Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Administraţie
Horoscop
Ultima oră
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24270
De la 07 Ianuarie 2003
112935108

Stare de urgență în România începând de luni

  • 14 March 2020, 20:39

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă seara, că România va intra în stare de urgență începând de luni. Anunțul a fost făcut la Palatul Cotroceni după depunerea jurământului de către Cabinetul Orban 2. Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse, mai mulți bani pentru medicamente și aparatura medicală necesară, cu proceduri simplificate. În România, până la această oră, au fost înregistrate 109 cazuri de infecții coronavirus. SUA, Italia, Bulgaria și Spania sunt printre statele care au decretat și ele stare de urgență din cauza pandemiei.
Declarațiile integrale ale președintelui Klaus Iohannis:
Astăzi Guvernul a fost votat, învestit, și a depus jurământul în condiții foarte speciale din cauza epidemiei de coronavirus. În primul rând, felicitări noului guvern și le doresc mult succes. Apreciez în mod deosebit votul care s-a dat astăzi în Parlamentul României. Astăzi din Parlamentul României s-a transmis un mesaj de unitate. Sunt foarte bucuros să constat că majoritatea parlamentarilor și partidelor parlamentare au înțeles importanţa acestui moment, greutatea acestui moment și nevoia unei acțiuni unitare pentru România și pentru români.
Prima prioritate pentru noul guvern este, evident, continuarea luptei împotriva epidemiei de coronavirus, continuarea luptei pentru a gestiona eficient întreaga criză care s-a generat. Guvernul care își preia acum mandatul este guvernul care și până acum a lucrat cu motoarele turate, a lucrat bine pentru a gestiona această criză. Acum, cu toate forțele, vom continua această luptă. Noul guvern împreună cu mine ne vom dedica toate energiile sută la sută, pentru a gestiona eficient această criză și, evident, după ce se termină această criză pentru a guverna foarte bine pentru români și pentru România.
Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, să fie luate în așa fel încât să prindă. Iar pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare.
Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, mai mulți bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În același fel, această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus.
Dar - dragi români, autoritățile își fac treaba, Guvernul și-a făcut treaba și până acum foarte bine - dar singuri nu vom reuși să facem decât o parte din treaba care trebuie făcută. Avem nevoie de voi, dragi români! Avem nevoie de voi să respectați îndrumările, indicațiile autorităților.
Avem nevoie să respectați regulile de igienă care sunt transmise pe canalele publice. Și, da, avem nevoie să evitați contactele care nu sunt absolut necesare. Știu că acest lucru este puțin mai greu. Și, da, avem nevoie să vă informați corect, să vă informați corect din surse publice, direct de la autorități. Pentru a veni în sprijinul părinților care au copii de vârstă școlară, am promulgat tot astăzi legea care permite părinților, în condiții speciale, când școala este suspendată, să stea acasă, ca să îngrijească copiii.
Dragi români, Împreună, și numai împreună, vom reuși să trecem cu bine și peste această criză! Vă doresc tuturor multă sănătate!
Potrivit articolului 93 din Constituție care reglementează măsurile excepționale pe care le poate lua șeful statului, ”preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora”.
Agentia HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul săptămânii: De ce întârzie Sfârţitul Lumii
Lumea lu Rotundu : Turcanenii
Presa`n gura lu` Rotundu: Emisiunea din 6.03-2020
Epigrama săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 9 – 15.03.2020
„Jandarmului civic” care stă cu ochii pe autorităţile comunei Adăşeni
Ioan Rotundu
Biserica nu intră în carantină; coronavirusul nu se ia prin rugăciune
Îmbibat cu alcool, fiul Bogdan jonglează cu pământul oamenilor
Ioan Rotundu
Genţiana plimbă coronavirus de Lombardia prin Truşeşti
Ioan Rotundu
Bea tata Ştefănel, bea şi fiul Bogdănel
Ioan Rotundu
Mafia din Ştefăneşti strânge rândurile în jurul socialistului Ştefănel Rusu
Ioan Rotundu
Ce-a căutat DIICOT la SPCPCIV, ce-a găsit şi unde s-a împotmolit
Ioan Rotundu
Manifestări de interlop la Adăşeni
Ioan Rotundu
Încăierare aprigă pentru funcţia de primar la comuna Frumuşica
Ioan Rotundu
Presa`n gura lu` Rotundu: Emisiunea din ]3.03.2020
Comunicat de presă: IN ATENTIA CETATENILOR
Lumea lu' Rotundu: Dosarul zilei TELE'M Botosani 11 martie 2020
Lumea lu' Rotundu: De la Botosani la Verona - Plecarea
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă