Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4985
De la 07 Ianuarie 2003
123768201

Editorial

Arta de a arunca în derizoriu responsabilităţii serioase

  • Ioan Rotundu
  • 8 November 2016, 23:00

Modul de a lua peste picior, adică în zeflemea, de către politicieni reproşurile care vizează problemele serioase ale societăţii a devenit o practică în ultimii ani. Aş putea numit ca fondator al unei asemenea practici pe social-democratul Victor Ponta care, de câte ori era interpelat în calitatea sa de premier asupra câte unei probleme esenţiale pentru societate dar care era incomodă pentru Guvern sau PSD, răspundea în doi peri sau ridiculiza aspectul aruncându-l în derizoriu. Am putut constata şi singuri că acest mod de a eluda responsabilitatea funcţiei a devenit o practică de lucru la social-democraţi.
Preşedintele Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, social-democratul Adrian Solomon, când a fost întrebat de către secretarul de stat din ministerul Muncii de unde se vor lua banii pentru acoperirea majorărilor de salarii votate, i-a răspuns în zeflemea şi sfidător „de la buget”. Un alt social-democrat l-a luat la rost pe acelaşi secretar de stat că de ce se opune majorărilor de salarii că „doar nu dai bani de la dumneata”, nepăsându-i acelui deputat că banii sunt ai poporului român şi trebuie folosiţi cu chibzuinţă ţi eficienţă maxime totodată.
Nici cu liberalii nu ne este ruşine la acest capitol al tratării problemelor de interes general în mod şmechereşte. Să ne amintim de acel decalog votat de conducerea PNL în preajma alegerilor locale prin care ni se garanta că pe listele de candidaţi nu vor apărea penaliştii. Iniţiativa liberalilor a fost repede copiată şi de social-democraţi. Şi la alegerile locale, dar mai ales la apropiatele alegeri parlamentare, ambele partide au inclus pe listele lor, pe locuri eligibile, penalişti. Recordul îl deţine PSD cu 21 de penalişti urmat de ALDE, PRU şi PNL.
Revenind la fondatorul acestui stil politic de a minimaliza problemele esenţiale ale societăţii, adică la Victor Ponta, amintesc modul în care acesta a încercat să-şi bată joc de strigătul de disperare al zecilor de mii de români ieşiţi în stradă după tragedia de la Club Colectiv din Bucureşti „Corupţia ucide!”
. Ajuns prin Italia după cutremurul de care a făcut sute de victime în localitatea Amatrice, Victor Ponta a comentat dezastrul natural în sensul că italienii n-au ieşit în stradă să strige „Cutremurul ucide!”, cum au ieşit românii şi au strigat „Corupţia ucide!”. În imaturitatea sa de om politic, în virtutea caracterului său de miştocar, Ponta şi-a permis să compare cauza morţilor de la Club Colectiv, una generată de corupţie, cu cauza unui dezastru natural. Mult mai maturi s-au dovedit a fi italienii care au înţeles că nu autorităţile statului sunt vinovate de producerea cutremurului.
Şi Liviu Dragnea a încercat să-şi bată joc de deviza străzii „Corupţia ucide” încercând să inducă în opinia publică ideea că „DNA-ul ucide!”, urmărind discreditarea acţiunilor procurorilor din această instituţie care, în viziunea lui Dragnea şi a penaliştilor din PSD ar acţiona la comandă politică, fără a rosti tare şi numele celui care dă comanda.
Aflând că împotriva sa părinţii celor decedaţi în incendiul de la Club Colectiv au depus plângere penală împotriva sa şi a fostului ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, Ponta din nou a reacţionat arogant şi şmechereşte, bătându-şi joc de memoria victimelor şi a părinţilor îndureraţi.
„Daca eu sunt vinovat pentru Colectiv, atunci si Cioloş e vinovat pentru morţii de pe A2. Eu am demisionat, mi-am asumat răspunderea politica” - a declarat ieri Ponta reporterilor care l-au abordat. Din nou avem dovada imaturităţii şi superficialităţii sale politice. La Club Colectiv totul s-a petrecut pe fondul unui şir lung de acte de corupţie pornind de la fostul primar Piedone, trecând pe la ISU şi oprindu-ne la nivel de ministerul Sănătăţii condus de Nicolae Bănicioiu. Carambolul produs pe A2 a fost consecinţa unui fenomen natural, ceaţa, combinat nefericit cu inabilitatea unui şofer de a proceda în astfel de împrejurări. La Club Colectiv a fost vorba de corupţie, pe A2 a fost vorba de o greşeală umană comisă în lupta cu un fenomen natural.
Cum a pus problema Ponta, pentru toate accidentele mortale de pe drumurile României ar trebui să fie considerat vinovat şeful unităţii administrative pe raza căruia se produce nenorocirea, ceea ce legea penală exclude imperios. În situaţii de acte de corupţie cu consecinţe precum cele de la Club Colectiv, răspunderea penală este firească să se extindă până la şeful suprem al administraţiei centrale care este premierul.
Faptul că Ponta a demisionat după incendiul de la Club Colectiv ar fi fost un act de normalitate dacă era un premier responsabil, dar fiind vorba de Victor Ponta demisia a fost generată de spaima de a răspunde pentru incompetenţa crasă de care a dat dovadă ca premier. De ce s-a temut atunci iată că nu va scăpa acuma când va fi cercetat penal. După faptă şi răsplată!
Rămân la convingerea că actuala clasă politică, fie că ne referim la liberali sau social-democraţi, este una iresponsabilă şi trebuie să scăpăm de ea. Apropiatele alegeri parlamentare ar fi fost un prilej bun să facem curăţenie dar candidaturile fiind pe listă de partid şi nu individule suntem cu mâinile legate, neputincioşi. Ne-au ţepuit şi de această dată politicienii. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Plăcere cu final neaşteptat
Horoscopul zilei de 9.11.2016
Dacian Ciolos: Guvernul ataca la Curtea Constitutionala legea majorarilor salariale.
Ordonanta pe care s-au facut modificarile ramane in vigoare
Victor Ponta, despre plangerea penala care il vizeaza:
Daca eu sunt vinovat pentru Colectiv, atunci si Ciolos e vinovat pentru mortii de pe A2. Eu am demisionat, mi-am asumat raspunderea politica
Victor Ponta cere instantei supreme ridicarea controlului judiciar in dosarul privind vizita lui Tony Blair
Ungaria: Infrangere pentru Viktor Orban,
Parlamentul respinge revizuirea Constitutiei privind relocarea migrantilor din UE
Senatorul Marius Nicoara, care deschide lista de candidati a PNL la Cluj,
a fost trimis in judecata pentru ca s-a urcat baut la volan si a provocat un accident soldat cu un ranit
Klaus Iohannis despre posibila absenta a cvorumului la votul de ieri din Parlament:
Aceste lucruri se vor lamuri. Presedintele a evitat sa spuna daca va promulga legea majorarilor salariale
A murit Corneliu Turianu, judecatorul care s-a impotrivit ca Ion Iliescu sa candideze in anul 1994,
motivand ca avusese deja doua mandate de presedinte
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog