Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3634
De la 07 Ianuarie 2003
123154882

pnl

Haiducul Coroi – legendă şi adevăr

  • 8 October 2010, 23:00

Realizarea unui reportaj despre celebrul haiduc Coroi este o intenţie mai veche a mea. Ieri am terminat documentarea în teren, în vederea începerii filmărilor. De-a lungul timpului, mai ales în vremurile de glorie comunistă, Coroi a fost venerat ca fiind un haiduc ce i-a prădat pe bogaţi şi i-a ajutat pe săraci. Cât adevăr cuprinde această teză veţi afla după ce veţi viziona reportajul.
Până atunci vă voi prezenta câteva informaţii inedite. În primul rând că cei care l-au cunoscut pe Coroi sunt foarte puţini în viaţă. Printre ei şi învăţătoarea Simion, acum în vârstă de 90 de ani. Învăţătoarea este vioaie şi extrem de cerebrală. Ea l-a cunoscut pe Coroi în copilărie şi în împrejurări greu de uitat. Cum să uiţi scena în care Coroi a venit în crâşma tatălui său pentru a-l prăda?! Şi mai ales că… nu l-a mai prădat.
Despre celebrul stejar al lui Coroi, aflat undeva în adâncurile pădurii Guranda, s-a scris mult şi cu o imaginaţie bogată. Care este adevărul despre acest stejar? Un amestec de legendă şi adevăr peste care se aşterne spiritul credinţei ortodoxe insuflat zonei de către dangătul de clopote şi sunetul de toacă ce se înalţă spre cer din interiorul zidurilor mănăstirii de călugăriţe, un locaş de credinţă şi el afundat în codrii seculari ai Gurandei.
Coroi este numele rasa al haiducului şi acest lucru l-a atestat cu greutatea cuvântului său fostul primar al comunei Durneşti, Petrică Ungureanu, cel care a ţinut în mână certificatul de naştere al haiducului. Tot fostul primar clarifică o parte din legende, transformându-le în adevăruri nu tocmai onorabile cu nimbul care i s-a aşezat cu timpul peste capul personajului obişnuit să hălăduiască prin codrii adânci vară şi iarnă.
La ieşirea din pădurea Guranda către Ştefăneşti se află soclul unei statui. Pe acest soclu a stat un bust. Unii zic că a fost bustul lui Coroi, aşezat acolo de regimul comunist. Adevărul este cu totul altul şi aduce a dovadă - haiducul avea şi manifestări banditeşti.
Inedit a fost să aflu că modul în care Coroi îşi prăda victimele a fost motiv de lecţie juridică pentru primarii comunişti instruiţi la fosta Şcoală interjudeţeană de partid Bacău. Un judecător, care preda primarilor elemente de drept administrativ şi penal le-a adus la curs dosarul lui Coroi şi le-a explicat de ce regimul burghezo-moşieresc nu a reuşit să-l bage la puşcărie pe Coroi, neavând niciodată dovezi juridice certe că el a prădat vreo persoană.
La Guranda a locuit prima sa soţie, Hareta, cu care s-a luat înainte de a fi chemat sub arme şi cu care a avut doi copii. Hareta n-a murit chiar demult, dar a dus cu ea în mormânt multe secrete din viaţa sa alături de bărbatul Coroi, ajuns haiduc la vârsta când flăcăii satelor ţopăiau la hore de li se ridica gurguiul opincilor ca şi creasta cocoşului când sloboade cucurigul deşteptător din zori de zi.
Din trupul de pădure Guranda, haiducul trecea în cel al codrilor Ionăşeni, spre Suliţa, Dracşani, în codrii bătrâni de pe valea Miletinului spre codrii şi mai înspăimântători ai izvoarelor Bahluiului până spre codrii Paşcanilor.
Pe tot acest traseu, haiducul hăituit de poteră, se adăpostea când la mănăstirea Cozancea, când prin casele unor oameni de încredere. Am reconstituit o parte a acestui traseu şi am găsit mărturii vii despre trecutul său.
Cel mai mult am fost impresionat de codrii din jurul mănăstirii Cozancea. Până ieri n-am fost niciodată la această mănăstire despre care auzisem lucruri demne de laudă dar şi de hulă asupra unor călugări care aveau apucături lumeşti depravate social.
Mănăstirea se află la vreo 7 km de târgul Suliţa şi nu se poate ajunge cu maşina mică ci doar cu o maşină de teren sau cu faetonul, dar cel mai sigur pe jos, prin pădure, că este şi mai aproape. Spaţiul este unul nemaipomenit, greu de imaginat, sălbăticia te înfioară, pustietatea domină ameninţător iar foşnetul codrului îţi amplifică starea de frică şi te cuprinde un insistent sentiment de întoarcere. Mai ales că mergi, mergi şi nu zăreşti turla bisericii, aşa cum se întâmplă pe la alte mănăstiri ascunse prin codru.
Mănăstirea Cozancea îţi iese pur şi simplu în faţă, după ce cobori o vale abruptă, pe un drum accidentat. Stă pitită la poale de deal, modestă în aşezământ, cu chilii scorojite de vitregiile vremurilor şi obosite de povara propriei lor istorii.
Părintele stareţ Cleopa ne-a primit cu multă căldură, că-s rari oaspeţii din aceste locuri, şi tare s-a minunat aflând ce vrem. Lucrarea sa de licenţă în teologie a fost tocmai monografia mănăstirii Cozancea, aşa că, deşi tânăr, cunoaşte multe din întâmplările cu Coroi. Ni le va povesti pe cameră, când vom filma.
Suliţa, fost târg evreiesc, a fost un fel de fief al haiducului. Pe aici trăgea la adăpost în vremuri grele de iarnă sau când potera îl hăituia?! Pe aici s-au găsit trădători care să-l dea pe mâna jandarmilor, pe aici a iubit şi chefuit la vremuri bune.
Reportajul îl voi încheia la „Masa tâlharilor”un loc la fel de sălbatic ca şi împrejurimile mănăstirii Cozancea, aflat pe dealul Holm, locul de unde tâlharii puneau la cale prădarea carelor cu negustori care veneau pe valea Miletinului dinspre Tg. Frumos spre târgul Botoşanilor. Legendă şi adevăr, credinţă şi tâlhărie, ciudat amestec de trăiri umane pe care-l veţi putea urmări la Lumea lu’ Rotundu, emisiune difuzată pe Tv SOMAX.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Program TV SOMAX, sâmbătă şi duminică
Bancul zilei: Bărbatul umilit de nevastă
Coşmaruri uşoare, Gogoşico!
Un nou tip de uraniu, posibil combustibil pentru maşină...
Legea Parteneriatului public-privat (PPP) elimină complet licitaţiile
parlamentarii au ignorat atenţionările Cotroceniului
Guvernul Ucrainei adoptă un cod vestimentar anti-Timosenko
interdicţie pentru decolteuri adânci, fuste strâmte sau scurte şi rochii mulate
Rada supremă de la Kiev statuează despărţirea în români şi moldoveni
Un bărbat dispărut de trei luni este căutat de rude şi poliţişti
Mihalea Huncă – atac la şeful IŞJ Botoşani
Gazetarul Sorin Danciu a lansat, ieri, la Botoşani, volumul „Mă cheamă Mădălina”
„Piticul atomic este un mincinos”
Profesorii vor putea face schimb de elevi pentru meditaţie
Tâmplărie care lucrează prost calitativ
Screening pentru depistarea cancerului de col uterin
Reduceri de personal fără ca nimeni să plece acasă
Spitalele botoşănene n-au bani pentru plata salariilor
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog