notorietate hotarele ţării. Tot de aici a luat calea orânduielilor sfinte cel care avea să ajungă întâi stătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Părinte pozaTeoctist.
„Pilda, modul său de viaţă trebuie urmate şi duse mai departe. Dacă facem suficientă linişte vom auzi de acolo de unde este el acum rugile sale făcute pentru iertarea păcatelor noastre. Nouă ne revine sarcina să nu dezamăgim şi să păstrăm vie memoria sa. Faptul că astăzi suntem aici e dovadă că Prea Fericitul Părinte este încă prezent în conştiinţa noastră”, a evidenţiat primul reprezentant al Guvernului în teritoriu.
Un cuvânt de spus l-a avut şi preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac. Acesta a subliniat câteva din meritele pe care Patriarhul Teoctist Arăpaşu le-a realizat. Faptul că a luptat pentru unitatea ortodoxismului, pentru reintroducerea învăţământului religios în şcolile generale de toate profilurile şi a reînfiinţat foarte multe seminarii. „A fost cel care a făcut ca România să fie vizitată de Papa Ioan Paul al doilea. Dar cel mai important lucru pe care l-a făcut a fost că ne-a lăsat o pildă de viaţă. Noi cinstim memoria înaintaşilor noastre făcându-le case memoriale, statui, biserici, dar cred că avem datoria să facem acest lucru în primul rând prin modul în care ne comportăm noi înşine. Noi botoşănenii avem datoria să ne comportăm cu demnitate”, a spus Mihai Ţâbuleac.

„Ai fost un om bun, părinte!”
Nu în ultimul rând, ÎPS Părintele Teofan Mitropolitul Moldovei a apreciat iniţiativa celui care a avut primul ideea de a aşeza sub numele Părintelui Patriarh citatul din scriptură, din Evanghelia după Sfântul Ioan: „Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale”.
„Inspirată minte a fost aceea care a decis să se aşeze acest cuvânt rostit de Mântuitorul Cristos şi prelungit în viaţa oamenilor buni. Oriunde ei s-ar afla, la orice înălţime ar fi fost aşezaţi pe scara Bisericii, a ţării, a lumii. Cele mai dese cuvinte pronunţate la moartea Preafericitului Teoctist de către unii credincioşi, aflaţi în faţa trupului au fost: Ai fost un om bun, părinte! Multe din lucrurile pe care le-a făcut au fost uitate, dar oamenii au sesizat un lucru pe care nu l-au uitat şi anume, bunătatea părintelui patriarh. În exercitarea slujirii sale şi-a arătat chipul de păstor care-şi pune viaţa pentru oile sale”, a precizat ÎPS Părintele Teofan, specificând că apreciază iniţiativa de a prelungi într-un chip văzut mormântul părintelui patriarh din catedrala patriarhală din Bucureşti.
„Apreciez faptul de a aşeza chipul său aici pentru a aduce aminte celor de astăzi şi celor de mâine că Biserica din spate a fost înzidită cu multă osârdie şi cheltuială proprie de părintele patriarh în vremuri nu tocmai uşoare, iniţiativă la care ţinea foarte mult, de care era foarte ataşat, foarte mândru, în sensul curat al acestui cuvânt pentru că locurile unde a văzut lumina zilei îi erau nespus de dragi”, a mai adăugat Mitropolitul Moldovei. (Eliza Sofian)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Borş rusesc
Cel mai citit şi tradus scriitor postdecembrist este un botoşănean
Comentariul comentariilor XXVI
(Ioan Rotundu)
Românul şi alte efecte ale crizei
Iluzionistul şi papagalul
Să-i vedem de ce sunt în stare!
Ioan Rotundu
Ăştia te căsătoresc şi dacă eştiu fată bătrână!
Horoscop
Ţurcanu face ce ştie mai bine: sprijină oieritul
Se dezice de Tăriceanu
Consideră că numai Oprişanu poate să îi creeze dificultăţi lui Flutur
A renunţat la consilierii papagali
Ţâbuleac ţine la principiile sale şi nu abdică
Dependent de furtul arbuştilor ornamentali
Hoţii botoşăneni dau iama şi prin depozite
Rezultate de excepţie ale copiilor de la „Vivat Veselia”
O nouă aventură a lui Stolo
Programul „Rabla” stă să ia startul
A sosit prima tranşă de bilete pentru tratament
Medicii din spitale puşi să aleagă între birocraţie şi viaţa pacientului
birocraţii din CJAS vor hârtii, nu vieţi omeneşti salvate
Pleacă severa Cocriş, vine euforicul Dimitriu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă