Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14717
De la 07 Ianuarie 2003
112765068

Drama studentului Cosmin

  • 8 January 2008, 23:00

Studentul Cosmin Corman s-a dus la facultate, să-şi continue studiile. Fără nici un ban în buzunar, pentru că sorţii vieţii i-au fost potrivnici încă din fragedă pruncie. Drama vieţii lui a început în urmă cu mulţi ani. S-a născut în Botoşani, la 22 noiembrie 1988, dar se pare că la naşterea sa ursitoarele bune au lipsit. La nici şase ani, Marilena, mama sa, moare în urma unei boli necruţătoare. Din acel moment, pentru tatăl său, Radu Corman, Cosmin a devenit o povară. Şi-a făcut milă de el şi, prin Decizia 192/2.06.1994 a Primăriei Botoşani, bunicul său, Radu Bordeianu, l-a luat spre creştere şi educare. Din acel moment, tatăl a fost obligat de către instanţa de judecată să plătească lui Cosmin pensie de întreţinere, sau alimentară, cum i se spune în mod direct. Bunicul Bordeianu a avut grijă de nepot, l-a dat la şcoală, l-a ajutat cât i-a stat în putinţă, iar Cosmin, deşi necopt pentru a înţelege greutăţile vieţii în toată nefericirea lor, a învăţat bine.
Anul trecut a absolvit Liceul economic din Botoşani cu note peste media clasei şi s-a înscris la Universitatea „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, facultatea de constricţii civile. În tot acest timp, Radu Corman, tatăl său, şi-a limitat atribuţiile şi obligaţiile părinteşti la a-i trimite pensia lunară stabilită de către instanţa de judecată. Cu ce primea de la tată, cu ce-l mai ajuta bunicul din pensia sa de fost muncitor petrolist făuritor al „societăţii socialiste multilateral dezvoltată”, Cosmin reuşea să facă faţă minimului de cheltuieli pentru a se întreţine ca student.
Dar lovitura cea mare i-a dat-o chiar tatăl său, la sfârşitul anului trecut, când, considerând că fiul său a împlinit vârsta de 18 ani, nu mai are faţă de el nici o obligaţie. Aşa că i-a întrerupt plata pensiei alimentare, lăsându-l chiar de sărbători fără nici un ban în buzunar. Cel puţin aşa ne-a relatat bunicul său, Radu Bordeianu, care a venit la redacţia noastră şi ne-a prezentat situaţia lui Cosmin.
În ce-l priveşte pe tatăl lui Cozmin, după moartea soţiei, şi-a refăcut viaţa cu o altă femeie. Radu Corman este inspector vamal la Vama Stânca-Costeşti şi nu se poate plânge că are un salariu mizer. Vorba ceea, o funcţie de pe urma căreia dacă nu curge, picură şi tot se alege cu ceva în plus peste leafă. Iar leafa unui vameş, la care se adaugă şi sporuri consistente, este îndestulătoare să duci un trai pe picior mare. A doua sa nevastă este patroană, cu afacerile în zona Cătămărăştilor Deal. Aşa că nici ea nu-i de plâns. Cu toate acestea, Corman a considerat că de vreme ce feciorul său a ajuns la majorat, el, ca tată, nu mai are nici o obligaţie pentru întreţinerea sa.
Bunicul lui Cosmin pozaCosmin a încercat să-l apropie pe tatăl de copil. A avut cu el o discuţie. Corman s-a dus la Liceul economic şi s-a convins că băiatul său a fost un elev bun şi nu o puşlama. Cu toate acestea n-a revenit asupra deciziei de a nu-i mai plăti lui Cosmin pensia. Mai mult, cu noua sa soţie, l-a invitat pe Cosmin la un cafe-bar din Botoşani şi l-a luat la rost, încercând să-l convingă că ei nu mai au vreo obligaţie financiară faţă de el, de vreme ce-a împlinit majoratul.
Bordeianu a luat legătura cu Direcţia Vamală Iaşi, a cărui angajat este şi inspectorul vamal Corman. I s-a spus că vameşul Corman a depus la dosarul de personal un act judecătoresc prin care nu mai are obligaţia de a plăti pensie alimentară către fiul său, motiv pentru care instituţie nu-i mai face reţineri din salariu. Cum a obţinut Corman un astfel de document? Ce judecător a emis un astfel de act, fără a cita la proces şi pe fiu? Bordeianu n-a reuşit să afle.
Legea îl obligă pe Radu Corman să-i plătească fiului Cosmin, în condiţiile în care acesta, după absolvirea liceului îşi continuă studiile la facultate, pensia alimentară până la vârsta de 25 de ani. De la Bordeianu am înţeles că tatăl lui Cosmin ştie acest lucru. Dar, se pare, el joacă după cum îi cântă noua nevastă. Nevastă care, fără a avea vreo calitate, s-a dus la locuinţa lui Bordeianu şi l-a ameninţat că dacă umblă după pensie alimentară va fi vai şi amar de el.
Bordeianu nu mai are a umbla. Va umbla Cosmin, care a împlinit vârsta de 18 ani şi legea îi recunoaşte capacitatea de exerciţiu. Iar tatăl său, pentru neplata pensiei alimentare timp de două luni consecutive, poate răspunde penal. Ştie acest lucru actuala sa nevastă, într-un anume fel aflată pe post de mamă vitregă?
Oare nu-i este ruşine lui Radu Corman, cu statutul său de funcţionar public bine plătit, să întoarcă spetele propriului copil, care, cel puţin până acum, prin comportamentul său nu l-a făcut de râs? Sunt convins că pentru Corman, cele 300 sute de lei plătite lunar fiului, de vreme ce nu i-a adus până acum, nu-i va aduce nici de acum înainte sărăcia. Vorba cuiva din redacţie: 300 de lei este o mică părticică din şpaga zilnică. Pentru Corman, că pentru fiul său aceşti bani sunt vitali. De ei depinde continuarea studiilor la facultate, de ei depinde să ajungă om în viaţă. Sper ca printre colegii săi vameşi, care vor citi aceste rânduri, să se găsească câţiva care să-l ia deoparte şi să i-o zică de la obraz. Nu se poate comporta ca un câine faţă de propriul său copil. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Răzbunarea bărbatului pe mofturile soţiei
Program TELE’M Botosni, 9 ianuarie
2008 - an aniversar pentru Centrul de Creaţie
Botoşanii va continua să arate precum un şantier
Stadionul municipal va fi reabilitat
Conţac schimbă tactica
Încântat că are cu ce se lăuda
Urban Serv luptă din greu cu zăpada, pentru a lua banii primăriei
Prefectul a dat tonul la sfinţirile din acest an
el a participat la sfinţirea a două noi sedii de poliţie
Epidemiologii se aşteaptă ca gripa să bată la uşă
Sesiune specială a testelor naţionale
Plai i-a reproşat interimarului Holcă, că n-a încătuşat fraudatori
Cursuri de asistenţi sociali
Muzeul Judeţean pregăteşte o expoziţie specială pentru 24 ianuarie
Cum puteţi câştiga bani, dacă aveţi Internet
Comentariul comentariilor (XX)
(Ioan Rotundu)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă