Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Umor
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
29860
De la 07 Ianuarie 2003
108401708

Şcoala de la Burla se prăbuşeşte încet-încet

  • 8 November 2009, 23:00

Cocoţată pe un deal, veche de când e lumea, Şcoala de la Burla, comuna Unţeni, stă mărturie vie a sărăciei şi condiţiei mizere ce va caracteriza multă vreme învăţământul românesc. Începând de astăzi, cei zece copilaşi din sat, elevi din ciclul primar, vor fi prezenţi din nou dimineaţă în băncuţele din clasa micuţă, după o săptămână de vacanţă. Asta după ce înoată în noroi până la glezne, cu toate eforturile făcute de autorităţile din comună de a pietrui drumurile principale.

Acoperişul o ia la vale
Clădirea şcolii, făcută din chirpici, a rezistat cât a putut intemperiilor şi degradarea pare de neoprit, în ciuda eforturilor făcute oamenii din sat care au sărit în ajutor când a venit vorba de cârpit pereţii crăpaţi. Acoperişul din ţiglă, ca pe vremea lui Pazvante, este găurit în zeci de locuri, iar ploaia devine un duşman incontestabil pentru îngrijitoarea şcolii, vecină gard în gard, care trebuie să asigure un aspect cât de cât curat al interiorului. Luminatoarele de la pod au început s-o ia la vale după cum se prăbuşeşte acoperişul.
Lemnăria este putredă, iar prin geamurile înalte suflă vântul. Intrarea în şcoală este străjuită de o poartă de fier, nevopsită şi ruginită, încadrată perfect de aspectul găurilor astupate în grabă cu o mână de ciment. Interiorul trădează talent de gospodină, semn că omul sfinţeşte locul, iar dacă nu ar fi inimoasa femeie care îngrijeşte de curăţenie, locul ar arăta sinistru. Perdeluţele albe, scrobite, pereţii spălaţi, văruiţi, intră în contradicţie cu tavanul scorojit de ploaie şi cu parchetul umflat şi deteriorat. Tabla pe care elevii învaţă a scrie pozaliterele abecedarului este mai mică decât un ochi de geam. Sala de clasă, înghesuită la superlativ, are avantajul că păstrează căldura de la soba care învecinează catedra.

Învăţătorul Cioabă sfinţeşte locul
Primarul comunei Unţeni, Dumitru Timişag, a făcut nenumărate demersuri pentru a obţine banii necesari reparaţiilor care se impun de urgenţă. „Am făcut cunoscută situaţia. Acoperişul este spart, plouă, s-a înclinat deja, este un pericol acolo pentru copii. Dar nu am primit nici un răspuns. Am făcut ce s-a putut la suprafaţă, dar trebuie bani mulţi pentru reparaţii majore” a spus primarul comunei Dumitru Timişag.
Până se gândesc oficialii să dea bani pentru refacerea acoperişului, oamenii din satul Burla sunt bucuroşi că micuţii au o şcoală în localitatea de domiciliu. Dacă s-ar închide, cei zece elevi de clasele I-IV ar fi nevoiţi să înoate prin noroi până la genunchi circa cinci kilometri. Sunt bucuroşi că au parte de un învăţător adevărat, în genul domnului Trandafir, care ignoră condiţiile de lucru. Dascălul Iulian Cioabă lucrează simultan cu cei zece micuţi. Celor de clasa întâi le poartă mâna, în timp ce elevilor de a treia şi a patra le d㠄Temă în clasă”. Nu-i pasă că plouă în şcoală pentru că primăria, ministerul , inspectoratul nu au bani de reparaţii. E mândru că după ce pleacă la şcoală, la Unţeni din clasa a cincea, elevii lui stăpânesc bine limba rămână şi matematica. „ Îmi place la şcoală, învăţ literele. Ne-am obişnuit cu clasa”, a spus zâmbind unul din cei zece elevi care zi de zi înfruntă degradarea în şcoala de la Burla. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Program TELE' M Botoşani, luni
Horoscop
Ne(guiţă) la şef...!
Ţurcanu, tocilarul!
Ţâbu şi... una mai săltăreaţă!
Luat de îngeri în ceruri
Pui îmbrobodit în şuncă
Ei îl vor scoate preşedinte pe Băsescu!
Oraşul Ştefăneşti are subunitate de pompieri
Pe urmele beţivilor din trafic
Botoşănean accidentat grav pe trecerea de pietoni
Primarul de Ungureni şuguieşte că taie lumina în comună
Primăria Unţeni rămâne făr㠄avion”
Coplata la medicii de familie s-a amânat pentru la anul
Profesorii iar vor grevă
Manifestare suspendată de frica gripei porcine
Agresivitate electorală în tot judeţul, împotriva PSD
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă