Săptămâna trecută, primarul municipiului Botoşani Cătălin Flutur a participat la o conferinţă privind descentralizarea administraţiei şi a serviciilor publice. Conferinţa a avut loc la sala de marmură a Ministerului de Interne, fiind onorată la cel mai înalt nivel de toţi factorii de răspundere din ţară. Au fost prezenţi preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popesc Tăriceanu, miniştri şi secretari de stat. Au fost invitaţi câte zece prefecţi, zece preşedinţi de consilii judeţene şi zece primari. Problema descentralizării se pune foarte serios, iar în cel mai scurt timp, trei sectoare foarte importante: învăţământul, sănătatea şi agricultura, vor trece la administraţiile locale. Sunt însă necesare nişte etape, acolo unde administraţiile locale se află în imposibilitatea de a administra tot patrimoniul ce va veni spre localităţi. Primarul municipiului susţine că descentralizarea este unul din principiile de bază pe care le promovează în momentul de faţă Guvernul, cu sprijinul direct şi implicit al preşedintelui Traian Băsescu. Se doreşte ca de la data de 1 ianuarie şcolile să vină cu totul la primărie.
Vom avea posibilitatea ca şi managerii şcolilor să fie numiţi de consiliile locale. La fel se va întâmpla şi cu spitalele. Este o provocare foarte mare pentru administraţia locală, pentru că una din problemele ridicate de noi a fost cea a surselor, a fondurilor pentru întreţinerea acestor unităţi, a precizat edilul municipiului Botoşani. În foarte scurt timp se vor înfiinţa poliţiile locale, ce

vor prelua de la Poliţia municipală atât serviciul circulaţie cât şi cel de ordine publică. La Poliţie vor rămâne doar cercetările penale, domeniul judiciar şi cel economic.
Noi am fost obligaţi să înfiinţăm poliţiile comunitare fără să primim bani. Se pare însă că prin mărirea cotei din impozitul pe venitul global de la 47% la 51 % vom putea acoperi din cheltuieli, este de părere primarul municipiului. Acesta susţine că apare un paradox prin faptul că municipalitatea va prelua agenţii de poliţie cu salariile pe care le au în momentul de faţă stabilite de Ministerul de Interne, în timp ce agenţii comunitari au salarii stabilite de legislaţie, mult mai mici. Diferenţa de 4% va fi folosită pentru creşterea salariilor la poliţiştii comunitari.
Vom ajunge astfel la un alt paradox. Un agent comunitar va avea un salariu mai mare decât un şef de serviciu din primărie, cu două licenţe şi răspundere, a declarat Flutur. Deşi a fost stabilit un calendar şi un plan de acţiune pentru elaborarea şi implementarea strategiilor sectoriale de descentralizare, ce a fost programat să se finalizeze în octombrie 2007, solicitarea preşedintelui ţării a fost ca planul de acţiune să se sfârşească în aprilie 2007. S-au constituit nişte comisii paritare, deoarece este o barieră pusă de cei ce lucrează în ministere, care sunt nemulţumiţi că li se vor reduce atât atribuţiile cât şi schemele de personal. (Bianca ALBU)