Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Sănătate
Social
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11349
De la 07 Ianuarie 2003
118210435

Botoşani: Gunoiul menajer continuă să ne usuce buzunarele

  • Ioan Rotundu
  • 8 March 2017, 23:00

Gunoiul menajer a devenit în România o problemă naţională. Din cauză că autorităţile noastre, în special cei de la ministerul Mediului, au neglijat sistematic aplicarea directivelor europene în acest domeniu, acum riscăm să plătim amenzi uriaşe în sumă de zeci de milioane de euro.
Practic, primăriile trebuiau să închidă vechile gropi de gunoi aflate pe la margini de localităţi şi să amenajeze spaţii speciale de colectare a gunoiului de unde să fie ridicat de către firme specializate şi dus la centre de selecţie pentru a se recupera materialele refolosibile. În acest scop, prin satele judeţului trebuiau amplasate pubele de colectare a gunoiului.
Cel pus să urmărească aplicarea acestor obligaţii a fost Răzvan Rotaru, fostul şef al Gărzii de Mediu, acum deputat PSD. Rotaru s-a ocupat doar de primăriile cu primari liberali, pe cele cu primari ai PSD ocolindu-le.
Ameninţaţi, amendaţi, protejaţi, primarii au închis vechile gropi de gunoi dar fără a se fi pus la punct un sistem de colectare care să respecte directivele europene. Aşa se face că cetăţenii continuă să pitească gunoiul menajer pe unde cred ei că nu sunt văzuţi. În Locul vechilor gropi de gunoi a început să apară altele mai mici pe unde nici nu te aştepţi.
Un caz relevant în acest sens este cel de la Săveni. Vechea groapă de gunoi, plină ochi cu mii de tone de resturi menajere (foto 1), a fost închisă dar nu şi dezafectată, ea transformându-se într-un periculos loc de infecţie. Vine primăvara, vara iar mirosurile în zonă vor deveni din nou insuportabile ca vara trecută. Partea neplăcută este că nu se întrevede o modalitate tehnică de rezolvare ca munţii de gunoaie să dispară.
Închiderea vechii gropi a dat naştere la altele. Dacă ieşi din Săveni spre Coţuşca, o altă groapă de gunoi este în formare (foto 2). Un dig care închide un mic iezuşor a devenit platforma de pe care se pozadescarcă gunoaiele aduse cu maşinile sau faetoanele. Din cauza maşinilor grele, digul este pe punctul de a ceda. În zonă este pus şi un anunţ cum că depozitarea gunoaielor este interzică. Aiurea, anunţul nu-i impresionează pe cei care scapă de gunoi depozitându-l aici.
În toamna anului trecut primarul oraşului, social-democratul Relu Târzioru, se lăuda că a creat un Centru modern de preluarea şi selecţia gunoiului. Da, există un asemenea centru dar el nu rezolvă problema modului de colectare care rămâne deficitar şi la nivelul oraşului Săveni, oraş format în majoritate din gospodării cu curte.
Aceiaşi situaţie am întâlnit-o şi la Vlăsâneşti. Aşa cum am scris, fostul primar PSD Lucian Trufin, acum senator, a cheltuit mulşi bani să amenajeze un centru de colectare a gunoiului. Sătenii spun că cei mai mulţi bani au intrat în buzunarul celor care s-au ocupat de amenajare. Cert este că spaţiul amenajat nu are nimic comun cu un loc modern de colectare a gunoiului. Este o nouă groapă, numai că de data aceasta este betonată şi împrejmuită simbolic cu un gard.
Ciudat este şi faptul că din acest an toate primăriile din judeţ au mărit taxa de salubritate, unele au dublat-o, motivând că este nevoie de o mai chibzuită valorificare a resturilor menajere. Uniunea Europeană a oferit fonduri de sute de milioane de euro tocmai pentru a se îmbunătăţi activitatea de mediu şi mai ales de colectare a gunoiului menajer. Unde au dispărut aceşti bani? Ni s-a spus că taxa de salubritate va scădea exact ca urmare a investirii acestor fonduri. Fondurile nu mai sunt iar taxa n-a scăzut, dimpotrivă, a urcat ameţitor.
La nivelul municipiului Botoşani taxa de salubrizare a devenit insuportabilă. Cu toate acestea cetăţenii nu s-au alarmat. Această lipsă de reacţie civică dă curaj aleşilor noştri să ne spolieze veniturile iar eu să fure banii care sunt alocaţi să ne uşureze nouă obligaţiile fiscale. Tăcem, plătim!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Gorbăneşti: Deznodământ fericit cu vacile pro. Dumitru Melinte
Ioan Rotundu
urcan acuza UDMR ca devine "din ce in ce mai mult" parte a colitiei de guvernare
Liviu Dragnea despre Victor Ponta:
Daca imi va trimite o demisie in alb nu o voi activa. Sper sa ii treaca supararea
Victor Ponta: Imi doresc cel mai tare ca Guvernul Grindeanu sa aiba bani de salarii.
Deocamdata sunt speriat ca nu o sa fie usor
Euro depaseste 4,55 lei si atinge un nivel maxim de aproape patru ani
Scandal in Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor:
Deputatul Iulian Iancu l-a dat afara din sala pe un director din Ministerul Energiei
Care sunt riscurile consumului de vin si ce beneficii are pentru organism
Oficial din guvern: Romancele trebuie incurajate sa-si deschida afaceri, pentru autonomie economica
Salariatii din Sanatate vor primi cresterea salariala completa in 2018;
ceilalti bugetari vor primi cresterile etapizat in patru ani. Dupa 2021, toate salariile bugetarilor vor fi actualizate cu rata inflatiei
Horoscopul zilei de 9.03.2017
Bancul zilei: Lipsa de experienţă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă