Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9593
De la 07 Ianuarie 2003
114974221

Botoşani: Cine s-a îmbogăţit de pe urma şcolii de la Codreni – Mileanca

  • Ioan Rotundu
  • 8 June 2015, 23:00

Sătenii din Codreni au şi uitat anul în care în satul lor s-a turnat temelia unei noi şcoli. Părerile începerii investiţiei sunt împărţite. Unii susţin că şcoala nouă a început să fie construită cu banii alocaţi de Guvernul Tăriceanu în toamna anului 2008. Alţii cred că lucrarea a fost începută în timpul Guvernului Boc.
Am dorit să stau de vorbă cu primarul Ioan Ursache despre care se spune că-i uns cu toate alifiile. N-a fost posibil pentru că fiind zi liberă, căutat acasă, a fost imposibil să trecem dincolo de gardul înalt confecţionat din metal.
Ne-am mulţumit să dialogăm cu consilierul local, medicul veterinar Alexandru Azamfirei. Omul ne-a explicat că nu poate să ne ofere relaţii legate de şcoala din Codreni pentru că primarul nu le oferă nici un fel de date legate de evoluţia construcţiei şcolii. „Domnul primar nu ne spune ce se întâmplă cu şcoala din Codreni. De câte ori i-am cerut informaţii nu ni le-a oferit” – ne-a explicat Azamfirei.
Ce am aflat noi. Că a dat Tăriceanu banii sau Boc nici nu mai contează. Cert este că licitaţia a fost manevrată de primarul Ursache în aşa fel ca să fie câştigată de firma Elim SRL Darabani, patronată de Dorin Victor Matei. Oferind un preţ cu mult sub costul investiţiei, Matei a câştigat licitaţia fluierând. Numai că după mulţii ani de când s-a început lucrarea, s-au ridicat zidurile. s-a pus acoperişul şi geamurile termopan. Nu s-a executat plafonul, nu s-au executat lucrările la pardosea, nu sunt puse uşi, totul este la nivel de tencuială (foto 1).
În schimb banii au fost cheltuiţi, pentru că primarul a făcut plăţi în avans iar lucrările n-au mai fost executate. Ţap ispăşitor a fost pozafost găsit directorul şcolii, Ciprian Mitoceanu, lui imputându-i Curtea de conturi plăţile făcute în avans deşi toate aranjamentele au fost făcute de primarul Ursache. Spun oamenii din Mileanca, dacă şcoala din Codreni nu este terminată de construit, la locuinţa primarului au apărut investiţii importante, inclusiv ridicarea unui gard metalic la stradă (foto 2), aşa că este greu de pătruns în curtea primarului.
Cum s-a procedat cu şcoala din Codreni este o practică aproape generalizată prin judeţ dar nici un primar n-a ajuns după gratii. Primarul Ioan Ursache este infractor cu acte în regulă. Cu ani în urmă el a fost secretarul primăriei şi a falsificat mai multe certificate de căsătorie, fiind condamnat la închisoare. Acest aspect n-a contat pentru cetăţenii comunei Mileanca care-l aleg primar mandat duă mandat. Lucrările la şcoala din Codreni nu pot fi finalizate pentru că nu mai sunt bani. Alţi bani mi ministerul Educaţiei nu va mai aloca. Din bugetul propriu primăria nu poate suporta restul lucrărilor care se ridică la o sumă consistentă, poate un milion de lei cu tot cu dotări.
Nicio autoritate judeţeană sau de mai sus nu este interesată de soarta acestor investiţii pe seama cărora se fură la greu de către tandemul primar – constructor. Mihaela juncă, inspectorul şcolar general a avut grijă să planteze directori de şcoală membrii PSD-ului dar n-a avut nicio curiozitate să afle şi carte este soarta investiţiilor începute şi nefinalizate.
Prefectul Costică Macaleţi are grijă să întărească PSD-ul şi în teritoriu dar niciodată nu s-a arătat interesat de investiţiile finanţate din banii guvernamentali şi care este soarta lor. Câtă vreme justiţia din teritoriu, cu excepţia DNA-ului, rămâne tributară politicului, lucrurile nu se vor schimba în bine.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Doliul nevestei
Reţeta zilei: Frigărui de porc
Horoscopul zilei
Tragi-comedia creată de Ponta la Botoşani
Ioan Rotundu
Femeie din Turcia, condamnata la plata unei amenzi pentru ca sotul s-a ranit in timp ce o batea
Povestea scandalului Transalpina, spusa de un director de la Drumuri
"Daca lumea ar sti cum se cheltuiesc banii, ne-ar impusca ca pe caini"
Premierul Chiril Gaburici ar putea fi pus sub acuzare pentru ca si-a falsificat diploma de liceu
Alina Gorghiu, dupa ce Victor Ponta a amenintat cu plangeri penale impotriva opozitiei
Atat stie sa faca partidul lui Iliescu, Nastase si Ponta / Nu ne poate inchide pe toti Victor Ponta pentru a ramane prim-ministru
Victor Ponta: Cei din PNL-PDL scot oamenii in strada, le voi face plangere penala la procurorul general
vedem atunci daca le mai place sa faca politica din justitie
Marti, presedintele Iohannis se va intalni cu premierul Ponta la sedinta CSAT
Pe ordinea de zi - defrisarile ilegale si Strategia nationala de aparare
Cum a inceput lupta personala a premierului Victor Ponta cu justitia
Pericolul Ponta. De ce trebuie oprit
Victor Ponta catre colegii juristi: "Doar azi va rog sa dati un vot politic, nu juridic"
Ce pregateste Tariceanu in Parlament:
o comise speciala pentru "evaluarea democratiei", pentru restaurarea increderii cetatenilor in justitie
Sfârşitul i-ar putea veni din stradă
Ioan Rotundu
Atentie! A inceput a doua revolutie a borfasilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă