Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4701
De la 07 Ianuarie 2003
112794927

Botoşani: Drumarii au fost din nou învinşi de viscol

  • 8 January 2013, 23:00

Viscolul a făcut ca lupta drumarilor cu nămeţii să nu fie una uşoară, ieri, în judeţ, mai multe localităţi rămânând izolate. Condiţiile meteo nu au fost deloc prielnice, Administraţia Naţională de Meteorologie transmiţând o avertizarea Cod Galben de vânt puternic ce a fost valabilă pe întreg parcursul zilei.
Treptat au fost închise mai multe tronsoane de drum atât naţionale cât şi judeţene ajungându-se ca partea estică a judeţului să fie practic blocată. Potrivit autorităţilor s-a intervenit cu 33 utilaje pe drumuri judeţene şi 28 de utilaje pe drumuri naţionale. În cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis suplimentarea cu noi utilaje de la operatorii economici din zonă.
Pentru cazurile medicale a fost solicitat un ATV pe şenile, care a asigurat accesul în zonele cu probleme. Din fericire nu au fost localităţi nealimentate cu energie electrică, apă sau gaz. Un efort imens l-au făcut şi unităţile administrativ - teritoriale care au acţionat cu 132 de mijloace pentru deszăpezirea şi întreţinerea a 25 drumuri comunale şi săteşti, cu o lungime totală de 69,4 km. Tot ieri peste 100 de poliţişti au acţionat pentru restricţionarea circulaţiei pe drumurile afectate de fenomene meteo severe şi pentru facilitarea intervenţiei utilajelor de deszăpezire.
Acţiunile poliţiştilor au vizat atât restricţionarea circulaţiei pe drumurile afectate de viscol, cât şi colaborarea cu autorităţile administraţiei publice locale, pompieri, jandarmi, poliţişti de frontieră, lucrători de la Direcţia de Drumuri Judeţene şi de la Drumuri Naţionale în vederea asigurării unei intervenţii eficiente.
Un echipaj al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani a intervenit, pentru transportul a trei persoane cu nevoi de dializă din localităţile Liveni şi Loturi (comuna Manoleasa) şi Mitoc. Acestea au fost preluate de la domiciliu cu un autoturism de teren marca IVECO şi aduse la Manoleasa, de unde au fost preluate de către un echipaj de transport persoane dializate, aparţinând clinicii de specialitate.
Două persoane din satul Libertatea, comuna Călăraşi, care aveau nevoie de dializă, au ajuns la timp la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate cu ajutorul pompierilor botoşăneni şi mureşeni. Acestea au apelat la ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, întrucât maşina clinicii particulare de specialitate care trebuia să-i aducă la Botoşani nu putea ajunge la ei din cauza stratului de zăpadă mare (care pe alocuri măsura şi 1,5 metri) care acoperă o parte din drumul de acces spre satul Libertatea, pe o distanţă de cca. doi kilometri.
Singura posibilitate de a se ajunge la ei a fost cu ajutorul ATV –ului pe şenile. La misiune a participat un echipaj format din pompieri de la ISU Botoşani şi Mureş, cu autospeciala Toyota şi un ATV pe şenile. Bolnavii au fost preluaţi de acasă cu ATV-ul pe şenile şi transportaţi până la DN 24 C, unde îi aştepta un echipaj de transport persoane dializate. Misiunea de salvare a durat mai bine de o oră, fiind îngreunată de condiţiile meteo nefavorabile (vânt şi zăpadă troienită care acoperea drumul pe anumite porţiuni).
O gravidă din Liveni (comuna Manoleasa), aflată la a patra naştere la termen, a fost preluată de echipajul SMURD Ştefăneşti şi adusă la Iorga (comuna Manoleasa), de unde a fost preluată de un echipaj aparţinând Serviciului Judeţean de Ambulanţă Truşeşti şi transportată la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Botoşani. În jurul orei 19.00 drumarii reuşiseră să deszăpezească peste 100 de km de drumuri naţionale şi judeţene respectiv 68 de km de drumuri naţionale şi 47,5 km de drumuri judeţene. DN 29 Botoşani – Săveni – Manoleasa era redat circulaţiei, în schimb fiind închis DN 24 C între Rădăuţi Prut – intersecţia cu DJ 294 A (25 km).
La aceeaşi oră, erau parţial blocate/închise 11 drumuri judeţene cu 12 sectoare de drum, însumând 99,4 km, astfel:
DJ 298 Baranca – graniţa Ucraina (2 km)
DJ 293 Mileanca – Coţuşca (16,7 km)
DJ 294 Mihălăşeni – DN 24 C (5,3 km)
DJ 294 A Panaitoaia – Mitoc (5,9 km)
DJ 294 B Dobârceni – Ştefăneşti (4 km)
DJ 294 C Hăneşti – Borolea – Manoleasa (12,5 km)
DJ 291 C Fundu Herţi – Baranca (2 km)
DJ 291 D Dorohoi – Ibăneşti – Cristineşti – Oroftiana (37 km)
DJ 291 K Lozna – Călineşti (6 km)
DJ 208 H Copălău – Cerbu (3 km)
DJ 282 H Călăraşi – DN 24 C şi Răuseni – Rediu – limită judeţ Iaşi (4,5 km).
(Adrian Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne, despre scandalul din IPJ Olt
eu nu mi-am imaginat că în Poliţia Română poate exista atata golănie
Horoscop
Bancul zilei: Mod de a ajunge secretară
Gastronomie: Iahnie de fasole
Eminescu, apărat de „elogiile” impostorilor
Ioan Rotundu
Botoşani: Peste 51.000 de consultaţii la UPU în 2012
Un nou bir impus şoferilor prin a-i obliga să-şi schimbe permisul
taxa pe fişa medicală şi controale nperiodice obligatorii contra cost
Programul de vizite în spital stârneşte nemulţumiri
Revelionul pensionarilor împărţit în două locaţii
Portariuc încă mai crede în Pactul cu parlamentarii USL
Şi băut la volan, şi ghinionist
Trei consilieri municipali vor citi ”ştimele” lui Sârbu
Procesomanii şi reclamagii, mai tari decât spiritul legii
lucru recunoscut de Anita Herghiligiu, preşedintele Tribunalului Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă