Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25824
De la 07 Ianuarie 2003
111407097

Botoşani/Dorohoi: Jaful banului public la Dumbrava Roşie are dimensiuni uriaşe (II)

  • 8 March 2013, 23:00

După ce am terminat filmările despre drama familiei Ioan Havârneanu, m-am deplasat la Primăria Dorohoi. Aici am fost primit de viceprimarul Constantin Bursuc, care s-a arătat deschis dialogului şi m-a ajutat să intru în legătură cu persoanele din primărie care au fost direct implicare în rezolvarea situaţiei sinistraţilor de pe urma inundaţiilor.
Îi mulţumesc viceprimarului liberal pentru că a fost deschis şi nu a încercat să ascundă nimic din adevărurile filmate. Mai mult, în finalul discuţiei chiar ne-a mulţumit pentru că ne-am implicat în acest caz despre care nu cunoştea prea multe, el fiind viceprimar din iunie anul trecut.
Am luat apoi legătura cu fostul primar al Dorohoiului, Vasile Gherasim. Acesta a fost primarul oraşului şi înainte de decembrie 1989 şi alte patru mandate după. Deşi operat, Vasile Gherasim a acceptat să ne împărtăşească din impresiile sale asuprea situaţiei petrecute la Dumbrava Roşie. Reproduc din discuţia înregistrată:
„Am fost să văd locul acolo unde s-a întâmplat tragedia. M-am apropiat, m-am uitat în interiorul acelei carcase. Sinistru, pustiu şi groaznic acel loc unde încă persista mirosul fumului de scrum şi de moarte. Eram singur şi parcă nu-mi venea să cred că în acea bolniţă, numită casă au fost băgaţi semeni de-ai noştri, în mod oficial pe bază de act şi cheie de către un reprezentant al Primăriei. , Nu, nu cred ca aceşti oameni să se fi schimbat atât de mult în rău, să fi devenit atât de cruzi la suflet, goli de spirit, raţiune şi responsabilitate. Doar numai nişte oameni ,,bolnavi" pot face aşa ceva.
Aşa gândeam permanent, însă gândurile m-au dus înapoi la acea zi de 30 noiembrie 2010, când o comisie, la fel condusă de primarul oraşului a venit la casa lui Constantin Posteucă, dându-i să semneze un act în baza căruia i-a fost predată o casă, tot aşa la carcasă. Numai ca la insistenţe repetate i-a fost tencuita o cameră şi holul la intrare. Aşadar, la Primărie devenise o obişnuinţă chiar în anul 2010 de a preda casa neterminată, lăsându-l pe sinistrat să se descurce singur, fără să se mai intereseze dacă acei oameni năpăstuiţi de inundaţii au cu ce să-şi termine lucrările pentru a putea locui.
Am înţeles că cele 315 case sau chiar mai multe, trebuiau construite până la finele anului 2010 sau cel mai târziu în 12 luni. Însă după cum am văzut, în zona Dumbrava Roşie sunt case neterminate, din care câteva se află în faza de zidărie.
De ce şi cum se justifica această întârziere? Cum justifică primarul Alexandrescu făptui ca într-un interviu televizat spunea: ,,pentru mine, omul contează", în timp ce realitatea şi faptele dovedesc că nu? Când spun aceasta, am în vedere faptul că şi după aproape 2 ani, sunt oameni a căror case au fost distruse de inundaţi, care încă nu s-au mutat în casele noi, că sunt oameni bolnavi, cu handicap, a căror case au fost demolate.
În bază anchetelor sociale făcute de către cei de la Direcţia de Asistenţă Socială aceste persoane vitregite au primit acel ajutor bănesc mai mic sau egal cu cel primit de unele persoane a căror case nu au fost demolate şi nici nu au avut pierderi; am m vedere cele 3 suflete care au ars în acea grotă considerată casă, repartizată în baza semnăturii primarului.
Mai este şi cazul cetăţeanului Postemicu, căruia i se refuză concesionarea terenului unde are casa construită şi donată de Fundaţia Habitat, în timp ce Asociaţiei ;,Clara" aparţinând rudelor celor doi salariaţi de la DAS din Primăria Dorohoi, li s-a acordat un spaţiu în suprafaţă de 24 mp la nr. 18, str. D. Furtuna, pentru 10 ani, fără chirie, pe motiv că desfăşoară activităţi umanitare.
Aşadar, se vede clar care oameni contează la primarul Alexandrescu: Că dacă ar conta toţi dorohoienii, nu pentru ca îl obliga legea, ci doar din respect ar fi raportat anual şi periodic asupra principalelor probleme cu care se confruntă administraţia publică locală, cum şi unde a fost cheltuit banul public, ce s-a construit cu cele 39 miliarde de lei - credit din bănci, precum şi sume de 150 miliarde de lei - tot din credite contractate începând cu anul 2005 şi în continuare.
Cm de a fost posibil să se fure din depozitele pentru sinistraţi materiale cu care se puteau construi 40 de case (1000 m.c. cherestea, 3000 m.c. nisip, 4500 m pătraţi vată minerală, 2000 plăci rigips §i OSB, 12000 buc. bolţari, 24 tone armătură şi 5 tone de var); să ne informeze cum a fost posibil să se plătească lucrări neexecutate în valoare de miliarde de lei şi dacă au fost recuperate; ce s-a făcut cu atât de multe ajutoare care au intrat în Dorohoi.
Acestea revin primarului, dacă vrea măcar în ultimul ceas să dovedească făptui ca la el omul contează, iar Poliţiei, îndrăznesc să-i spun dacă la ea legea contează, n-ar fi rău să spună poporului dorohoian ce a făcut şi unde se mai află dosarul privind furtul materialelor pentru sinistraţi, aşa cum de altfel comunică public în presa despre spargeri, violuri, crime etc.”
După cum se poate observa, fostul primar cunoaşte bine situaţia şi i-am obţinut promisiunea că după ce-şi va reveni de pe urma operaţiei vom putea continua dialogul nostru. (Va Urma)
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Prima zi de angajare
Gastronomie. Supă de roşii cu tăiţei
Funeraliile de stat pentru Hugo Chavez, îmbălsămat "precum Lenin"
Germania nu uită şi nu iartă jignirile aduse de Ponta şi Antonescu
ea va aştepta raportul MCV din decembriel
Guvernul Ungariei sprijină libertatea de a manifesta pentru autonomie
Reacţii ale presei din Marea Britanie la victoria Stelei
Botoşani: Portariuc, un mincinos ca şi şeful său Ponta
Turneul lui Macaleţi
Ioan Rotundu
Cum a ucis Adrian Năstase presa românească
Impozit intre 50 si 84% pentru persoanele care vor primi despăgubiri de la stat
după ce au cumpărat drepturi litigioase
Patru tari din UE cer CE cer tăierea fondurilor europene pentru cei care încalcă statul de drept
este vizată România
Botoşani: Preşedintele CJ vrea să recompenseze turnătoria
Flutur clonat de Portariuc la cel mai criticat capitol al său
Prins cu şmecheria de Jurnalul, Ţurcanu face un pas înapoi
Loteria Română: numerele de la extragerea din 10.03.2013
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă