Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9947
De la 07 Ianuarie 2003
118489173

Botoşani: Condamnată la moarte de politicienii ticăloşi

  • Ioan Rotundu
  • 8 October 2013, 23:00

La cei 59 de ani, Silvia Pavăl, din cătunul Strahova, comune Şendriceni a ajuns o epavă umană. La viaţa sa a fost o cofetăreasă de renume în oraşul Dorohoi. A îndulcit multe vieţi, la propriu şi la figurat, realizând torturi de o frumuseţe deosebită. Dar, ca mulţi alţi români trăitori în perioada postdecembristă şi-a pierdut locul de muncă. A fost nevoită să se pensioneze anticipat şi a primit, pentru munca de-o viaţă pensie în suma de 500 lei lunar.
Soţul său, Ilie, deşi a ajuns la vârsta de 62 de ani, nu se poate pensiona nici măcar anticipat. Are o vechime de numai 34 de ani iar ca să se pensioneze anticipat îi lipseşte un an de muncă. Viaţa familie Pavăl a devenit mai grea din momentul în care fiul lor a fost părăsit de soţie iar cei doi copii minori au fost încredinţaţi spre creştere şi educare tatălui. Iar tatăl este o persoană fără carte, fiind crescut mai mult la o şcoală specială din Dorohoi, având probleme de natură psihică. Aşa că la viaţa grea din familie s-au mai adunat cei doi nepoţi şi tatăl lor care lucrează cu ziua prin sat.
În urmă cu două luni s-a produs şi nenorocirea cea mare. Silvia Pavăl a suferit un accident vascular cerebral în urma căruia a rămas paralizată pe partea dreaptă a corpului. De la Spitalul Clinic de Urgenţă Iaşi, unde a fost dusă, a fost externată după puţin timp, considerându-se că spitalizarea sa grevează cheltuielile spitalului fără a se putea obţine o îmbunătăţire a funcţiilor biologice.
A fost internată în 19 august şi externată în 10 septembrie 2013. De atunci Silvia st㠄legum㔠în patul de acasă. O întoarce din când în când soţul ei. De hrănit este hrănită foarte greu pentru că nu poate înghiţi. I se dau numai lichide. Nu poate fi aşezată nici măcar în şezut. Stă întinsă pe spate iar spatele este o rană vie. De vorbit vorbeşte foarte greu pentru că este afectată şi gura. Are afectat şi plămânul iar cheagul de sânge de pe creier nu răspunde în nici un fel la tratament. Poate plânge, ceea ce face toată ziua pentru că a ajuns o povară pentru soţ, pentru cei din familie. A plâns şi când am filmat-o.
Pentru tratamentul care i s-a prescris trebuie bani mulţi. De unde? Pensia sa este doar de 500 lei şi din ea se întreţin cinci persoane.
Soţul, o rudă de la Botoşani, au încercat să obţină o pensie pe motiv de handicap. Pentru că nu este transportabilă, s-au dus cu actele la Comisia de specialitate. Numai că de aici medicii i-au spus că ea nu se încadrează pozaîncadrează într-un grad de handicap pentru că boala ei nu este inclusă în nomenclatorul elaborat de Ministerul Sănătăţii. Medicii i-au spus soţului că ea este bolnavă şi nu handicapată. Acei medici au stabilit concluziile din biroul lor şi nu au avut curiozitatea să vadă bolnava.
Am stat de vorbă cu primarul comunei Şendriceni, Petrică Nistor. Şi el este uimit de concluziile medicilor. Mi-a spus că are în comună pensionari pe bază de handicap care se comportă mai normal ca oamenii sănătoşi. De exemplu, într-una din zile primarul se chinuia să citească un anunţ afişat de un patron pe geamul magazinului. Nu avea ochelarii la el - i l-a citit fără ochelari un sătean pensionat pe motiv că are vederea scăzută.
Primarul consideră că ar fi normal ca soţul Silviei să fie considerat îngrijitorul soţiei, aşa cum sunt în multe alte cazuri, şi atunci îl va putea plătit ca îngrijitor de persoane cu handicap sever. Dar decizia aparţine medicilor de specialitate şi nu Primăriei Şendriceni.
Ieri, am vrut să iau legătura şi cu medicii de specialitate, adică cei din Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap. Am ajuns în Botoşani după ora de program al acestora. Voi încerca din nou astăzi. Sunt curios să aflu direct de la medicii specialişti cine şi cum a putut stabili că o persoană care nu se mai poate mişca şi nu se va mai ridica niciodată din pat, indiferent câte zile va mai avea de trăit, nu poate fi considerată cu handicap ci numai bolnavă.
Nu pot să nu amintesc aici de modul în care demagogul şi ticălosul de Eugen Nicolaescu care, aflat în opoziţie, critica acţiunea luată de Guvernul Boc de a reverifica dosarele pensionarilor pe bază de handicap, ştiindu-se că mulţi dintre acei pensionari obţinuseră pensia prin fel de fel de aranjamente.
Acum, că a ajuns ministrul Sănătăţii, acest ticălos a revizuit anul trecut nomenclatorul bolilor cu handicap şi a scos de pe listă bolile grave lăsându-le pe cele care permit aranjamente de culise. Iar recent, acest ticălos a redus cu 300 lista bolilor care pot fi tratate prin spitalizare. De exemplu, dacă eşti bolnav de hepatită, Nicolaescu a stabilit că nu-i nevoie de internare şi că boala se va trata acasă.
Ticăloşii aceştia au condamnat-o la moarte pe Silvia Pavăl, ne condamnă la moarte şi pe noi. Din biroul lor luxos stabilesc cine are voie să trăiască şi cine trebuie să moară. Totul pentru a economisi bani ca să aibă de unde fura. Dar ce am scris în acest articol este departe de drama familiei Pavăl care nu poate fi redată în cuvinte. Vizionarea reportajului vă va ajuta să înţelegeţi situaţia dramatică a Silviei.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Logica poliţistului
Angajamentele Guvernului in fata FMI, pentru următorii doi ani
lista completă a noilor taxe, privatizările, concedierile
Declaraţiile premierului Ponta au afectat reputaţia profesională a procurorului Papici
Rapoartele privind infracţiunile românilor în UK le ruinează vieţile
Victor Ponta consideră necesar pactul de coabitare cu preşedintele
Un fost ministru socialist a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru spălare de bani
Serbia adoptă măsuri de austeritate pentru a evita falimentul
TVA creste cu două puncte, salariile bugetarilor scad cu 20 - 25%
Ambasadorul britanic Martin Harris laudă activitatea DNA
Traian Basescu nu vrea să fie părtaş la minciunile premierului Ponta
conferinţă de presă de răscruce în politica românească
Cine sunt judecătorii, europarlamentarii, "mogulii media", actualii şi fostii miniştri din cele mai recente dosare de corupţie
Dolineaschi, pupila lui Ponta, să-şi vadă opera!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă