Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6301
De la 07 Ianuarie 2003
123769517

Botoşani: Baronul de Văculeşti congelează 70 de elevi

  • 8 January 2015, 23:00

Un grup de părinţi din localitatea Văculeşti s-au plâns la Lumea lu’ Rotundu că-şi trimit copii la şcoală sănătoşi şi le vin acasă bolnavi pentru că sălile de clasă nu sunt încălzite corespunzător iar WC-ul este la vreo 100 de metri de clădire, fără geamuri şi uşi. Grupul de părinţi vrea să vină televiziunea şi să facă un reportaj cu situaţia existentă.
Până când se vor lămuri lucrurile cum rămâne cu emisiunea Lumea lu’ Rotundu şi pentru acest an, noi am efectuat investigaţii pentru a stabili cât de reale sunt reclamaţiile primite. Iar realitatea este una cruntă, greu de imaginat pentru nivelul anului 2015.
La şcoala în cauză, situată la câteva zeci de metri de clădirea Primăriei Văculeşti, învaţă elevi de clasele I – IV într-un număr de aproximativ de 70. Sălile de clasă au sobe dar acestea au o vechime de peste 40 de ani şi nu mai dau randament. În mandatul primarului Iulian Vlas, respectiv în anul 2010, au fost reparate dar de atunci fumurile de la sobe s-au degradat din nou, aşa că oricât s-ar face foc în ele, acestea n-au cum încălzi sala de clasă. De asemenea, uşile de la sălile de clasă sunt vechi, deformate, crăpate, bate vântul prin ele ceea ce face inutil focul din sobe.
Deşi există obligaţia legală ca şcolile să aibă grupul sanitar în interiorul clădirii şi dotat cu apă curentă, la această şcoală WC-ul este situat în fundul grădinii, cum se spune pe la ţară, la distanţă de sălile de clasă. Cabinele n-au uşi şi nici geamuri, iar copii de clasa I-a au mari probleme să-şi facă nevoile.
Din aceste cauze elevii răcesc., sunt afectaţi de gripă iar din cauză că fosa WC-ului este supraplină, urina nu are unde să se scurgă iar elevii capătă infecţii urinare. Primarul comunei, social-democratul Sorin Gânga (foto), cunoaşte situaţia dar n-a considerat că este în obligaţia sa de edil comunal să ia măsuri ca elevii să aibă condiţii decente de învăţătură.
Pentru că doi dintre consilierii locali, Radu Amargioalei şi Vasile Prisecaru, membri în Consiliul de administraţie al şcolii, l-au sesizat pe primar de situaţia creată, primarul a convocat o şedinţă de consiliu şi i-a schimbat pe cei doi consilieri din administraţia şcolii.
Desigur, suntem în plină iarnă şi nu se mai poate face nimic la şcoala vecină cu Primăria pentru a se îmbunătăţi condiţiile de învăţământ. Dar în satul Văculeşti mai există o şcoală modernă, cu încălzire centrală şi cu grup sanitar în interior, unde învaţă tot în jurul a 70 de elevi dar de clasele V – VIII. Se poate ca şi elevii de la clasele mai mici să înveţe în această şcoală dar directorul Alina Istrate nu acceptă acest sistem pentru că i-ar deranja pe profesorii de la ciclul gimnazial să lucreze în două schimburi.
Interesant este şi cum a ajuns Alina Istrate directorul şcolii din Văculeşti, ea fiind nevasta preotului din satul Poiana, comuna Brăşti. Femeia n-are nimic comun cu şcoala din Văculeşti decât faptul că este navetistă şi că a ajuns director graţie primarului PSD Sorin Gânga şi a Mihaelei Huncă, pesedista pusă politic în fruntea Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani şi care a reuşit în numai doi ani şi ceva să nenorocească sistemul de învăţământ din judeţ numind directori de şcoală, cu preponderenţă, profesori de educaţie fizică, ea provenind de la Liceul Sportiv Botoşani unde director este, probabil pe viaţă, soţul său.
L-am contactat pe consilierul local Radu Amarghioalei care ne-a confirmat faptul c㠄Primarul Gânga, în loc să ia măsuri să încălzească sălile de clasă m-a schimbat pe mine din Consiliul de administraţie. Că m-a schimbat nu fac un caz dar că fiul meu merge la această şcoală şi că s-a îmbolnăvit ca şi alţi elevi mă revoltă indiferenţa primarului”
Fostul primar Iulian Vlas, contact6at şi el, ne-a relatat c㠄Într-adevăr uşile de la sălile de clasă sunt vechi dar geamurile sunt ermetice pentru că eu le-am schimbat. Cu WC-ul este o mare problemă. Eu aveam programat să rezolv problema dar am fost schimbat aşa că este treaba noului primar să continue ce-am început eu dar văd că n-o face.”
Cu primarul Sorin Gânga, ca orice baron local care se respectă, nu se poate dialoga. El ori fuge din calea presei ori are treburi importante şi nu poate fi contactat
Problema de la şcoala Văculeşti este una destul de gravă şi directorul de şcoală Alina Istrate, primarul Sorin Gânga ar trebui să se gândească că dacă se va întâmpla vreo nenorocire răspunderea le aparţine şi nu vor putea arunca vina asupra nimănui. De asemenea, în calitatea sa de inspector general al IŞJ Botoşani,. Mihaela Huncă ar fi trebuit să-l someze pe primarul social-democrat să respecte legea şi să-şi asume răspunderea pentru lipsa sa de implicare dar n-a făcut-ű pentru că şi ea este membru de vază PSD şi corb la corb nu-şi scoate ochii.
Noi tragem un semnal de alarmă ca nu cumva, dacă se va întâmpla vreo nenorocire, cei răspunzători să se apere că n-au ştiut ori că nu i-a sesizat nimeni asupra situaţiei existente. Pisica îşi acoperă mieria cu ghearele, politicienii noştri îşi acoperă incompetenţa cu mizeria lor morală şi îşi permit acest lucru pentru că la Botoşani societatea civilă doarme în papuci iar opoziţie politică PSD-ul nu mai are demult timp.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Blonda şi cele zece porunci
Horoscopul zilei
Un an fără opoziţie
Ioan Rotundu
Casa Alba condamna in urma cu doi ani decizia Charlie Hebdo de a publica imagini 'profund jignitoare'
Lumea este consternata de noua forma de violenta, impotriva libertatii de expresie,
ceea ce pentru francezi este de neconceput
57% dintre germani considera islamul o amenintare
Fundatia Bertelsmann - islamofobia este comparabila cu antisemitismul din secolul XIX
Senatorul PSD Serban Nicolae propune ca arestarea preventiva sa se faca doar in cazul infractiunilor cu violenta
China planuieste o cale ferata de mare viteza intre nordul si sudul tarii
Avem 3 obiective: cresterea colectarii, debirocratizarea si un nou Cod Fiscal din 2016
Informare meteo de viscol, polei si ninsori valabila de vineri dimineata in toata tara
Ordonanta pentru anomaliile legislative care au permis solicitarea CASS pentru alocatiile minorilor
Mircea Cartarescu: Cand din religie incepe sa curga sange, atunci ai ajuns la marginea legitima a religiei si-ai depasit-o catre ceva inuman
Nu mai vor să fie arestaţi,
Şi cu cătuşe la mâni plimbaţi!
Ioan Rotundu
Sefii Procuraturii Generale si SRI pun presiune asupra Curtii Constitutionale
Gobekli Tepe - Povestea celui mai vechi templu din lume sau cum ne pot uimi oamenii de acum 10.000 de ani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog